Competiții de raliu organizate în România

Federația Română de Automobilism Sportiv (FRAS) organizează an de an nouă etape de raliu pe circuite omologate în România. Calendarul competițiilor de anul acesta a fost deja stabilit. Campionatul Național de Raliuri este sponsorizat de Betano, iar competițiile sunt reglementate de Codul Internațional Sportiv FIA, și au echipe participante din țară și străinătate.

Competiție de raliu

Competiție de raliu

În România, Campionatul Național de Raliuri este organizat de Federația Română de Automobilism Sportiv. Pentru că mereu este nevoie de parteneri care să sponsorizeze aceste competiții costisitoare, și anul acesta competițiile se vor desfășura sub sigla cazinoului online Betano.

Disciplinele participante sunt 20 la număr, printre care: raliu, viteză în coastă, rally raid, super rally, slalom paralel, rallycross, time attack. Există competiții off-road, dar și de drift pro, semi-pro și street. Sunt incluse competițiile între vehiculele electrice, dar și competiții pentru piloții de gen feminin. FRAS are un calendar competițional complet și extrem de apreciat.

Ce este competiția de raliul?

Raliul este o disciplină sportivă de automobilism, care are loc pe drumurile publice. În timpul competiției toate drumurile publice pe care se organizează competiția sunt închise, pe porțiunea de concurs. La competiție participă un echipaj din pilot și co-pilot, cu mașini de raliu modificate sau construite special pentru competiții.

Echipajul are rolul de a pilota mașina de raliu între punctele de control orar. Se pilotează în regim de circulație deschisă și cu respectarea regulilor de circulație, neapărat într-un interval de timp dat. Între punctele de control orar se află probele speciale. Acestea sunt probe de clasament, închise circulației publice.

Pistă de raliu

Pistă de raliu

Pe aceste porțiuni echipajele trebuie să sprinteze pentru a obține cel mai bun timp. Fiecare mașină ia startul la un anumit interval de timp. Echipa piloților de raliu câștigătoare este aceea care are cel mai bun punctaj. Clasamentul este realizat prin însumarea timpilor obținuți la probele speciale, la care se adaugă eventualele penalizări.

Circuitele de raliu sunt diferite, în funcție de locul în care se organizează, raliul se desfășoară atât pe drumuri asfaltate cât și forestiere, sau drumuri de pământ. Competițiile pot fi organizate pe timp de zi sau de noapte, în aproape orice tip de condiții meteo, în anotimp. Însă, este evitată perioada de iarnă.

Competiții de Raliu programate în România în 2024

  • 🏎️ Etapa 1 – Raliul Harghitei – 27- 28 aprilie 2024. Competiția are loc din anul 1980, pe perioada competiției o serie de drumuri publice sunt închise pentru câteva ore. Titi Aur este pilotul de raliu care a câștigat de patru ori acest raliu, fapt care i-a adus multă notorietate.
  • 🏎️ Etapa 2 – Raliul Argeșului – 11 – 12 mai 2024. Prima competiție pe acest traseu a debutat în anul 1971, iar piloții locali au excelat la competiții organizate pe trasee în jurul Piteștiului.
  • 🏎️ Etapa 3 – Raliul Maramureșului – 31 mai – 1 iunie 2024. Gutâiul, Dealul Mujdeni din Țara Oașului, Satu Mare și Baia Mare sunt locurile în care au fost organizate probele speciale și de viteză. La acest raliu se înscriu anula în jur de 70 de echipaje.
  • 🏎️ Etapa 4 – Raliul Clujului – 22 – 23 iunie 2024. Competiția pornește de la Cluj Arena, are loc pe o distanță de 597,43 km, din care probe speciale pe asfalt, pe distanța de 125,51 km, la Făget, Măguri Rătcău, Dângău, Valea Fericirii și Dealul Botii.
  • 🏎️ Etapa 5 – Raliul Sibiului – 13 – 14 iulie 2024. Competiția din 2023 a fost una cu mult fast, care a debutat în Piața Mare din Sibiu. Circuitul are 9 probe speciale și ajunge pe Gâtul Berbecului, Cheile Cibinului, Rășinari, Dealul Gușteriței și Școala de Șoferi Elit.
  • 🏎️ Etapa 6 – Raliul Moldovei – 3 – 4 octombrie 2024. Pilotul de raliu Simone Tempestini, alături de Sergiu Itu a fost câștigătorul cursei de anul trecut, desfășurat la Bacău, cu 12 probe speciale de macadam și de asfalt, desfășurate pe parcursul a două zile.
  • 🏎️ Etapa 7 – Raliul Iașului- 31 august – 01 septembrie 2024. Competiția de la Iași este de talie națională, care transformă orașul într-o adevărată sărbătoare, la care participă foarte mulți pasionați. Anul trecut fiul pilotului François Delecour și al pilotului Priscillade Belloy, Eliott, a debutat la Cupa Dacia.
  • 🏎️ Etapa 8 – Raliul Brașovului – 21 – 22 septembrie 2024. Competiția se desfășoară pe o distanță de 514,58 km, are 8 probe speciale de macadam, la Bran, Predeal, Săcele, Forestier.
  • 🏎️ Etapa 9 – Raliul Vâlcii – 26 – 27 octombrie 2024. Anul acesta evenimentul de la Vâlcea va avea și suportul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Este un eveniment realizat în premieră la Râmnicu Vâlcea, în plan secund existând și interes pentru promovarea zonei.

