Sportivi români celebri

În prezent, în ceea ce privește sportul din țara noastră lucrurile nu merg chiar extraordinar. Totuși, există sportivi români celebri care au marcat istoria sportului mondial, au reușit să ne reprezinte la cel mai înalt nivel și să atingă mult râvnitul statut de legendă.

Trofeu de golgheter

Gheata de aur

De-a lungul timpului, acești mari sportivi români au reușit să facă auzit imnul României în diverse arene și stadioane arhipline și să facă tinerii să viseze să le calce pe urme. Așadar, chiar dacă pentru perioade scurte de timp, sporturi precum gimnastica, handbalul, atletismul sau tenisul au detronat chiar și sportul rege, fotbalul și s-au transformat în sporturi naționale.

Mari sportivi români – fotbal

De-a lungul timpului, mai mulți fotbaliști și echipe din țara noastră au reușit să iasă în evidențiază pe scena internațională. Fie că s-au evidențiat la echipele de club sau chiar la echipa națională, lista cu cei mai sportivi români care au activat pe terenul de fotbal, ar putea să fie una foarte vastă. Însă, un singur nume nu poate fi trecut, sub nicio formă, cu vederea: Gheorghe Hagi.

Gheorghe Hagi

Unul dintre cei mai buni sportivi români ai tuturor timpurilor, supranumit și “Regele”, Gheorghe Hagi este recunoscut la scară largă, pe plan internațional. Recent, celebra revistă FourFourTwo a realizat un clasament al celor mai influenți 100 de fotbaliști din istoria fotbalului și l-a inclus și pe fotbalistul român în aceea listă onorifică.

Deși este unul dintre puținii fotbaliști care au trecut pe la două dintre cele mai bune echipe de fotbal din lume, Barcelona și Real Madrid, Hagi a devenit unul dintre cei mai mari sportivi români la Galatasaray, grupare alături de care a câștigat Cupa UEFA și SuperCupa Europei. În mod evident, fotbalistul cu numărul 10 s-a remarcat și alături de naționala României, fiind un adevărat lider al “Generației de Aur”.

FC Barcelona

Sigla FC Barcelona

Cei mari sportivi români – alte sporturi

Chiar dacă în România fotbalul este cel mai popular, atât la principalele case de pariuri sportive, cât și în ceea ce privește audiența, de-a lungul timpului au existat mai mulți sportivi români celebri care au reușit să practice alte discipline sportive la cel mai înalt nivel și chiar să devină adevărate etaloane pentru acestea.

Nadia Comăneci

Nadia Comăneci a pus România pe hartă și a continuat să ne reprezinte țara cu mândrie și după ce și-a încheiat cariera de gimnastă profesionistă. În 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal, aceasta a primit prima notă de 10 într-un concurs olimpic de gimnastică.

Semnul Jocurilor Olimpice

Cercurile Olimpice

Această realizarea uluitoare nu doar că o face, în mod cert, unul dintre cei mai mari sportivi români, ci o face să fie considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și una dintre cele mai bune gimnaste din toate timpurile.

Gabriela Szabo

Gabriela Szabo are un loc special în lista cu sportivi celebri români. Sportiva a fost desemnată cea mai bună atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei în anul 1999, după ce, în 1998, a stabilit un nou record mondial la 2.000 m și, în 1999, la 5.000 m.

Pistă de atletism

Pistă de atletism

Gabriela a fost de patru ori campioana mondială la seniori și o dată la juniori. De asemenea, a fost medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de vară din anul 2000, la proba de 5.000 m și cu bronz, respectiv argint la proba de 1.500, la edițiile din 1996 și 2000. Cireașa de pe tort este însă medalia de argint la proba de 10.000 de m, obținută în Atlanta.

Lia Manoliu

Lia Manoliu este una dintre cele mai renumite atlete din lume la proba de aruncare a discului. Aceasta deține un record de longevitate, care pare și în Cartea Recordurilor. Cele 12 titluri de campioană națională și cele 7 de campioană balcanică sunt completate de medalia de aur obținută la Jocurile Olimpice de vară din 1968.

Iolanda Balaș

Nicio listă cu sportivi români celebri nu ar trebui să o excludă pe Iolanda Balaș. Acesta, între 1957 și 1967, a dominat proba de săritură în înălțime și și-a depăsit propriul record mondial de 14 ori, de la 1,75 m la 1,91 m.

În deceniul menționat, Iolanda Balaș a câștigat 150 de întreceri consecutive. În 1960 la Jocurile Olimpice de la Roma, a dominat pur și simplu competiția și a câștigat medalia de aur cu o diferență de 14 cm față de a doua clasată.

