Cum se joacă Șeptică – reguli de joc

Să petrecem mai mult timp cu copii și în același timp să ne distrăm, devine misiune tot mai imposibilă. Interesele lor sunt diferite de ale noastre și cu greu le putem atrage și menține atenția. Ce zici să încercăm să jucăm un joc din copilăria noastră cu ei? Provoacă-i să te învingă, iar dacă nu știi cum se joacă Șeptică, acesta este locul unde poți învăța regulile de la zero.

Cum se joacă șeptică

Cum se joacă șeptică

Învață regulile de joc și distrează-te cu prietenii! Dacă faci parte din generația cu cheia la gât, cel mai probabil cunoști jocul. Dacă ai uitat cum se joacă șeptică, am pregătit în acest articol un ghid complet și am evaluat și alte variații de joc.

Șeptică reguli – Jocul și Obiectivele

Pe internet poți găsi multe ghiduri cu reguli pentru jocuri populare, precum cum se joacă Solitaire online, dar pentru jocurile mai vechi și uitate, este greu să găsești reguli reale. Am făcut cercetări ample pentru a putea recrea acest joc al copilăriei și am făcut ghidul complet cu Șeptică reguli.

Pentru a juca Șeptică, ai nevoie de 2, 3 sau 4 jucători și un pachet de cărți obișnuit. Dacă la joc participă patru jucători, ei joacă în echipe. În cazul în care participă 3 jucători, după reguli Șeptică, se scot două intre cărțile de 8. Se joacă numai cu 30.

De la pachetul cu 52 de cărți se scot cărțile mici, până la 6. Se folosesc 32 de cărți: 7, 8, 9, 10, J, Q, K, A. Dacă jucătorii sunt numai 3, atunci scoți și 2 optari. Cărțile 10 și A oferă puncte, în total 8, iar șaptele este tăierea.

Tăiere este considerată și orice carte, identică cu prima aruncată în joc. Excepție la Șeptică reguli este jocul în 3, unde cărțile de 8 rămase, devin tăiere. La început, fiecare jucător primește câte 4 cărți la întâmplare. La finalul rundei mai trage una, ca să aibă tot 4 în mâna.

Reguli Șeptică joc

Iată, cum se joacă Șeptică! Obiectivul acestui joc este să acumulezi cât mai multe puncte după terminarea jocului. Cum poți face acest lucru? Cele mai valoroase cărți sunt șeptarii, iar în cazul jocului în 3, jokerii sunt și cei doi optari. De asemenea, și prima carte jucată este considerată Joker.

Ghid de joc

Ghid de joc

Dacă îți aduci aminte cum se joacă Popa Prostul jucătorul care distribuie cărțile și cel care va începe jocul este selectat prin tragere la sorți. Așa e și aici! Se stabilește ordinea de joc, de obicei este acea de ceasornic. În funcție de numărul de jucători, diferă și Șeptică reguli.

Diferite variante de Șeptică Românească

Ceea ce este avantajos la Șeptică joc este ca acesta se poate adapta la numărul de jucători. Nu întotdeauna avem 4 prieteni pentru joc sau nu toți doresc să participe. Tocmai de aceea, Șeptică este un joc perfect pentru serile de familie, când nu toți împărtășesc pasiunea jocurilor de cărți.

Șeptică joc cu 2 jucători

Primul jucător alege o carte și o aruncă pe masa. Al 2-lea jucător, trebuie să aleagă o carte și la rândul lui s-o pună peste cartea primului jucător. Dacă al 2-lea jucător, pune cartea 7, adică o tăietura sau o carte cu aceeași figura ca prima, el va continua jocul.

Dacă se întâmplă asta se spune că al 2-lea jucător a tăiat cartea primului. Primul jucător are 2 opțiuni: să obiecteze sau să accepte. Dacă obiectează, va trebui să continue jocul cu o carte cu aceeași figura sau un șeptar. Dacă nu obiectează, cărțile le va lua al 2-lea jucător.

Șeptică joc cu 3 jucători

Dacă știți cum se joacă Șeptică cu 2, puteți aplica aceleași reguli și la jocul cu 3. Însă, aici se joacă cu 2 optari mai puțin. Cărțile de 8, rămase în pachet au funcția de joker, adică sunt considerate tăieri și pot fi folosite ca șeptarii pentru a câștiga mână.

