Gândurile unui jucător de poker – interviu exclusiv cu Răzvan Belea

Citește un interviu exclusiv cu jucătorul de poker Răzvan Belea, unul dintre cei mai buni practicanți ai acestui joc în țara noastră. Află cum se deosebește un jucător profesionist de un amator, care sunt planurile sale de viitor, dar și cum vede el dezvoltarea fenomenului poker în România.

Răzvan Belea

Răzvan Belea – câștigător EPT Paris 2023 (©X)

După cum spunea, Răzvan Belea, marele câștigător European Poker Tour 2023, este unul dintre starurile momentului în poker românesc. Jucătorul, originar din Târgu Jiu, își petrece majoritatea timpului jucând poker online, însă, ocazional, nu refuză anumite turnee live de prestigiu. Iar acestea, se pare că, până în prezent, au fost foarte bine alese, având în vedere că i-au rotunjit veniturile cu aproximativ 1.500.000 de dolari.

Desigur, în spatele victoriei de la EPT 2023 Paris, care l-a pus în atenția media și a celor peste 1.000.000 de dolari câștigați în online, stă foarte multă muncă și o disciplină de care nu mulți sunt capabili. De fapt, Răzvan Belea, cunoscut sub username-ul “razviqq” a început totul de la zero, urmând toate etapele logice în crearea unui jucător de poker de succes.

De cât timp joci poker și care a fost momentul în care ți-ai dat seama că poți să te dedici total acestui joc?

Bună ziua și mulțumesc pentru invitație. Joc poker de aproximativ 11 și de aproximativ 7 ani mă dedic în întregime acestui fenomen. Am început în liceu, jucam cu colegii, apoi am trecut la freeroll-uri online și mi-am am realizat că pot să fac bani pe această cale.

Când ai făcut tranziția de la online la live? Care a fost primul tău turneu serios?

Încă nu pot spune că am făcut tranziția de la online la live. Live joc doar la evenimente importante precum EPT, WSOP și câteva evenimente de la noi din țară, în special la cele organizate de operatori de renume precum GG, Pokestars sau 888. Primul turneu serios a fost Eureka Bucharest, unde m-am clasat pe locul 5 și am câștigat un premiu de 30.000 de Euro.

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să îți urmeze pașii și să îmbine, la rândul lor, jocul online cu cel live?

Cred că cel mai bine pentru ei ar fi să aibă un echilibru, să le îmbine în mod util. Jocul online este ideal pentru că ai mai multe jocuri, în timp ce cel live este pentru comunicare, pentru cunoașterea altor profesioniști și pentru relaxare. Dacă găsesc un echilibru, atunci pot realiza lucruri frumoase în poker.

Care este de fapt programul unui jucător de poker? Cum arată o săptămână din viața unui jucător de top?

Noi, jucătorii profesioniști, avem de obicei un program foarte încărcat. Chiar dacă pokerul ne permite să luăm pauze când vrem, chiar și când nu jucăm trebuie să fim cu un pas în față celorlalți. De aceea, chiar și când luăm pauze de la jocul propriu-zis suntem obligați să studiem. Programul meu arată cam așa:

  • 2 zile studiu și joc (8-12 ore)
  • 1 zi pauză
  • 4 zile joc și antrenament (8-12 ore)

Bineînțeles că în toate aceste zile avem nevoie și lucruri esențiale, precum sală, mici plimbări, mâncare sănătoasă și meditație.

Cum te pregătești pentru un turneu important?

Simplu, sală, meditație și studiu, adică evaluarea jocului și căutarea greșelilor, totul cu ajutorul unui antrenor de top.

Cât de importanță este partea mentală pentru un jucător de poker? Cum lucrezi tu personal la această componentă?

Partea mentală este unul dintre cei mai importanți factori ai jocului de poker. Pentru acest aspect, eu am abordat un antrenor care se ocupă de mine. Cred că mentalul face diferența între un jucător de top și unul mediocru.

Care sunt planurile tale de viitor în ceea ce privește pokerul?

O să joc în continuare online, am început să fac și stream, mă puteti vedea pe youtube.com/@belearazvan și twitch.tv/razvyqq. Pe aceste platforme mă puteți urmări ce fac mai exact în timpul unei sesiuni. Pe lângă, normal, o să merg în continuare la turneele majore din străinătate și o să urmăresc noi titluri de campion.

Crezi că românii sunt consumatori de poker?

Foarte mulți români joacă poker. Suntem peste tot și la turneele live predomină țara noastră. Din păcate, la noi sunt foarte multe lucruri care nu sunt puse la punct pentru cei care vor să urmeze această carieră. Sper ca pe viitor să fie mai bine și la noi și să putem face această frumoasă meserie cu drag din România, să nu fim obligați să ne mutăm în alte țări, cum au făcut-o deja mulți jucători români de top.

Ce lipsește în România? Cum s-ar putea dezvolta/mediatiza mai mult acest fenomen, atât de popular în alte țări?

În primul rând, cred că avem nevoie de o Asociație a Jucătorilor de Poker Profesioniști, suntem o comunitate foarte mare. Pe lângă aceasta, susținerea din partea media, a presei și a autorităților ar trebui să fie mult mai mare. Trebuie să nu mai vedem pokerul ca pe un simplu joc, este un sport și un job pentru mulți, implică foarte multe. După cum am spus, noi jucătorii profesioniști avem un program foarte strict și nu ne bazăm pe noroc. În opinia mea, pokerul nu ar trebui să fie în categoria celorlalte jocuri de noroc. Alte țări susțin mult mai mult acest fenomen. Vedem foarte multe turnee în cele mai frumoase locuri din Europa.

Sperăm și noi ca lucrurile să evolueze în bine! Îți mulțumim că ai acceptat invitația noastră și îți urăm mult succes în continuare.

Vă mulțumesc pentru invitație! Multă sănătate și spor în toate!

Articole Similare