Comportamentul jucătorului de păcănele în cazinourile online

În cazinourile online din România, peste 82% dintre jucătorii preferă jocurile de păcănele, restul se împart între jocurile de masă cu dealer live, jocuri de risc, loto și bingo. Jucătorul mediu plasează peste 450 de pariuri într-o perioadă de 90 de zile. Citește despre comportamentul jucătorului de păcănele, și află date și informații din evaluări pertinente.

Jucător de păcănele online

Jucător de păcănele online

Every Matrix a realizat un studiu de amploare despre comportamentul de joc al clienților cazinourilor online din țările europene, folosind datele integrate din rețeaua de peste 311 furnizori, care au pe piață peste 24.800 de jocuri. Comportamentul de joc a fost măsurat pe o perioadă de 90 de zile, pe cele mai importante piețe de joc. România a fost una dintre ele.

Conform studiului, la nivel global, piața cazinourilor online din România este relativ tânără, reglementată destul de recent, să nu uităm că activitatea ONJN a debutat abia în 2013. În momentul de față jucătorii au migrat în mare parte din sălile de joc în cazinourile online. Cum în sălile de joc accesul la jocurile de noroc se limita practic la jocul de păcănele, acesta a rămas jocul preferat.

Cum se definește comportamentul jucătorului de păcănele?

Chiar dacă digitalizarea a avut efecte rapide, și jucătorii s-au adaptat rapid la jocul online, preferințele de joc au rămas cele clasice, din sălile de joc. Jocul de păcănele este cel mai simplu și ușor de jucat. Se bazează pe mecanica RNG de joc, care dictează automat tipul de combinații câștigătoare. În afara mizei de joc sau jocul automat, sunt puține momente în care jucătorul intervine în joc.

Românii preferă exact acest tip de joc, în care trebuie să intervină cât mai puțin. În cazinourile online din țara noastră și-au făcut loc și jocurile riști și câștigi, unde câștigul depinde de intervenția jucătorului, dar nu au popularitatea jocurilor de slot clasice. Intenția de joc se oprește în majoritatea cazurilor doar la sloturile clasice, unii jucători nici nu încearcă altceva.

⚙️ Teme: Fructe 21%, Clasic 17,2%, Animale 17,1%
🆒 Caracteristici: Rotiri gratuite 30%, Cumpără speciale 25%
📊 Volatilitate: 4/5 sau mică-medie
💱 Pariul mediu: 12,7 RON
⏱️ Media sesiunilor de joc: 4,1 RON
💸 Media pariurilor: 109
😎 Cea mai accesată caracteristică: Cumpără speciale

Fiecare jucător de cazinou are un comportament de joc care-l definește. Rutina de joc pe care o respectă de fiecare dată când accesează cazinoul și joacă. Comportamentul de joc al clienților permite cazinourilor să-și construiască astfel și strategia de marketing și promovare. Piața românească de jocuri de noroc este compusă dintr-un amestec de clientelă care preferă pariul la jocul clasic și cumpărarea de bonus.

Se pariază la jocuri de cazinou

Pe de o parte, din cei peste 82% de jucători, în proporție de 73%, sunt atrași de temele clasice și de jocurile ca la aparate care au fost convertite online. Pe de altă parte, există jucătorii atrași de funcții de cumpărare bonus care generează pariuri mai mari decât media. Pariul este de până la 16,5x miza medie pentru titlurile populare cu speciale.

Aproximativ 78,6% dintre cei care joacă păcănele consideră că stilul de joc le influențează șansele de câștig, cu toate că joacă la sloturi clasice RNG, care nu implică alegeri în modul de joc. Din acest motiv, achiziția de speciale sau pariul la dublaje, sunt considerate strategii de joc. Plasează majoritatea pariurilor pe jocuri populare de păcănele din oferta cazinoului.

Cât se pariază la păcănele în timp și bani?

Bugetul de pariere se calculează nu doar în bani, dar și în timpul petrecut pe platforma de joc. Majoritatea jucătorilor sunt influențați în procesul de pariere de promoții sau oferte de păcănele, nu au un buget prestabilit pentru pariere, se lasă influențați de moment. Doar 36% își stabilesc un buget de joc și îl respectă.

