Jocul Tabinet – să ne amintim regulile

Vrei să petreci timp cu copiii tăi, să te distrezi și, de asemenea, într-un mod discret, să-i faci să facă exerciții și să facă calcule matematice, să gândească și să-și antreneze memoria? Jocul Tabinet este alegerea perfectă pentru o seară cu de toate!

Dar, îți amintești cum se joacă Tabinet, care sunt regulile, câți jucători pot sa participe și cum se calculează scorul? Dacă nu, ești în locul potrivit, în acest articol vom prezenta și reîmprospăta toate aceste informații, acest lucru pe lângă detalii despre originea acestui joc educativ și interesant.

Ce este și cum se joacă Tabinet

Jocul Tabinet, este un joc de cărți românesc, diferit de jocul Solitaire. Însă, modul cum se joacă Tabinet este simplu și distractiv pentru toți. În timpul jocului, copii exersează formule matematice – adunare și scădere și își antrenează memoria. Vârsta potrivită a copiilor este de peste 5 – 6 ani.

Jocul Tabinet originea

Pachet de cărți de joc

Originea jocului

Se presupune că jocul Tabinet a apărut prima dată undeva în Orient, însă informațiile nu sunt sigure. Alte surse arată că informații despre cum se joacă Tabinet au fost descrise în Rusia. De asemenea, există îndoieli, că jocul este originar din Serbia și de acolo a fost răspândit în Europa.

Nu putem spune cu certitudine, când și unde au apărut primele Tabinet reguli, însă este clar că jocul provine din țările balcanice, spre deosebire de jocul de Barbut, care clar, are origini americane. Cert este că Tabinetul a devenit repede foarte popular și a fost jucat în Europa.

Tabinet reguli de bază

Tabinet reguli includ pachetul standard, format din 52 de cărți. La fel ca și la cele mai bune site-uri de poker din România, Jokerii nu se folosesc. Valoarea cărților este cea scrisă pe ele, Asul poate fi considerat 11 sau 1, Juvetele este 12 puncte, Damă este 13 puncte, Popă – 14 puncte. Prin tragere la sorți se determină cine distribuie cărțile.

Jocul Tabinet împărțirea

Împărțirea cărților

Împărțirea cărților la joc Tabinet

La reguli Tabinet, cel care amestecă și distribuie cărțile dă 4 cărți jucătorului din partea sa dreaptă. Primul jucător are dreptul să evalueze cărțile și să decidă dacă le acceptă sau nu. În cazul în care nu le accepta, le va pune pe masa de joc cu fața în sus.

Primul jucător nu poate refuza primele 4 cărți, dacă două dintre acestea sunt Popă, Damă, Juvete sau As. Dacă, cel care începe jocul acceptă primele 4 cărți, dealerul îi va distribui încă 2 cărți din pachet. Ceilalți jucători vor primi câte 6 cărți fiecare, fără dreptul de a le refuza.

Desfășurarea jocului

Joc de cărți Tabinet se desfășoară în felul următor. După ce cărțile sunt distribuite jucătorilor, pe masa se întorc următoarele 4 cărți cu fața în sus. La rândul său, fiecare jucător ridică cărți de pe masa în funcție de cărțile pe care le are în mână. Acum încep și calculele!

Scopul fiecărui jucător este să ia cât mai multe cărți. Însă, conform regulament Tabinet, suma acestor cărți trebuie să fie egală cu valoarea unei cărți pe care o ține în mână. Jucătorul poate lua mai multe cărți din cele de pe masă, numai să respecte această regulă cu suma totală.

Fiecare jucător pune cărțile luate într-o grămadă cu fața lor în jos. Dacă un jucător nu poate ridica nimic din cărțile de pe masă, este obligat să lase o carte jos. În cazul în care cineva ia toate cărțile de pe masa de joc, se zice că a făcut tablă.

Cum se joacă Tabinet

Desfășurarea jocului

Ca să nu uite de tablă, el întoarce ultima carte din cărțile luate cu fața în sus. Dacă un alt jucător sau echipa adversă a realizat o tablă, cel care a făcut prima tablă, va întoarce cartea cu față în jos până la finalul jocului Tabinet. Tabla valorează 1 punct.

