Diferite tipuri de pariuri sportive

Istoria pariurilor sportive a început de mult. Primele dovezi sunt din Grecia Antică unde cetățenii au început să parieze pe diferite sporturi. Pariurile au trecut și în Imperiul Roman la Colosseum, unde aveau loc luptele cu gladiatorii și cursele cu carul. Acest hobby a persistat și în timpul Evului Mediu. În această perioadă, exact pariurile îi făceau celebrii pe sportivii care participau la turniruri cu arcul. Marea revoluția a pariurilor sportive a început în anul 1780 în Anglia. Aici pentru primă dată au început să se deschidă locuri, special dedicate pariurilor, în special pentru cursele cu cai. În anul 1930, pariurile sportive au început să apară și pe paginile ziarelor specializate, transformând-se într-un eveniment care atrăgea tot mai mulți fani. Ultima revoluție care au suferit-o, a venit o dată cu apariția internetului. Totul a început în America și Canada unde au apărut primele case specializate de pariuri sportive, care ofereau clienților diferite variante irezistibile. Aceste case au dezvoltat o serie de tipuri de pariere, ca să ofere mai multe opțiuni fanilor sporturilor.

Iată cele mai folosite și populare variante de pariere:

Pariu de linie sau straight-up

Acesta este considerat cel mai bun pariu la sport și este cel mai folosit pariu, mai ales la fotbal sau baschet. În cazul baschetului sau al fotbalului, în general va exista un punct de răspândire ca parte a pariului. Dacă numărul este pozitiv (+), atunci adăugați punctele la scorul echipei. Dacă numărul este negativ (-), atunci scădeți acele puncte din scorul echipei. Partea, cu scorul mai mare, după aplicarea punctelor este câștigătoarea. În pariurile pe bază de spread, Casa de pariere vă va oferi o prezicere a rezultatului și vă va oferi două valori. Diferența dintre cele două este răspândirea și arată gama de rezultate în care casa de pariuri crede că rezultatul final va cădea.

Pariuri cu împrăștiere pe punct

Acest pariu necesita un risc mai mare. Pariorii pe favorit câștiga numai dacă echipa lor câștiga la o diferență mai mare decât una anume, specificată atunci când se face pariul. Aceasta se numește acoperirea împrăștierii. În mod similar, pariorii pe echipa nefavorită, pot câștiga chiar dacă echipa lor pierde, atâta timp cât se încadrează în zona de împrăștiere, echipa pierzând cu mai puține puncte decât cotația stabilită de bookmaker.

Totaluri sau peste/sub

Acest tip de pariu implică predicția scorurilor totale combinate dintre echipele participante la un joc. De exemplu, dacă un joc de fotbal poate obține în total 55 de puncte, pariorul poate paria că punctele totale vor fi mai puțin și poate juca “peste’. Poate să prezică că punctele vor fi mai puține și poate paria “sub”. Bookmakerul setează totalul la un număr plus jumătate de punct pentru a evita egalitatea.

Pariuri de arbitraj

Acesta este un caz separat de exploatare a pieței, datorită opiniilor diferite ale bookmakerilor asupra rezultatelor evenimentelor. Prin plasarea unui pariu pe fiecare rezultat, la diferite case de pariere, pariorul poate obține un câștig. Acest lucru este posibil atâta timp cât diferiți bookmakeri sunt folosiți pentru pariurile arbitrate. Fiecare casă de pariere face profit prin calculele proprii. Aceste pariuri implică sume mai mari de bani deoarece mizele sunt mai mari.

Cele mai populare pariuri sportive

Cele mai populare pariuri sportive

Dacă ne referim la pariuri sportive, efectuate la Casele de pariere care își oferă serviciile prin intermediul internetului, atunci putem face o altă clasificare:

Parirui Live

Sunt pariuri care sunt puse în perioada de desfășurare efectivă a evenimentului sportiv. Se mai numesc “in-running bets” sau “live betting”. În cazul acestor pariuri se alege un prognostic simplu pe care se pariază. Dar adevărul este că nici o casă nu oferă pariuri live în adevăratul sens al cuvântului. Din momentul în care solicitați să vi se valideze pariul și până la validarea propriu-zisă, trec câteva secunde. Această perioadă este numită perioada de latență. Dacă în această perioadă de timp nu se întâmplă nimic important, nu scade sau nu crește cota, aveți șanse pariul vostru sa fie acceptat. Unele case dau posibilitatea de acceptare a mizei și în cazul în care se schimbă cota, validarea fiind făcută la ultima cotă, care poate să difere de cea aleasă de voi.

Pariuri clasice

Acestea sunt pariurile care sunt plasate înaintea meciului respectiv. Acestea pot fi plasate fie la o casă de pariere online, prin intermediul internetului sau la agenții unde se poate paria în numerar. Avantajul pe care îl au aceste pariuri este dat de miza maximă ce se poate pune pe un pariu simplu. Aici pariul maxim poate depăși până la 10 ori pariul maxim admis la pariurile live.

O altă diferențiere este dată de felul de pariu. Acestea pot fi de 3 tipuri – directe, cu handicap și de total.

Pariurile directe sunt acele pariuri prin care se alege câștigătorul evenimentului sau egalitatea partidei la încheierea timpului regulamentar de joc. Acest timp este definit de fiecare casă pentru diferitele sporturi, conform unor reguli proprii.

Pariurile cu handicap sunt pariuri prin care se acordă un avantaj de puncte a echipei, considerate de către casa de pariere că ar fi în dezavantaj, astfel încât cotele să fie echilibrate în jurul cotei 2.00. Aceasta calculare a dezavantajului depinde de mai mulți factori – rezultatele statistice obținute din partea echipei în ultima perioadă, accidente suferite de jucătorii și altele.

Pariurile de total – se alege numărul de puncte totale înscrise în timpul regulamentar de desfășurare a evenimentului sportiv. Acestea pot fi sub total, exact total sau peste total. Există și alte tipuri de pariuri, specifice – simple, multiple, de sistem. Casele de pariere, cu scopul de a satisface dorințele jucătorilor, au introdus diferite moduri de pariere, dar cele mai populare rămân pariurile live și cele clasice, iar cea mai comodă variantă este să vă încercați norocul pe net. Urmăriți cu atenție evoluția sporturilor și echipelor preferate și plasați miza pe prognosticul propriu. Jucați informați și veți realiza câștiguri garantate.

Articole Similare