Campionatul Național de Viteză în Coastă

Competițiile de viteza în coastă sunt cele mai accesibile forme de motorsport. Este una dintre cele mai vechi discipline sportive automobilistice atestate în România. Un traseu este omologat pentru o etapă de Campionat Național de Viteză în Coastă, dacă are minim 3 km lungime pe un drum de asfalt cu diferență de nivel în urcare.

Mașină de raliu

Mașină de raliu

Asfaltul este obligatoriu să fie de bună calitate. La Straja sau Rânca, de exemplu, multe competiții, inclusiv cea de viteză în coastă, au fost posibile după reabilitarea drumului. Pe traseu sunt amplasate posturi ale comisarilor de traseu. Cronometrarea se face cu un sistem de fotocelule. FRAS a achiziționat la finele anului 2023 a achiziționat echipamente de ultimă generație pentru cronometraj, printre care chronoprintere și fotocelule wireless.

    Programul campionatelor organizate în 2024:

  • 🏁 Etapa 1 la Râșnov 20 – 21 aprilie 2024
  • 🏁 Etapa 2 la Rânca 25 – 26 mai 2024
  • 🏁 Etapa 3 la Sinaia 20 – 21 iulie 2024
  • 🏁 Etapa 4 la Reșița 24 – 25 august 2024
  • 🏁 Etapa 5 la Baia Mare 07 – 08 septembrie 2024
  • 🏁 Etapa 6 la Poiana Brașov 12 – 13 octombrie 2024

Într-o cursă de viteză în coastă pilotul urmărește să obțină cel mai scurt timp. Traseul este Pentru că se urmărește obținerea timpului cel mai bun, startul se dă individual, la interval de 30 de secunde sau 1 minut, fiecare concurent fiind singur pe traseu. Spre deosebire de raliuri, cursele de viteză în coastă necesită doar prezența pilotului, printre automobilele prezente la start regăsindu-se și monoposturi.

Campionatul Național de Slalom Paralel

În cadrul disciplinei de concurs slalom paralel, mașinile de raliu aparținând diferitelor clase intră în competiție în perechi de câte două. În prima rundă sunt 4 manșe de concurs. Primele două manșe se realizează după clasamentul din manșa antrenamentelor cronometrate. A treia și a patra manșă, după clasamentul întocmit pe baza însumării timpilor din primele două manșe.

Slalom pararel

Competiție de slalom paralel

Pentru a participa la concurs automobilele trebuie să fie omologate. Participă mașini cu cilindreea până la 1.400 cmc, cu o punte motoare și Dacia Logan 1.600 8v. La clasa a doua se încadrează mașinile cu cilindreea cuprinsă între 1.401-1.600 cmc și o punte motoare.

