Jocul Yams – istoria și regulile jocului

Sa încercăm ceva nou! Astăzi îți propunem să faci un joc de zaruri. Jocul Yams ar fi un plus grozav la colecția ta de jocuri de societate pentru a-ți distra prietenii și familia. Yams este un joc foarte vechi, care a trecut de-a lungul anilor, păstrând o mare parte din regulile sale originale, iar astăzi este jucat aproape în toată lumea. Să începem acum cu originea jocului și puțină istorie!

Originea jocului Yams

Originea jocului Yams

Originea și Istoria Yams joc

Multe dintre jocurile populare, pe care le jucam des, precum jocul Tabinet nu au origini foarte clare și nu există informații sigure cum și când au apărut. Despre joc Yams se presupune că a apărut în 1954 și este inventat de câțiva canadieni, care stăteau plictisiți la bordul unui iaht luxos.

Canadienii erau foarte inspirați de descoperirea lor și au contactat un producător de jocuri, Edwin Lowe, care a fabricat primele 1000 jocuri cu zaruri Yams. Însă, jocul Yams nu a avut succesul așteptat. Ca să crească popularitatea jocului, Lowe a organizat o serie de turnee și evenimente sociale de popularizare.

Popularitatea jocului repede a crescut și a devenit foarte la modă. În următorii ani au fost produse și vândute 40 de milioane de exemplare în Statele Unite și în întreaga lume. În anul 1973, compania lui Edwin Lowe a fost cumpărată de Hasbro, o firmă care aparținea lui Milton Bradley.

Numele jocului

Conform unor surse, originea joc cu zaruri Yams se află în India cu mult înaintea anului 1954. Acolo era numit Yahtzee. În zilele noastre, termenul Yahtzee este folosit în țările care folosesc engleză ca limba oficială. În Europa de nord este Yatzy. Yams joc este termen folosit în țările francofone.

Variante de joc Yams

La fel ca la reguli la Barbut, există mai multe versiuni, fără ca vreuna dintre acestea să fie considerată cea oficială și de referință. Jucătorii convin asupra modului de numărarea punctelor înainte de a începe un joc. De exemplu, căsuța „bonus” poate fi înlocuită cu două căsuțe „plus” și „minus”.

În alte variante de joc Yams există alte combinații precum „șanț” (4 zaruri identice + 1 zar inversat) sau „pereche” și „pereche dublă”. Au apărut variante cu grile cu mai multe coloane – ordine crescătoare, descrescătoare, libere, care îl fac mai complex. Iată, cele mai populare reguli la jocul Yams.

Reguli de joc

Reguli de joc

Reguli de Yams joc

Yams reguli este un joc de zaruri, ca joc de cazinou Craps pe bani reali și este o variantă a regulilor jocurilor Yahtzee și Yacht. Aceste jocuri sunt asemănătoare însă diferă un pic, mai ales în ceea ce privește marcarea și formarea scorului final. Jocul Yams este cu 5 zaruri.

La fiecare aruncare sunt permise maxim 3 mutări. Prima aruncare se face cu toate zarurile. Celelalte două aruncări sunt opționale și se pot face cu câte zaruri doriți. Puteți alege cu care zar să continuați. După ce se termină aruncările alese, se alege o combinație din tabel pentru înregistrarea rezultatelor.

Tabel joc Yams calcule

Mai jos vă prezentăm tabelul care trebuie să însoțească fiecare joc de zaruri Yams. La acesta trebuie să adăugați încă o coloană cu rezultatul pe care îl obțineți în timpul jocului. Jucați, completați, faceți adunarea. Scopul este Bonusul de 30 puncte sau toate zarurile cu aceeași valoare pentru Yams.

Valoarea Zarurilor: Descriere Rezultat
1 Orice combinație Suma zarurilor cu rezultat 1
2 Orice combinație Suma zarurilor cu rezultat 2
3 Orice combinație Suma zarurilor cu rezultat 3
4 Orice combinație Suma zarurilor cu rezultat 4
5 Orice combinație Suma zarurilor cu rezultat 5
6 Orice combinație Suma zarurilor cu rezultat 6
Bonus Dacă suma totală a câmpurilor de mai sus este 60 sau mai mult – bonus 30 de puncte 30 sau 0
Kenta 1-2-3-4-5- sau 2-3-4-5-6 Sau 15 sau 20
Full 3 zaruri identice + 2 zaruri identice Totalul zarurilor
Yams Toate zarurile au aceeași valoare 50 + totalul zarurilor
Șansă Orice combinație Totalul tuturor zarurilor

În coloana Bonus nu se înregistrează aruncările. Dacă în partea numerică, cea de la 1 la 6, suma obținută este egală sau mai mare de 60, primiți 30 de puncte bonus. Dacă ați reușit să faceți numai 59 de puncte sau mai puțin, rămâneți fără bonusul de 30 de puncte.

