Cei mai mari fotbaliști români

În prezent, fotbalul românesc este departe de perioada sa de glorie. Însă, în ciuda acestui fapt, de-a lungul timpului anumiți fotbaliști români au reușit să scoată capul și să impresioneze la nivel mondial. Aceștia au rămas și vor rămâne pentru totdeauna în istoria sportului rege.

Steagul României

Steagul României

Fie că au impresionat la nivel de club sau la echipa națională, de-a lungul timpului, legendele fotbalului românesc ne-au să redescoperim patriotismul și totodată pasiune pentru fotbal. Lista cu cei mai mari fotbaliști români este una destul de consistentă, greu de cuprins integral, totuși, câteva nume nu pot să lipsească sub nicio formă.

Fotbaliști români celebri – Gheorghe Hagi

Liderul “Generației de Aur”, care a șocat casele de pariuri sportive și unul dintre cei mai mari sportivi români, Gheorghe Hagi este o legendă a fotbalului mondial. Fapt demonstrat și de recunoașterea în celebra revista FourFourTwo, care a realizat un clasament al celor mai influenți 100 de fotbaliști din istoria fotbalului și l-a inclus și pe fotbalistul român în aceea listă.

Unul dintre acei fotbaliști români celebri care a trecut pe la FC Barcelona, dar și pe la rivala Real Madrid, Hagi și-a atins apogeul carierei în ceea ce privește fotbalul de club la gruparea turcă Galatasaray, alături de care a câștigat Cupa UEFA și SuperCupa Europei.

Stadion FC Barcelona

Camp Nou

Datorită prestației sale în echipamentul naționalei României de la Campionatul Mondial din 1994, Hagi a fost foarte aproape de Balonul de Aur în acel an. Însă, într-un final a terminat pe locul 4, în fața unor jucători de top precum Eric Cantona, Jurgen Klinsmann, Thomas Ravelli sau Marcel Dessailly.

De-a lungul carierei, întinsă pe o perioadă de aproape 20 de ani, “Regele” a înscris de 35 de ori pentru echipa națională și de 237 de ori pentru cluburile la care a jucat. În prezent, acesta antrenează și încearcă să modeleze alți fotbaliști români prin intermediul academiei sale de fotbal și a echipei Farul Constanța.

Gică Popescu

Un loc meritat în lista cu mari fotbaliști români îi revine lui Gică Popescu, jucătorul care a participat cu echipa națională la nu mai puțin de 5 turnee finale: Campionatele Mondiale din 1990, 1994 și 1998 și Campionatele Europene din 1996 și 2000.

La nivel de club, “Baciul” a jucat pentru Universitatea Craiova, Steaua și Dinamo București pe teritoriul României. Însă, locul printre legendele fotbalului românesc l-a câștigat datorită trofeelor interne și internaționale câștigate în echipamentele lui PSV Eindhoven, FC Barcelona, echipă al cărei căpitan a fost în perioada lui Johan Cruyff și Galatasaray.

Adrian Mutu

Nu putem vorbi despre fotbaliști români celebri fără să îl menționăm pe Adrian Mutu. Cel poreclit “Briliantul” a avut o carieră demnă de documentarele sportive. Acesta și-a început cariera la FC Argeș, apoi a fost transferat de Dinamo București, echipă pentru care a înscris 30 de goluri în 36 de meciuri și alături de care s-a lansat în fotbalul mare.

Chelsea Londra

Sigla clubului Chelsea

Mutu a continuat să se facă remarcat și în Italia, țară în care a jucat pentru Inter Milano, Verona, Parma, Juventus și Fiorentina. Totuși, contractul carierei a fost cel cu echipa engleză Chelsea, care, după cum se știe, nu a decurs foarte bine. În prezent, cu 35 de goluri, Mutu este, la egalitate cu Hagi, cel mai bun marcator al echipei naționale.

Cristi Chivu

Cristian Chivu este unul dintre acei fotbaliști români care a avut foarte mare succes în străinătate. După doar 3 sezoane petrecute în România, fundașul a plecat în Vestul Europei, unde a jucat la Ajax Amsterdam, AS Roma și Inter Milano.

Palmaresul lui Cristian Chivu include un titlu, o Cupă și o Supercupă în Olanda, 3 titluri și două Cupe în Italia și un trofeu Champions League în 2010, câștigat alături de Inter Milano, echipa pentru care a jucat cea mai lungă perioadă din carieră.

Stadion de fotbal

Stadion de fotbal pregătit de meci

Miodrag Belodedici

Faptul că a făcut performanța la toate cluburile la care a jucat îl pune pe Miodrag Belodedici în lista cu cei mai mari fotbaliști români. De fapt, mai simplu, fundașul este singurul român care a câștigat două ediții ale Cupei Campionilor Europeni, competiție cunoscută acum sub numele de UEFA Champions League.

Belodedic a jucat și în campionatul spaniol, însă s-a remarcat cu adevărat la Steaua București, unde a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 și la Steaua Roșie Belgrad, echipă alături de care a repetat fascinanta performanța în 1991. Acesta a jucat 55 de partide în naționala României și a participat la cea mai bună performanță a acestei, înregistrată în 1994 la Campionatul Mondial din SUA.

Cei mai mari fotbaliști români – alte nume

După cum spuneam, de-a lungul timpului, fotbalul românesc a traversat și perioade bune. Astfel, mai mulți fotbaliști români au reușit să se evidențieze pe plan intern sau internațional, în funcție de perioada de timp în care au jucat. O mică parte din aceste nume sunt:

  • Nicolae Dobrin
  • Ilie Balaci
  • Helmuth Duckadam
  • Dan Petrescu
  • Ilie Dumitrescu
  • Bogdan Stelea
  • Marius Lăcătuș
  • Adrian Ilie
  • Florin Răducioiu
  • Ladislau Boloni
  • Dorinel Munteanu

Sperăm că țara noastră va reuși să iasă din această pasă proastă în ceea ce privește fotbalul și că în viitor și mai mulți fotbaliști români vor reuși să se evidențieze la nivel internațional și să ajungă să joace la cele mai bune echipe de fotbal din lume sau măcar să obțină performanțe notabile în echipamentul echipei naționale.

Întrebări frecvente

La finalul acestui articol o să abordăm câteva întrebări relevante referitoare la acest subiect. Astfel, dacă mai ai mici nelămuriri referitoare la cei mai buni fotbaliști români, citește această secțiune, dă click pe linkuri și pune-te la curent cu câteva informații interesante.

1️⃣ Care este cel mai mare fotbalist român?

Fără doar și poate, cel puțin până la ora actuală, cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor este Gheorghe Hagi. Totuși, de-a lungul timpului, mai mulți fotbaliști români au reușit să iasă în evidență pe plan intern sau internațional, în funcție de perioada de timp în care au activat.

2️⃣ Care sunt cei mai mari fotbaliști români?

Fotbalul românesc a avut și perioade mai bune decât cea în care se află la momentul de față. Așadar, mai mulți jucători, precum Adrian Mutu, Cristian Chivu, Gică Popescu, Miodrag Belodeci, dar și alți mari fotbaliști români au reușit să intre în istoria fotbalului intern sau chiar internațional.

Articole Similare