Sportivi români olimpici

De-a lungul timpului, țara noastră a avut sportivi români olimpici care au obținut performanțe extraordinare la diverse discipline, precum gimnastică, canotaj, atletism, caiac canoe, sau înot. Citește despre acești olimpici medaliați cu aur care au făcut auzit imnul României pe cea mai importantă scenă a sportului.

Simbolul Jocurilor Olimpice

Monument dedicat Jocurilor Olimpice

Prima medalie olimpică a României a fost obținută pe 4 mai 1924, când naționala de rugby a câștigat medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. De atunci, mai mulți sportivi români medaliați olimpici au făcut istorie. Astfel, în prezent țara noastră are în palmares 309 medalii cucerite la Jocurile Olimpice, dintre care 90 de aur.

Cei mai mari sportivi olimpici din România

Începând cu a doua ediție a Jocurilor Olimpice de vară, una care a avut loc în 1924 și până în prezent au existat sportivi români la toate Jocurile Olimpice cu două excepții: Los Angeles 1932 și Londra 1948. Cea mai reușită participare a fost cea din 1984, când sportivii români au șocat chiar și casele de pariuri sportive și au obținut 53 de medalii, din care 20 de aur.

Din punct de vedere individual, Nadia Comăneci este în fruntea listei de sportivi români cu medalia de aur. Gimnasta, unul dintre cei mai mari sportivi români și autoarea momentului istoric când s-a luat prima notă de 10 din istoria gimnasticii, a adunat 9 medalii olimpice, dintre care 5 de aur.

Nota 10

Cartonaș cu nota 10

Desigur, Nadia a impresionat pe plan mondial, însă, de-a lungul timpului, au existat și alți medaliați olimpici români care s-au apropiat de performanțele gimnastei. Astfel, topul cu sportivi români medaliați olimpici este completat de nume grele, precum Elisabeta Lipă, Georgeta Damian, Ivan Patzaichin sau Doina Ignat.

Nadia Comăneci

După cum spuneam, pe lângă celebra notă de 10, Nadia este unul dintre acei sportivi olimpici cu multe medalii, 9, dintre care 5 de aur. Dintre acestea, 3 medalii de aur, una de argint și una de bronz au fost câștigate la Jocurile Olimpice din 1976 de la Montreal, eveniment la care a obținut și nota perfectă care a introdus gimnastica română în istorie.

Elisabeta Lipa

În lunga sa cariera, Elisabeta Lipa a confirmat că este unul dintre cei mai mari sportivi români olimpici. Canotoarea a câștigat, pe parcursul a 6 ediții ale competiției, 8 medalii la Jocurile Olimpice, dintre care 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz.

Bărci de canotaj

Două băci de canotaj

În 2000, Lipă a primit cea mai înaltă distincție din canotajul mondial, medalia Thomas Keller. Mai mult, faimoasa sportivă a fost portdrapelul României la ultimele două Jocuri Olimpice la care a participat, Sidney 2000 și Atena 2004.

Georgeta Damian

Georgeta Damian a fost desemnată de Federația Română de Canotaj cea mai bună canotoare din anul 2003, în urma rezultatelor excelente de la începutul anilor 2000, când aceasta a câștigat 2 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Sydney, una la 2 rame și una alături de echipajul 8+1, din care a făcut parte și Elisabeta Lipă.

Totuși, aceasta nu s-a oprit aici, dovedind că este face parte dintre cei mai buni sportivi olimpici. Georgeta și-a încheiat cariera internațională cu 6 medalii la Jocurile Olimpice, dintre care 5 de aur și una bronz, ultimele două obținute în 2008 la Beijing.

Ivan Patzaichin

Vâslă în apă

Vâslă în apă

O adevărată legendă a caiacului, regretatul Ivan Patzaichin a câștigat 7 medalii olimpice, 4 de aur și 3 de argint. Dar, făcând abstracție de rezultatele sale și zecile de medalii obținute, acesta a devenit un simbol al perseverenței și al determinării pentru toți sportivii după ce a terminat o cursă de calificare cu pagaia ruptă, chiar dacă putea să abandoneze.

Doina Ignat

Cu 6 medalii olimpice obținute, dintre care 4 de aur, fosta canotoare Doina Ignat este considerată de Federația Internațională de Canotaj a treia cea mai bună canotoare din toate timpurile, în spatele coechipierei sale Elisabeta Lipă, alături de care a câștigat aurul la Atlanta 1996, Sydney 2000 și Atena 2004.

Alți sportivi români la Jocurile Olimpice

După cum se observă cu ochiul liber, cei mai mulți sportivi români cu medalii de aur la Jocurile Olimpice vin de la gimnastică și de la canotaj. Evident, având în vedere că în prezent România are 90 de medalii de aur obținute la cea mai mare întrecere sportivă, acești sportivi olimpici prezentați mai sus nu sunt singurii care au reușit să triumfe pe cea mai înaltă scenă a sportului.

Așadar, trebuie să mai menționăm și alte nume de sportivi români olimpici și disciplinele sportive prin care au reușit să intre în istoria eternă a sportului și să își îmbogățească palmaresul cu o multă râvnită medalie olimpică.

  • Ecaterina Szabo (gimnastică)
  • Simona Amânar (gimnastică)
  • Cătălina Ponor (gimnastică)
  • Teodora Ungureanu (gimnastică)
  • Marius Urzică (gimnastică)
  • Viorica Susanu (canotaj)
  • Constanța Burcică (canotaj)
  • Ancuța Bodnar (canotaj)
  • Simona Radiș (canotaj)
  • Iolanda Balaș (atletism)
  • Lia Manoliu (atletism)
  • Gabriela Szabo (atletism)
  • Diana Mocanu (înot)
  • Camelia Potec (înot)

Dacă numelor de mai sus adăugăm și câțiva dintre cei mai mari fotbaliști români devine și mai evident faptul că a fost o perioadă, destul de lungă de timp, în care țara noastră a fost un nume greu și totodată conta în sportul mondial de cel mai înalt nivel.

Întrebări frecvente

Încheiem acest articol cu o scurtă secțiune de întrebări, unde o să răspundem la cele mai frecvente dileme referitoare la sportivi olimipici români, numărul de medalii pe care l-au câștigat sau modalitate prin care au reușit să pătrundă pentru totdeauna în istoria sportului.

1️⃣ Care sunt cei mai mari sportivi olimpici români?

De-a lungul timpului au existat mai mulți sportivi români olimpici care au reușit să triumfe pe scena internațională și să își îmbogățească palmaresul cu o medalie olimpică. Articolul de mai sus conține informații despre sportivii români cu cele mai multe medalii olimpice.

2️⃣ Ce sportiv român are cele mai multe medalii olimpice?

Cu 9 medalii olimpice câștigate, dintre care 5 de aur, Nadia Comăneci, se află în fruntea listei cu sportivi români medaliați olimpici. Celebra gimnastă, prima din istoria acestui sport care a obținut nota 10, este urmată în acest top de canotoarele Elisabetă Lipă și Georgeta Damian.

3️⃣ Câte medalii olimpice are Elisabetă Lipă?

Medaliile cucerite la Jocurile Olimpice de-a lungul carierei, o situează pe Elisabeta Lipă pe locul 2 în topul celor mai medaliați sportivi olimpici români. Celebra canotoare are cu o medalie mai puțin decât legendară gimnastă Nadia Comăneci, ocupanta primului loc în acest top.

Articole Similare