Combinații la joc Yams

În partea cu combinații se scrie suma zarurilor, care au participat la formarea combinației respective. Nu trebuie să le țineți minte! Puteți tipări tabelul nostru sau îl puteți rescrie, precum și explicarea combinațiilor, ce aduc puncte. Mai jos prezentăm toate variantele la reguli Yams combinații. Acestea sunt după cum urmează:

  • Kenta – o combinație de 5 zaruri consecutive de la unu la cinci, care aduc 15 puncte sau de la 2 la 6, care oferă 20 de puncte;
  • Full – o combinație de 3 zaruri identice și alte 2 zaruri identice;
  • Yams – o combinație de cinci zaruri identice;
  • Șansă – suma celor cinci zaruri.

Fiecare combinație poate fi folosită o singură dată în joc. Dacă se înregistrează o combinație incorectă, aceasta are valoare 0 și nu mai poate fi folosită. Când toate câmpurile din partea numerică sunt completate, jocul se termină și rezultatul este considerat scorul final al jucătorului. Se poate începe jocul nou.

Combinații la joc

Combinații la joc

Cum se înregistrează rezultatele la Yams?

Foarte interesant la reguli Yams este că aveți 4 coloane pentru completarea scorului. Fiecare coloană se completează diferit. Regula coloanei face jocul extrem de palpitant și captivant până la ultima clipă. Aici aveți nevoie de o strategie foarte bine aleasă, planificarea corectă a aruncărilor pe parcursul jocului și, sigur, noroc.

  • Înregistrare 1 – Se completează de sus în jos, adică la începutul jocului puteți înregistra numai valori de 1. Apoi completați cele de 2, 3 șu așa mai departe;
  • Înregistrare 2 – Se completează de jos în sus. La începutul jocului poți înregistra o Șansă și după aia puteți trece la celelalte combinații în ordine;
  • Înregistrare 3 – Se completează de jos în sus și de sus în jos în același timp. Puteți înregistra puteți înregistra valori de 6 apoi de 5, 4, 3, 2, 1. După ce ați înregistrat Kenta, completați Full, Yams, Șansă.
  • Înregistrare 4 – Se completează aleatoriu, oriunde doriți.

Concluzii despre jocul Yams?

Tocmai aceste reguli, fac jocul Yams foarte interesant și palpitant. Acesta se joacă mai complicat, spre deosebire de cum se joacă Șeptică, care este un joc de cărți extrem de simplu. Întotdeauna puteți experimenta cu un joc Yams cu prietenii sau familia acasă pentru a petrece o seară mai deosebită.

Întrebări și răspunsuri despre Yams joc

Acum știți cum se joacă Yams și puteți organiza un joc. Dacă regulile Yams vi se par complicate, puteți reveni în secțiunea noastră cu întrebări frecvente. Aici am selectat cele mai frecvente și populare întrebări despre acest joc. Puteți folosi această rubrică cu răspunsuri ca un ghid rapid de Yams.

1️⃣ Cum a apărut jocul Yams?

Precum și alte jocuri populare și despre jocul Yams nu se știe cu certitudine absolută cum și când a apărut Yams. Indiferente dacaă este invenția unor pasajeri canadieni plictisiți sau originile se află undeva în India, cert este că se joacă în toată lumea. Numele poate fi diferit dar regulile de bază sunt aceleași.

2️⃣ Cum se mai numește jocul Yams?

Denumirea Yahtzee este folosită predominant în tările care folosec ca limba oficială engleză, însă jocul Yams are și alte denumiri, în funcție de regiunea în care se joacă. În Europa de nord poate fi întâlnit ca Yatzy, iar Yams se folosește în țările cu influență franceză.

3️⃣ Cu câte persoane se joacă Yams și care sunt regulile?

Yams se poate juca cu minim 2 persoane. Ca să puteți juca, aveți nevoie de 5 zaruri. Fiecare jucător, după regulile Yams, are dreptul să facă 3 aruncări, ca prima aruncare, obligatoriu se face cu toate cele 5 zaruri. După aceea, poate alege cum să continue.

4️⃣ De unde pot tipări un tabel cu calcule la Yams?

Nu este nevoie să țineți minte toate combinațiile la Yams. Nu sunt multe, însă aveți nevoie de un sistem de înregistrarea rezultatelor. Puteți face acest lucru, dacă tipăriți tabelul nostru cu calcule Yams. Adăugați o coloană pentru rezultatele voastre și veți avea toate la îndemână.

5️⃣ Cum se înregistrează rezultatele la Yams?

Aceasta este o regulă de care foarte puțin știu, însă este obligatorie la regulile Yams. Pentru a le respecta trebuie să înregistrați rezultatele la Yams într-o anumită ordine. Exact această regulă face din acest joc un mod interesant și palpitant de a vă petrece timpul liber.

Articole Similare