Iată, un exemplu cum se calculează Tabinet cărți: Dacă ai în mâna 9, poți lua 2 și 7. Cu Juvete, poți lua 10 și un 2, dacă sunt pe masa de joc. Urmând această logică, poți lua orice carte sau combinație de cărți, numai dacă ai suma lor în mâna.

Reguli Tabinet spun că, dacă se termină cele 6 cărți din mâna jucătorului, se împart cărțile rămase din pachet. În cazul în care nu se pot împărți câte 6 cărți pentru fiecare jucător la masa, acestea se distribuie în mod egal. Acest lucru se face automat la jocul Tabinet online.

Jucătorul, care ia ultima mână, adică ultimul, are dreptul să ia și toate cărțile de pe masa de joc. Poate să facă acest lucru numai cu condiția că până la finalul jocului, nimeni nu mai poate lua nimic de pe masa. Apoi se calculează câte puncte a făcut fiecare jucător.

Tabinet reguli

Damă de inimă roșie

Calcularea punctelor la Tabinet

După ce se termină toate cărțile, se calculează punctele jucătorilor și se desemnează câștigătorul. Tabla reprezintă 1 punct. Cărțile de Popă, Damă, Juvete, As și 10 sunt câte 1 punct. Cărțile speciale sunt romb de 10 și 2 de treflă. Aceste cărți se numesc “văcuțe” și valorează câte 2 puncte.

Câștigător este cel care are cele mai multe puncte. Dacă 2 jucători au număr identic de puncte, câștigătorul este ales prin numărarea cărților pe care le-a luat în timpul jocului. Nu trebuie calculată valoarea acestor cărți, ci numai numărul lor. Tablele luate au un rol decisiv la momentul acesta final.

Concluzii despre Tabinet

Jocul Tabinet este un joc de cărți distractiv, care vă poate face serile amuzante și plăcute. De asemenea, poți aduce puțină diversificare în seara jocurilor de familie și cu un joc mai amuzant. Dacă nu ai mai încercat, îți recomandăm să arunci o privire și peste reguli Popa Prostul pentru a îți suplimenta emoțiile pozitive.

Întrebări și răspunsuri despre jocul Tabinet

Există multe jocuri de cărți, pe care le-am jucat în copilărie, dar am uitat regulile. Cititorii noștri ne trimit tot felul de întrebări despre reguli Tabinet. În loc să răspundem la fiecare în parte am decis să facem această rubrică cu cele mai frecvente întrebări despre Tabinet și răspunsurile lor.

1️⃣ Ce este jocul Tabinet?

Multe jocuri ale copilăriei noastre au fost uitate. Nu mai știm nici regulile, nici cum se joacă. Pentru a te ajuta în această privință am făcut acest articol despre ce este jocul Tabinet, cum se joacă și care sunt regulile. Toate informațiile sunt aici!

2️⃣ Cum a apărut Tabinet joc de cărți?

Tabinet este un joc pe care noi îl considerăm românesc, însă originea lui nu este în țara noastră. Există multe informații despre originea jocului Tabinet, însă niciuna nu este sigură 100%. Unele surse spun că provine din Serbia, altele confirmă că este născut în Anglia. Cert este doar că este jucat în toata Europa.

3️⃣ Care sunt regulile jocului Tabinet?

Chiar dacă este un joc simplu, regulile jocului Tabinet trebuie învățate ca să le poți aplica corect. Jocul se bazează mult pe calcule, se folosește un pachet standard de cărți și fiecare carte are valoarea sa. Informații detaliate despre Tabinet reguli găsești în articolul de mai sus.

4️⃣ Cum se împart cărțile la Tabinet?

Pentru a juca Tabinet aveți nevoie de 52 de cărți, fără Jokeri. La Tabinet online, împărțirea cărților se face automat, iar la jocul offline, va trebui să alegeți un dealer, care va distribui câte 6 cărți pentru fiecare jucător la masa de joc.

5️⃣ Cum se calculează scorul final la Tabinet joc?

Desemnarea câștigătorului la Tabinet se face prin numărarea cărților la final de joc. Fiecare carte are o anumită valoare la calcularea scorului final. De asemenea, există cărți speciale, care o să îți aducă mai multe puncte.

Articole Similare