    Programul etapelor de concurs:

  • Etapa 1 la Sibiu 13 aprilie 2024
  • Etapa 2 la Sibiu 18 aprilie 2024
  • Etapa 3 la Bucureşti 08 iunie 2024
  • Etapa 4 la Bucureşti 10 august 2024
  • Etapa 5 la Sibiu 14 septembrie 2024
  • Etapa 6 la Sibiu 19 octombrie 2024

Clasa a treia de mașini de cursă sunt cele cu cilindreea cuprinsă între 1.601-2.000 cmc și o punte motoare. Clasa a patra cuprinde mașini cu cilindreea echivalentă peste 2.000 cmc, indiferent de numărul punților motoare. Viteza și controlul mașinii sunt importante în acest tip de competiții. Scopul campionatului este stabilirea unor câștigatori anuali pe clase, pe echipe și Open, clasament general, prin cumularea rezultatelor din etapele independente.

Etapele Campionatului Național de Off Road din România în 2024

Una dintre cele mai populare competiții, pentru că are grad mare de complexitate, este Competiția Off Road. Este un concurs de orientare în teren accidentat. Competiția constă în parcurgerea de către echipaje a unor stagii de traseu cu automobile de concurs omologate.

Autoturismele de concurs au anumite caracteristici tehnice. Clasamentul se stabilește pe baza timpilor realizați și a penalizărilor acumulate. Câștigă echipajul care a acumulat cel mai mic timp pe traseul dat.

  • 🚙 Etapa 1 are loc la Sighișoara, în perioada 13 – 14 aprilie 2024
  • 🚙 Etapa 2 are loc la Câmpulung, în perioada 11- 12 mai 2024
  • 🚙 Etapa 3 are loc la Iași, în perioda 15 – 16 iunie 2024
  • 🚙 Etapa 4 are loc la Vâlcea, în perioada 27 – 28 iulie 2024
  • 🚙 Etapa 5 are loc la Suceava, în perioada 24 – 25 august 2024
  • 🚙 Etapa 6 are loc la Mureș, în perioada 14 – 15 septembrie 2024
  • 🚙 Etapa 7 are loc la Buzău, în perioada 12 – 13 octombrie 2024

Este vorba de competiție sportivă care se desfășoară pe parcursul a două – trei zile. Un echipaj este format din pilot, copilot și autovehiculul omologat. Ambii membrii ai echipajului trebuie să fie deținători de licențe de sportivi eliberate de către FRAS. Există 6 clase cu grad de dificultate diferit: Extrem, Open, Side by Side Vehicle, Challenge, Standard B, Standard A.

Norme de siguranță pentru mașinile off road

Pentru toate autovehiculele înscrise în concurs este obligatorie montarea unei structuri de siguranță interioară de tip roll cage. Centurile de siguranță sunt obligatorii pentru pilot și copilot, toate trebuie să aibă prindere în 3 puncte. Toate autovehiculele care participă în competiție trebuie să fie dotate cu sistem de protecție al filtrului de aer și stație radio.

Condiții de siguranță off-road

Condiții de siguranță off-road

Pe parcursul desfășurării probelor competiției este obligatorie purtarea căștilor de protecție pentru pilot și copilot, și este obligatoriu ca forma acesteia să acopere urechile. Este obligatoriu ca atingerea liniei de tragere în timpul utilizării troliului să se facă numai atunci când autovehiculul este imobilizat sau linia de tragere nu este în tensiune. Autovehiculul va fi dotat obligatoriu cu cel puţin doua extinctoare manuale sau sistem mecanic de stingere a incendiilor.

Campionat Național de Vehicule Electrice

Cu toate că atunci când spui mașină electrică nu te gândești neapărat la curse de automobile, există și un campionat de raliu pentru vehicule electrice, la care pot participa numai automobile cu propulsie electrică, de serie sau modificate pentru competiție. La grupa Sport sunt admise automobile cu propulsie electrică construite artizanal sau de serie, modificate dar numai cu patru roți, indiferent de sistemul de transmisie.

    Etapele de concurs programate în 2024:

  • ⚡ Etapa 1 la București, în perioada 13 – 14 aprilie 2024
  • 🔋 Etapa 2 la Ploiești, în perioada 12- 13 mai 2024
  • ⚡ Etapa 3 la Constanța, în perioada 8 – 9 iunie 2024
  • 🔋 Etapa 4 la Rm. Vâlcea, în perioada 6-7 iulie 2024
  • ⚡ Etapa 5 la Craiova, în perioada 3-4 august 2024
  • 🔋 Etapa 6 la Râșnov, în perioada 31 august – 1 septembrie 2024
  • ⚡ Etapa 7 la București, în perioada 21 – 22 septembrie 2024

Pe un automobil electric pot participa mai mulți piloți, iar un pilot poate participa la cel mult două grupe. Echipa este formată din minimum 3 și maximum 5 piloți. Pentru echipă se iau în calcul cele mai bune trei punctaje obținute de componenții acesteia. Competițiile se desfășoară numai pe trasee închise circulației publice.