Șeptică joc cu 4 jucători

La reguli Șeptică cu 4 jucători se joacă în echipe cu câte 3. Regulile sunt identice ca la Șeptică cu 2 jucători, însă aici primul jucător face echipă cu al treilea și al doilea cu al 4-lea. Punctele luate se acumulează pe o echipa, indiferent care jucător din echipa le-a câștigat.

Cine câștigă?

După cum am menționat, nu toate cărțile au valoare. Cărțile, numărate la final sunt Așii și de 10. Restul cărților nu au valoare și nu se calculează la punctaj. Pentru a obține un punctaj maxim, urmăriți cărțile jucate în așa fel încât să acumulați cât mai mulți Ași și 10.

Șeptică Americană

Șeptică Americană

Cum se joacă Șeptică Americană?

Șeptica Americană folosește întregul pachet de cărți. Fiecare jucător primește câte 5 cărți. O carte este așezată cu fața în sus. Peste această carte, jucătorii vor pune cărți care au fie același simbol sau același număr. Dacă un jucător nu are o carte potrivită, trage din grămada pe masa.

Jucătorul care joacă o carte cu 7 poate alege cu ce carte să continue jocul. Dacă un jucător dă jos o carte de 2 sau J, următorul va fi obligat să tragă 2 cărți in stoc. Dacă pe masa apare o carte As, următorul jucător i se va sări rândul.

Dacă jucătorul rămâne cu 2 cărți în măna este obligat să-i anunțe pe ceilalți jucători la masa de joc, altfel va fi penalizat. Câștigător este jucătorul care primul rămâne fără cărți în măna. La Șeptică Americană nu contează câți jucători sunt. Indiferent de număr, se folosește întregul pachet de cărți.

Concluziile noastre despre jocul Șeptică

Ați aflat deja cum se joacă Șeptică și îi puteți provoca pe prietenii voștri la un joc ca pe vremuri. De asemenea, vă puteți informa și despre reguli și sfaturi la jocul Tabinet care, de asemenea este un joc interesant și îl puteți încerca cu toți pentru o seară distractivă. Sau poate doriți să jucați poker online, indiferent de ceea ce căutați, noi le avem pe toate.

Întrebări și răspunsuri

     Șeptică este un joc mai vechi și regulile au fost uitate. Avem mulți cititorii, care ne adresează diferite întrebări, printre care și cum se joacă Șeptică. De aceea, am făcut această rubrică, cu cele mai frecvente întrebări despre jocul copilăriei noastre. Citiți aici selecția noastră cu FAQ despre Șeptică joc!

1️⃣ Care este obiectivul jocului Șeptică?

Șeptică este un joc românesc simplu, jucat de copii și adulți. Regulile jocului sunt simple iar obiectivul jocului Șeptică este de a acumula cât mai multe puncte la final de joc. Țineți minte că singurele cărți care contează la final sunt cărțile de 10 și A. Deci, pentru a câștiga, va trebui să urmăriți cărțile jucate de ceilalți jucători.

2️⃣ Care sunt regulile jocului Șeptică Românească?

Există două variante de Șeptică – românească și americană. Dacă alegeți să o jucați pe cea românească, trebuie să știți că regulile de joc diferă. Această variantă nu folosește pachetul de cărți întreg și numărul cărților diferă în funcție de numărul jucătorilor. Citiți mai detaliat despre regulile jocului Șeptică aici!

3️⃣ Cu câți jucători se poate juca jocul Șeptică?

Șeptică este un joc interesant și se poate adapta la numărul de jucători. În funcție de variantele de joc Șeptică se schimbă și un pic regulile. Dacă alegeți să jucați cu 3 jucători, va trebui să folosiți numai 30 de cărți, iar varianta cu 4 jucători se joacă în echipe cu câte 2.

4️⃣ Cine câștigă la Șeptică?

La Șeptică, unele cărți de șapte sunt așa numiți jokeri, care vă dau un avantaj. De asemenea, în cazul variantei cu 3 jucători, și cărțile de 8 sunt considerate tăieri. Însă, la final de joc, câștigătorul Șeptică este desemnat numai în funcție de numărul de cărți de As și 10 pe care a reușit să le colecteze.

5️⃣ Care sunt regulile la Șeptică Americană?

 Mai există o variantă de Șeptică, și anume varianta americană. Însă, regulile jocului Șeptică Americană diferă destul de mult cu jocul nostru clasic. La Șeptică Americană se folosește întregul pachet de cărți și jucătorii primesc câte 5 cărți la început de joc. De asemenea, jocul începe prin întoarcerea unei cărți cu fața în sus.

Articole Similare