Jucătorii noi sau cei care încearcă un joc nou, nu aleg neapărat varianta demo pentru a încerca mecanica jocului, ci încep cu un pariu real, pe miză mică. Jucătorii noi încep cu titlurile cu volatilitate scăzută, cu miză de 1 RON – 2,5 RON/rotire.

Din acest joc, își dau seama cât timp vor petrece pe dispozitivul de joc pentru a avea ocazia să câștige câteva premii de dimensiuni medii, în procent de 20%-30% din bugetul stabilit pe contul de păcănele online.

Buget de pariere

Buget de pariere

După ce au câștigat suficient pe o anumită miză, se crește miza de pariere sau se alege un slot cu nivel mai mare de volatilitate, mai riscat, sperând la un câștig la păcănele mai consistent. Nivelul mizei va crește la 3,5 RON – 4 RON/rotire, astfel se pot înregistra câștiguri la păcănele 30%-50% din investiție. Și la această valoare a mizei se va renunța destul de repede.

Acesta este un joc de încălzire, dar și le-a arătat din când în când, pentru a le oferi câștiguri la păcănele bune și joc lung, dar este unul pe care în mod normal nu rămân. Dacă puțin mai mult decât media menționată mai sus, în jocul de încălzire, unii nu cresc miza doar la 4 RON pe rotire, ci direct la 6 RON – 7 RON pe rotire.

Cu cât miza este mai mare, cu atât timpul de joc este mai scurt, mai ales dacă încasările întârzie. Jucătorii preconizează bugetul de joc și pot evalua bugetul în timp. Bugetul prestabilit se epuizează în aproximativ 3 ore de joc. De asemenea, jucătorul rareori cunoaște datele reale de volatilitate ale jocurilor, dar poate intui și înțelege volatilitatea jocurilor în funcție de plățile pe care le face.

Ce jocuri preferă clienții cazinourilor online din România

Jucătorii români încă joacă online la sloturile familiare, investesc în jocuri clasice, cum ar fi cele cu Lucky 7s, jocuri cu fructe și simboluri norocoase, dar mai ales în jocuri cu jackpot. De asemenea, preferă jocurile care funcționează pe modelul mecanicii clasice, cu funcții bonus limitate sau fără caracteristici. Se păstrează comportamentul de jucătorului de păcănele din sălile de joc.

Top 10 producători de software în cazinourile Românești

Inclusiv alegea jocurilor simulează comportamentul din sălile de joc. Se aleg jocurile furnizorilor clasici. Fără îndoială furnizorul de software Amusnet este preferat, urmat de Pragmatic Play. Mai jos ai lista celor mai apreciați furnizori de sloturi, în funcție de alegerea jucătorilor. Cazinourile românești au jocurile preselectate în funcție de furnizori, pentru că au înțeles interesul pentru anumiți producători.

Top 20 cele mai bune păcănele online

Cele mai jucate 20 de jocuri din România, conform Every Matrix, pot fi împărțite în două categorii: păcănele online cu teme clasice și fără caracteristici bonus, omologări digitale ale jocurilor ca la aparate; jocuri cu funcții de achiziție de speciale. Sunt tituri pe care fiecare dintre cazinourile online le scoate în evidență, și le include în bonusurile cu rotiri gratuite.

Top 20 cele mai jucate sloturi în cazinourile Românești 2024
# Titlu Temă Jackpot Volatilitate Producător
1 Shining Crown Fructe Da Mică-medie Amusnet
2 Burning Hot Fructe Da Mică-medie Amusnet
3 Gates of Olympus Aventură Nu Medie Pragmatic Play
4 5 Dazzling Hot Fructe Da Mică-medie Amusnet
5 40 Burning Hot Fructe Da Medie Amusnet
6 20 Super Hot Fructe Da Medie Amusnet
7 100 Burning Hot Fructe Da Medie Amusnet
8 Sizzling Hot Deluxe Fructe Da Medie Greentube
9 40 Super Hot Fructe Da Medie Amusnet
10 Sugar Rush Dulciuri Nu Medie-înaltă Pragmatic Play
11 Sweet Bonanza Dulciuri Nu Medie-înaltă Pragmatic Play
12 20 Dazzling Hot Fructe Da Medie Amusnet
13 Dice and Roll Fructe Da Medie Amusnet
14 Big Bass Splash Animale Nu Medie Reel Kingdom
15 Dog House Animale Nu Medie Pragmatic Play
16 100 Super Hot Fructe Da Medie Amusnet
17 Super Joker Fructe Nu Medie-înaltă Pragmatic Play
18 John Hunter and the Book of Tut Aventură Da Medie Pragmatic Play
19 Book of Ra Deluxe Aventură Nu Medie Novomatic
20 Zodiac Wheel Acțiune Da Medie Amusnet