Competițiile naționale de drift

Există două clase de competiții de drift în România, una Pro sau Semi-Pro, și o alta Street. Competiția de drift este o probă unde parcurgerea traseului se realizează prin supra virare, în mod intenționat, folosindu-se accelerația, frâna și direcția. Pilotul trebuie să reușească să păstreze mereu controlul autovehiculului. Controlul mașinii de drift se face în derapaj permanent, în unghi față de axul traseului prestabilit.

Circuite de drift în România

Circuite de drift în România

Competițiile constă în parcurgerea în drift a unui traseu, de către piloți, cu mașini modificate conform unui regulament strict. Se dă un Battle – un tandem eliminatoriu de două mașini. Sesiune din competiție în care vor concura câte doi piloți în două ture. Fiecare dintre cei doi va avea pe rând poziția de lider, respectiv urmăritor, în funcție de poziția ocupată în clasamentul calificărilor.

    Etapele campionatului de drift:

  • 🚗 Etapa 1 va alea loc la Arena Națională în perioada 11 – 12 mai 2024
  • 🚗 Etapa 2 va avea loc la Transilvania Motor Ring, în perioada 14 – 16 iunie 2024
  • 🚗 Etapa 3 va alea loc la Cornu, în perioada 13 – 14 iulie 2024
  • 🚗 Etapa 4 va avea loc la Transrarău, în perioada 17 – 18 august 2024
  • 🚗 Etapa 5 va alea loc în Piața Constituției, în perioada 14 – 15 septembrie 2024

În calificări fiecare pilot înscris va parcurge traseul de două ori neconsecutiv. Se ia în considerare punctajul cel mai bun din cele 2 ture. Un clipping point este un punct stabilit în proximitatea căruia mașina trebuie să treacă, menținând drift-ul, și poate fi de interior sau de exterior. În competiția de drift există și Regula de 5 minute, pentru remedierea acestora, în padoc.

Raliuri la Betano

Competițiile Naționale de Raliu sunt sponsorizate de cazinoul online Betano, care are în oferta platformei și posibilitatea de a juca la pariuri sportive. Poți paria la toate competițiile de Formula 1, unde ai opțiunea parierii pe punctajul piloților sau pe cel al producătorilor de mașini de curse.

În același timp poți paria pe Moto GP sau alte competiții cu vehicule motorizate, unde ai incluse raliuri și competițiile WRC 2024. Dacă-ți plac jocurile de cazinou, nu ai foarte multe opțiuni, dar un joc foarte bun cu curse de raliu este Rally 4 Riches, un slot cu multiplicatori și joc bonus, de la Play’N Go.

Întrebări și răspunsuri

În România competițiile pe patru roți sunt din ce în ce mai multe, sunt organizate în cele mai frumoase locuri din țară. Dacă vrei să afli care este calendarul competițiilor din acest an, citește articolul nostru. Mai jos ai răspunsuri pe scurt la întrebări frecvente despre competițiile de raliu.

1️⃣ Care sunt competițiile de raliu din România?

FRAS organizează în colaborare cu Betano Campionatul Național de Raliu. Vezi care sunt etapele competițiilor de raliu programate pentru anul acesta și unde se organizează în țară. Sunt programate 9 etape de raliu în 2024, cu sute de participanți din țară și străinătate.

2️⃣ Unde se țin competițiile de viteză în coastă în 2004?

Pentru că este spectaculos și complicat, Campionatul de Viteză în Coastă are loc pe cele mai abrupte drumuri asfaltate din țară. Click pe link și vezi toate etapele campionatului de anul acesta, locul și datele la care sunt programate.

3️⃣ Care sunt competițiile off-road din România?

Cele mai titrate competiții cu mașini sunt cele din Campionatul Național Off Road, pentru că au nivel mare de complexitate și risc. Click pe link și află și tu unde au loc competițiile din 2024. Vezi detaliile de siguranță din regulamentul de concurs.

Articole Similare