Ivan Patzaichin

Regretatul Iva n Patzaichin este o adevărată legendă a caiacului. Pe lângă faptul că a terminat o cursă de calificare cu pagaia ruptă, chiar dacă putea să abandoneze, acesta a câștigat medalia de aur la patru ediții ale Jocurilor Olimpice: 1968, 1972, 1980 și 1984. Pe lângă, cele 22 de medalii, 8 de aur, 4 de argint și 10 de bronz obținute în cadrul campionatelor mondiale.

Ilie Năstase

Ilie Năstase este unul dintre cei mai mari sportivi români și cei mai reprezentativi jucători de tenis ai anilor 1970. Poreclit Nasty, a fost de două ori numărul 1 mondial, în 1972 și 1973. Cariera sa include 57 de titluri la simplu, printre care 4 victorii în Turneul Campionilor, la vremea respectivă, una dintre cele mai prestigioase competiții de pe planetă.

Jucător de tenis

Jucător de tenis la un turneu

Simona Halep

Cu o cariera demnă de documentare sportive, nu ar trebui să surprindă pe nimeni prezența Simonei Halep în această lista cu mari sportivi români. Tenismena a fost lider mondial în clasamentul WTA în octombrie 2017, iar în anul 2018 a fost desemnată jucătoarea anului.

Palmaresul ei include multe trofee, însă, cu siguranță, cea mai mediatizată victorie este cea de la Wimbledon, când și-a cimentat locul printre cei mai mari sportivi români, după ce a trecut în finală de legendara Serena Williams, o forță a tenisului mondial feminin.

Cristina Neagu

Cristina Neagu încă activează, dar locul ei printre cei mai buni sportivi români ai tuturor timpurilor este deja asigurat. Handbalista este singura din istorie care a câștigat de 4 ori de titlul de “Cea mai bună handbalistă IHF a anului”.

Teren de handbal

Vitrina cu trofee a Cristinei include multe premii, însă pe lângă distincțiile individuale, cel mai strălucitor trofeu este Liga Campionilor, trofeu pe care l-a câștigat în 2015, în echipamentul lui Buducnost. La finalul acelei competiții, a împărțit cu Andrea Penezic titlul de cea mai bună marcatoare, după ce a reușit să înscrie peste 100 de goluri.

Concluzii

După cum spuneam, sportul românesc nu traversează o perioadă de glorie, însă sportivi români celebri, precum și pilotul profesionist Adrian Teslovan, există și că vor apărea și exista și în continuare. Desigur, numele de mai sus nu sunt singurele care au influențat istoria, de aceea, mai sunt câteva care merită măcăr menționate:

  • Gheorghe Popescu (fotbal)
  • Adrian Mutu (fotbal)
  • Helmuth Duckadam (fotbal)
  • Cristian Chivu (fotbal)
  • Ghiță Mureșan (baschet)
  • Ion Țiriac (tenis)
  • Lucian Bute (box)
  • Leonard Doroftei (box)
  • Iosif Sârbu (Tir)
  • Elisabeta Lipă (canotaj)
  • Cătălina Ponor (gimnastică)
  • Lavinia Milosovic (gimnastică)
  • Andreea Răducanu (gimnastică)

În curând, la cum evoluează lucrurile, și numele înotătorului David Popovici își va face loc pe această listă. Pe lângă el, sperăm, că și alți tineri sportivi vor reuși să iasă în evidență și măcar să egaleze performanțele reușite de acești mari sportivi români prezentați mai sus.

Întrebări frecvente

Încheiem acest articol cu o scurtă secțiune de întrebări, unde o să răspundem la cele mai frecvente nelămuri ri referitoare la sportivi români celebri în sportul internațional și modul cum au reușit să intre în istorie.

1️⃣ Care sunt cei mai mari sportivi români?

De-a lungul timpului au exista mai mulți sportivi români celebri, care au reușit să aibă un impact major și internațional în ceea ce privește sportul pe care l-au practicat. Listă întocmită conține nume sonore, sportivi care au reușit să atingă statutul de legendă.

2️⃣ Este Gheorghe Hagi cel mai mare sportiv român?

Cu siguranță, Gheorghe Hagi este unul dintre cei mai buni sportivi români ai tuturor timpurilor. Totuși, au mai existat și alți sportivi români, care au reușit să iasă în evidență și să doboare anumite recorduri în sporturile pe care le-au practicat.

Articole Similare