Cum spuneam, bugetul de pariere se calculează în bani și timp petrecut în cazinou. Se fac în medie 109 pariuri pe sesiunea de joc, iar media este valabil pentru primele 20 de jocuri din cazinouri. Comparativ cu jocurile din categoria de Live Casino, care au un grad ridicat de complexitate, jocurile de tip păcănele sunt la îndemână pentru marea majoritate a jucătorilor.

Cum și cât pariază jucătorul român în cazinourile online din România

Jucătorii de astăzi pretind mai multe facilități pentru banii investiți. Retenția veniturilor din cazinourile online este posibilă prin diversitate, cazinourile nu se pot baza doar pe jocurile de păcănele clasice, de aceea adaugă sloturi cu mecanică nouă, jocuri diferite. Funcția Cumpără Speciale este una dintre cele mai de interes funcții, jucătorii investesc în speciale.

Dimensiunea medie a pariului în cazinourile românești online este de 12,69 RON. Majoritatea jucătorilor sunt clienți vechi, care au învățat să riște mai mulți bani, pentru potențiale venituri mai consistente. Nu înseamnă că toți jucătorii pariază atât de mult. De exemplu, 65% din cele 20 de jocuri menționate în tabelul de mai sus, au pariuri medii mai mici de 4,9 RON per rotire.

Top 5 teme de jocuri

Top 5 teme de jocuri

Se investește mai mult la jocurile cu fructe. Nu neapărat pentru că jucătorii preferă această grafică la cele mai bune jocuri păcănele, ei preferă funcțiile simple ale acestor jocuri, care au și grafică simplă, puțin complicată. Din totalul jocurilor preferate, 21% au grafică cu fructe, 17,2% au grafică clasică, adică cu clopoței, dolari, diamante, șeptari. Urmează în top sloturile cu animale, de acțiune și aventură.

Jocurile cu speciale și rotiri gratuite au parte de investiții mai mari

Dacă ești jucător și te-ai întrebat vreodată câți bani am băgat la păcănele, îți spunem noi că ai investit mai mult în jocurile care au bonusuri cu rotiri gratuite sau la care poți să cumperi speciale. Este un comportament caracteristic jucătorilor români. Pentru 2 jocuri cu funcții Cumpără Speciale, menționate în top 20, se înregistrează miza medie de pariere mai mare.

Sweet Bonanza și Gates of Olympus demonstrează acest efect asupra interesului pentru investiții mai mari. Se clasează pe locurile 3 și 11 în primele 20 de jocuri după numărul de sesiuni jucate, dar sunt pe locurile 12 și 16 în clasamentul după numărul total de pariuri investite. Dimensiunile medii ale pariurilor sunt mult mai mari comparativ cu celelalte titluri din cazinouri.

Top 3 funcții la păcănele

Top 3 funcții la păcănele

Puterea caracteristicilor cumpărare poate fi văzută din nou în dimensiunea medie a pariului pentru primele 20 de jocuri din România. Românii investesc mai mult să cumpere speciale. Cu toate că nu are niciun slot în primele 20 de titluri populare în cazinourile românești, furnizorul Relax Gaming, înregistrează cel mai mare pariu mediu. La titlurile lui pariul mediu se clasează la 31,26 RON/rotire.

Această medie a mizelor pariate este foarte consistentă. Practic, Amusnet, cu toate că domină incontestabil top 20 jocuri de păcănele, pariul la jocurile lui este de sub 4,9 RON/rotire. S-a demonstrat că se investește mai mult în jocurile care au funcții speciale gen Scatter, Wild sau Multiplicator. De aceea sunt jucători care spun că au strategii de joc și știu cum să câștigi la păcănele.

Jocurile care încorporează aceste caracteristici sunt de 14 ori mai accesate decât celelalte. Pariul mediu a a este jocuri este de 16,5 ori mai mare la acest tip de jocuri, comparativ cu celelalte. Jucătorii români sunt mai atrași de jocurile cu volatilitate medie-ridicată. 65% dintre cei mai buni furnizori furnizează pieței jocuri din această categorie de volatilitate.

