Descoperiri științifice în lumea jocurilor de noroc

Oamenii de știință din Japonia, Marea Britanie, Canada și alte țări au efectuat studii la scară largă în încercarea de a demonstra impactul negativ al industriei jocurilor de noroc asupra jucătorilor de noroc. Cu toate acestea, rezultatele unor sondaje de opinie și experimente de laborator i-au determinat pe cercetători să tragă concluzii ambigue.

Jocurile de noroc pot fi benefice

Jocurile de noroc pot fi benefice

Știința pasiunii

În Marea Britanie, 3% dintre adolescenți cheltuiesc banii de buzunar pe jocuri de cărți cu prietenii, iar 3% dintre copii pariază pe aparate cu sloturi pentru fructe. Acest lucru a fost anunțat de reprezentanții Comisiei pentru jocuri de noroc după efectuarea unui sondaj sociologic în rândul copiilor cu vârste între 11 și 16 ani.

Centrul pentru Dependență și Sănătate Mintală Canada a sprijinit colegii din Marea Britanie. Reprezentanții CAMH au spus că fiecare al 8-lea adolescent a jucat un joc video demo sau jocuri de cărți cel puțin o dată. Versiunile gratuite ale aplicațiilor de jocuri de noroc sunt disponibile pe Facebook și pe alte site-uri.

Jucătorii minori învață despre poker și sloturi din reclame, programe TV de divertisment și sport. Adolescenții lansează aplicații pentru distracție și premii. Medicul canadian Tara Elton-Marshall consideră că câștigurile sunt principala cauză a dependenței. Recompensele sunt mai frecvente în demo-uri decât în aplicațiile cu bani reali, iar jucătorii minori încep să creadă că bătaia cazinoului este ușoară.

Pe de altă parte, situația nu este atât de critică. 49% dintre respondenți sunt conștienți de dependența de jocuri de noroc și de consecințele acesteia. Părinții și profesorii țin regulat discuții preventive cu adolescenții. Dependența de mașini de poker și sloturi a fost găsită doar la 1,7% dintre respondenți, iar 2,2% au fost diagnosticați cu o potențială tendință la boală.

Cortexul cerebral este responsabil pentru comportamentul jocurilor de noroc

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Kyoto au declarat că jucătorii cu dependență de jocuri de noroc nu riscă bani. Scopul principal al unui dependent de jocuri de noroc este procesul în sine, în timpul căruia nivelul de adrenalină crește, iar o persoană experimentează o serie întreagă de emoții.

Creierul este responsabil de comportament la jocuri

Creierul este responsabil de comportament la jocuri

Colegii americani de cercetători japonezi sunt siguri că cortexul prefrontal este de vină pentru tot. Cercetătorii de la Universitatea John Hopkins au efectuat un experiment care a implicat două maimuțe rhesus. Animalelor li s-a oferit să joace două tipuri de jocuri pe calculator. În prima variantă, șansa de a câștiga nu a depășit 20%, dar subiectul a primit un premiu mare – 10 ml apă. În a doua opțiune, șansele au crescut la 80%, dar mărimea premiului a scăzut la 3 ml. În cele mai multe cazuri, macacii au preferat jocul cu miză mare.

În următoarea etapă, oamenii de știință americani au început să suprime activitatea cortexului prefrontal al creierului la primate. Acest site este responsabil pentru abilitățile motorii, activitatea cognitivă, atenția și activarea sau inhibarea emoțiilor. După ce au luat medicamentele, maimuțele rhesus au început să își asume riscuri cu 30-40% mai rar și au început să aleagă un joc cu o recompensă mică, dar garantată. Cercetătorii americani consideră că rezultatele experimentului ajută la înțelegerea mecanismelor neuronale ale dependenței de jocuri de noroc și găsesc motivele pentru care persoanele dependente scad activitatea din zona creierului responsabilă de flexibilitatea în luarea deciziilor.

Jocurile de noroc ușurează stresul

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au declarat că jucătorii pot suporta mai ușor situații stresante și își pot recupera funcțiile cognitive mai repede. Aceleași concluzii au făcut și oamenii de știință din Montreal. Aceștia au cercetat efectul sloturilor online asupra oamenilor și au observat că jocurile de noroc au redus cu 20% nivelul cortizonului, un hormon al stresului.

Jocurile de noroc ajuta la stres

Jocurile de noroc ajuta la stres

Unii cercetători susțin, de asemenea, că poker-ul îmbunătățește memoria și abilitățile motorii. Numeroase experimente au dovedit că jocurile de cărți au un efect pozitiv asupra sistemului nervos al pacienților cu boala Alzheimer și încetinesc evoluția bolii. Oamenii de știință din Olanda au făcut concluzii la fel de interesante. Au descoperit că jucătorii care au sărit mesele cu câteva ore înainte de joc erau mai puțin impulsivi și cântăreau cu atenție fiecare decizie. Cercetătorii olandezi recomandă oricui care visează să câștige la un cazinou terestru sau online, s-o facă pe stomacul gol.

Articole Similare