Libratus: Oare Inteligența Artificială va cuceri lumea pokerului?

Deep Blue – acest nume simbolizează începutul unei noi epoci, în care nu știm ce se poate întâmpla și unde ne va duce. Probabil de aceea a fost folosit exact acest nume?! De fapt, Deep Blue este un calculator, dezvoltat de IBM, care a reușit să învingă cel mai mare jucător de șah din toate timpurile – Garry Kasparov. Șahul este un joc relativ simplu, cu un număr limitat de mișcări. Mișcările totale posibile reprezintă un număr foarte mare din perspectiva umană dar sunt un set relativ mic pentru inteligența artificială. După ce lumea șahului a fost cucerită, inteligența artificială trebuia să treacă și peste al 2-lea obstacol – jocul japonez de strategie Gomoku. Acest joc seamănă cu jocul de șah dar valoarea totală a mișcărilor este mult mai mare.

În octombrie, anul 2015, AlphaGo, un program dezvoltat de Google, a devenit primul program care a reușit să bată un jucător profesionist de Go – Fan Hui. Aceste doua jocuri oferă în permanență toate informațiile pentru ambii jucători, jucătorii au informații complete despre starea actuală a jocului, dar când vine vorbă de poker lucrurile se schimbă. În timpul unui joc de poker nu există nici un moment în care fiecare jucător să aibă toate informațiile. Fiecare jucător se bazează pe propria mână de cârti și acest lucru înseamnă că deciziile pe care le ia nu sunt bazate pe aceleași informații ca la adversarii săi. Jocul de poker este influențat și de expresiile umane, de comportamentul la masă, de bluf. Cu toate acestea, chiar și aceste particularități au fost depășite de un program, creat de Universitatea Alberta, numit Cepheus. Cepheus este primul program de calculator care joacă Poker Hold’em. Numele programului este preluat de la o constelație în cerul nord. Pasul final a fost făcut în anul 2017, când Libratus a învins 4 jucători profesioniști de poker.

Libratus este dezvoltat de Carnegie Mellon Noam Brown si Tuomas Sandholm. Libratus a fost prima IA care a învins 4 jucători profesioniști de Texas Poker Hold’em no-limit. No-limit înseamnă că nu există restricții la pariurile pe care vi se permite să le faceți, ceea ce înseamnă că numărul de acțiuni posibile este enorm. În Texas Hold’em fără limită, mărimile de pariu care diferă cu doar un dolar, cauzează diferite stări de joc. Libratus este proiectat să funcționeze într-un scenariu în care mai mulți factori de decizie concurează sub informații imperfecte. Acest lucru îl face unic. Acesta folosește o abordare teoretica a jocului pentru a analiza situații cu informații incomplete, considerând în mod explicit faptul că un joc de poker implică ambele parți, încercând să maximalizeze propriile interese.

Libratus – inteligenta artificiala la poker

Libratus – inteligenta artificiala la poker

Succesul lui Libratus a fost un pas enorm, deoarece jocul de cărti are caracteristici complexe. Libratus a fost construit pe o tehnologie numită teoria jocurilor computaționale. A câștigat mai mult de 1,8 milioane de dolari în bani de la campioni de poker. Software-ul a creat strategii puternice de pariere și chiar a arătat abilitatea de bluf. Această abordare poate fi aplicată și în simulări militare. Acum, tehnologia lui Libratus se adaptează pentru a-și asuma oponenții de altă natură – în slujba armatei americane. Libratus poate ajuta în luarea deciziilor într-un spațiu fizic, cum ar fi locul în care să fie plasate unitățile militare.

Totuși, rezultatele poate că o să rămână doar o parte a planificării și a cercetării strategice, deoarece lumea este mult mai complexă și mai dezordonată decât scenariile pe care le poate stăpâni oricare inteligența artificială. Tehnologia este importantă pentru a ajuta Pentagonul să mențină siguranța SUA și să îmbunătățească eficiența operațională. “Cred că AI va face lumea mult mai sigură”, a spus Sandholm.

Articole Similare