Nicolae Simatoc – fotbalistul român care a murit jucând poker

Chiar dacă nu foarte mulți pasionați de sport îl cunosc, Nicolae Simatoc a fost unul dintre elitele fotbalului european al anilor 1940-1950. Acesta, un om care pe parcursul vieții a schimbat mai multe nume, are o poveste demnă de film, despre care merită să afli mai multe.

Minge de fotbal veche

Cariera lui Nicolae Simatoc

Cariera lui Nicolae Simatoc, născut sub numele de Nicolae Șmatoc, a început în jurul vârstei de 14 ani, când un antrenor de la Ripensia Timișoara l-a remarcat chiar în satul său natal, Grimăncăuți. La scurt timp după, cel care avea să devină primul român de la FC Barcelona a debutat la prima echipă a Ripensiei.

Apoi, cariera lui Nicolae Simatoc a continuat la Carmen București si la CAO Oradea, alături de care a câștigat campionatul Ungariei. Acest lucru a facilitat trecerea sa la Vasas Budapesta, ocazie cu care și-a schimbat din nou numele, din Nicolae Simatoc în Miklos Szegedi.

  • Cluburile la care a jucat Nicolae Simatoc:
  • Ripensia Timișoara – 1938-1941
  • Carmen București – 1942-1945 și 1945-1947
  • CAO Oradea – 1942-1945
  • Vasas Budapesta – 1945
  • Inter Milano – 1947-1949
  • Brescia – 1949-1950
  • FC Barcelona – 1950-1952
  • Real Oviedo – 1952-1953

După Al Doilea Război Mondial, a fugit din țară din cauza regimului comunist și a ajuns în Italia, unde, deși avea o înțelegere cu AS Roma, una dintre cele mai mari echipe de fotbal din lume, a ajuns la Inter. Echipă de la care, după două sezoane, a fost cedat la Brescia, într-o divizie inferioară. Totuși, acest pas înapoi a ajutat cumva cariera lui Nicolae Simatoc, pentru că la Brescia s-a cunoscut cu Laszlo Kubalo, alături de care a format o echipă de apatrizi cu care s-a plimbat prin toată Europa.

Datorită acestor meciuri demonstrative, cel cunoscut sub numele de Nicolae Simatoc, s-a făcut remarcat în Spania, deschizând lista de fotbaliști români de la FC Barcelona. Acest lucru s-a întâmplat în anul 1950 și a durat până în 1952, când a plecat la Real Oviedo, formație ce avea să fie și ultima din cariera tehnicului mijlocaș ofensiv de peste 1,90m.

Nicolae Simatoc – primul român de la FC Barcelona

Nicolae Simatoc sau Miklos Szegedi nu doar că a fost primul român de la FC Barcelona, înaintea unora dintre cei mai mari fotbaliști români, precum Gheorghe Hagi sau Gică Popescu, ci a și pus umărul la una dintre cele mai mari performanțe din istoria celebrului club catalan.

Stadion FC Barcelona

Camp Nou

În sezonul 1951-1952, cu Sima, așa cum îl strigau tribunele, în dese rânduri în teren, Barcelona a a cucerit toate trofeele posibile, atât pe plan intern, cât și internațional. De altfel, o performanță ce a fost egalată doar în 2009, când liderul din teren al echipei era nimeni altul decât Lionel Messi.

Pokerul, marea pasiune a lui Nicolae Simatoc

După cum spuneam, cariera lui Nicolae Simatoc s-a încheiat la Real Oviedo. După ce și-a pus ghetele în cui, acesta a făcut școala de antrenori, alături de legendarul Di Stefano și chiar a antrenat câteva echipe mai modeste din Australia și Spania. Totuși, mintea sa era concentrată la marea sa pasiune, pokerul, mai exact pokerul cu 5 cărți, foarte popular în perioada respectivă.

Cărți de joc arse

Cărți de poker vechi

Inclusiv modul cum a murit Nicolae Simatoc denotă pasiunea și problema pe care marele fotbalist a avut-o cu celebru joc de cărți. Acesta s-a stins într-un club din Sidney, în 1978, la 59 de ani, din cauza unui atac de cord, chiar în timpul unui joc de poker. Mutat în Australia, alături de familia sa, în ultimii ani din viață a fost cunoscut sub un al treilea nume, Nicholas Sims.

Întrebări frecvente

În aceste ultime rânduri vei găsi răspunsul la câteva întrebări interesante legate de Nicolae Simatoc, unul dintre personalitățile fotbalului mondial cu o poveste de viață extrem de interesantă. Așadar, citește răspunsurile și află câteva curiozități despre unul dintre cei mai mari fotbaliști români.

1️⃣ La ce echipe a jucat Nicolae Simatoc?

Dacă aruncăm o privire asupra carierei lui Nicolae Simatoc, ajungem la concluzia că acesta a jucat pe câteva echipe foarte mari ale anilor 1950. Citește articolul de mai sus și află mai multe detalii despre acest mare fotbalist român, lansat de Ripensia Timișoara.

2️⃣ Cine a fost primul român la Barcelona?

Deși nu multă lume știe, primul român la Barcelona a fost chiar Nicolae Simatoc. Acesta a jucat pentru celebrul club catalan între 1950 și 1952 și a avut o contribuție importantă la unul dintre cele mai mari succese din istoria clubului.

3️⃣ Cum a murit Nicolae Simatoc?

Nicolae Simatoc, un fotbalist cu o viață extrem de interesantă, a murit la masa de poker, un joc pe care îl îndrăgea foarte mult. Tragicul eveniment a avut loc în anul 1979 în Australia, țară în care fostul mare jucător de fotbal se mutase alături de familie.

Articole Similare