Cât de mulți români își folosesc telefoanele pentru jocurile de noroc?

În ziua de astăzi, cei mai mulți jucători pariază de pe telefon. Peste 86% dintre jucători au jucat cel puțin o dată de pe mobil. Nu toți preferă să joace de pe telefon, dar peste 53% dintre ei se limitează doar la jocul de pe telefon.

Sunt și jucători care exclud jocul de pe telefon, mai ales jucătorii la mesele live sau jucătorii de poker. Sunt și jucători de păcănele care preferă laptopul sau PC-ul pentru a paria online.

Ce este volatilitatea jucătorului de cazinou

Exact așa cum jocurile au volatilitate, adică prezintă risc mai mare sau mai mic la pariere, așa se determină și volatilitatea jucătorului de păcănele. Se folosește aceleași principii și se referă la cât de predispus este jucătorul de păcănele la pariurile cu risc mai mare. În baza acestor informații, cazinourile își realizează strategia de marketing și formulează bonusurile pentru a finanța cât mai multe conturi păcănele.

Clienții atunci când aleg un titlu nou, o fac în funcție de promoțiile oferite de cazinouri pentru acel titlu. Dacă se oferă un bonus sau există o promoție pentru jocul nou, 68% din totalul clienților îi vor acorda măcar o șansă. Sunt două puncte de interes în demersurile departamentelor de marketing. Unul este introducerea de noi jocuri, iar al doilea este capacitatea de a păstra interesul jucătorului.

Volatilitatea jucătorului de cazinou

Volatilitatea jucătorului de cazinou

Există la îndemâna specialiștilor de la marketing informații care permit să-și profileze jucătorul. Astfel, se formează și programele de loialitate pentru jucătorul de păcănele, dar și sistemul de contabilitate a investițiilor în sloturi.

Explicăm mai jos cum se stabilește volatilitatea jucătorului de cazinou, dar avem și detalii despre cum se stabilește volatilitatea sloturilor. Volatilitatea jucătorului de cazinou este determinată de tipul de jocuri pe care le preferă.

Pentru a cunoaște volatilitatea unui jucător, marketingul trebuie să cunoască și să înțeleagă volatilitatea sloturilor pe care jucătorul le preferă. Profilul de volatilitate al jucătorilor poate fi problematic în funcție de obiceiurile lui joc. Profilul de volatilitate al jucătorului de păcănele este calculat prin numărul de jocuri jucate înmulțit cu volatilitatea acelui joc, apoi însumând totalurile.

Atunci când un joc nou este introdus în oferta de jocuri, baza de date a jucătorilor poate fi evaluată pentru a găsi pe oricine care joacă acel indice de volatilitate, într-un anumit interval stabilit la momentul evaluării. Cazinoul poate identifica jucătorii care joacă cel puțin 30% din timp pe acest joc. Evaluările se extind apoi pe toate titlurile similare.

Întrebări și răspunsuri

Te-ai întrebat vreodată cât se pariază la păcănele sau care este comportamentul de joc al românilor care preferă jocurile de cazinou? Avem pentru tine câteva date obținute de societățile de investigare a comportamentului de joc, care au urmărit piața jocurilor de noroc din România și piețele europene.

1️⃣ Cum se definește comportamentul jucătorului de păcănele?

Jucătorul de păcănele din România rămâne fidel jocurilor ca la aparate, omologate acum în cazinourile online. Conform comportamentului de joc, investițiile românilor se limitează majoritar la jocurile clasice, cu funcții limitate.

2️⃣ Care sunt cele mai populare jocuri din cazinourile românești?

Avem un top al celor mai populare sloturi din cazinourile românești. Sunt jocurile la care se joacă cel mai des, însă nu sunt sloturile la care se pariază cel mai mult. Valoarea pariurilor la sloturile populare este sub media pariurilor globale.

3️⃣ Care sunt cele mai apreciate funcții la sloturi?

Cele mai mari mize de pariere sunt jicate la sloturile cu funcția Cumpără Speciale, pentru că au șanse mai mari de câștig și risc. Rotirile gratuite sunt o altă funcție apreciată, iar pariurile cresc la sloturile cu Wild, Multiplicator și Scatter.

Articole Similare