Trofeul Super Bowl în România – o premieră

Muzeul Fotbalului din București a găzduit trofeul Super Bowl în România pentru prima dată în istorie. Trofeul Vince Lombardi, care se acordă an de an campioanei NFL, a stat pe teritoriul țării noastre 3 zile și a atras peste 1.000 de persoane pasionate de sport. Află mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Trofeul Vince Lombardi

Trofeul Vince Lombardi

Liga profesionistă nord americană de fotbal, una dintre cele mai profitabile organizații de planetă, a decis să mai acorde o șansă globalizării sportului național american și a adus, după o pauză de câțiva ani, mult râvnitul trofeu Super Bowl în Europa.

Având în vedere că fenomenul Super Bowl este unul foarte popular chiar și în țara noastră, în special în rândul celor pasionați de pariuri sportive, multe persoane au vrut să vadă trofeul Super Bowl în România și s-au îndreptat spre Muzeul Fotbalului, locație care pentru câteva zile a amenajat o secțiune nouă dedicată fotbalului american.

Trofeu Super Bowl – detalii

Trofeul Vince Lombardi este trofeul acordat în fiecare an echipei care câștigă finala ligii profesioniste de fotbal nord americană, cunoscută mai mult sub denumirea de Super Bowl. Trofeul poartă acest nume în memoria antrenorului NFL Vince Lombardi, care a condus de pe margine Green Bay Packers, în fața a peste 60.000 de persoane, spre primele două titluri din istoria AFL/NFL.

Trofeul are o înălțime de 56 de cm și cântărește aproximativ 3,2 kilograme. Înfățișează o minge de fotbal pusă într-o poziție de lovitură pe un suport cu trei laturi și este realizat de Tiffany & Co în întregime din argint.

După ce trofeul este acordat, acesta este trimis înapoi la Tiffany pentru a fi gravat cu numele echipelor participante, data, locația și scorul final al jocului. Abia ulterior, grandiosul trofeu Super Bowl este trimis echipei câștigătoare. Evident, se fac replici mai mici pentru fiecare persoană din echipa câștigătoare și pentru diverse festivități.

Trofeul Super Bowl 2024 în România

După cum spuneam, prezența acestui trofeu Super Bowl 2024 în România a fost o inițiativă de globalizare condusă de NFL. Astfel, după arene celebre, precum Alianz Arena din Munchen, Muzeul Fotbalul a devenit pentru 3 zile gazda celebrului trofeu.

Datorită valorii pe care o are trofeul, aproape inestimabilă, locația din București a fost nevoită să îndeplinească anumite norme privind securitatea și siguranța, precum și protocoale de pregătire și instruire a personalui . Mai mult, temperaturile în camera în care a fost expus trofeul Super Bowl în România au fost extrem de stricte, pentru a evita deteriorarea exponatului.

Pe parcursul celor 3 zile, pe lângă trofeul propriu-zis, vizitatorii, aproximativ 1.000 la număr, au putut admira și alte exponate dedicate fotbalului american. Printre care și o minge semnată de legendarul Tom Brady. Un nume, care datorită celor 23 de sezoane jucate și a celor 7 trofee Super Bowl câștigate, este extrem de cunoscut, chiar și de cei care nu joacă la pariuri pe fotbal american.

Ca o tentativă de promovare a evenimentului și a Muzeului Fotbalului, o locație de altfel interesantă, ce deține părți importante din istoria fotbalului românesc, la evenimentul de dezvelire al trofeului au fost prezenți și câțiva dintre cei mai mari fotbaliști români.

Câștigătoare Super Bowl 2024

După încă câteva escale, trofeul Super Bowl a ajuns la Las Vegas pentru a 58-a ediție Super Bowl și a fost câștigat de Kansas City Chief, la capătul unui meci în compania celor de la San Francisco 49ers, încheiat, după prelungiri, cu scorul de 25 la 22.

De altfel, trofeul câștigat în Las Vegas este al 4-lea din vitrina celor de la Kansas City Chiefs, echipă care a revenit în top după obținerea semnăturii lui Patrick Mahomes, unul dintre cei mai interesanți coordonatori de joc din fotbalul american actual.

De-a lungul istoriei, 20 de francize, incluzând anumite echipe care s-au relocat sau și-au schimbat denumirea, au reușit să câștige prestigiosul trofeu. În schimb, doar 4 echipe nu au reușit să înregistreze nicio apariție în Super Bowl: Cleveland Browns, Detroit Lions, Jacksonville Jaguars și Houston Texans.

  • Echipele cu cele mai multe trofee Super Bowl:
  • New England Patriots – 6 trofee
  • Pittsburgh Steelers – 6 trofee
  • San Francisco 49ers – 5 trofee
  • Dallas Cowboys – 5 trofee
  • New York Giants – 4 trofee
  • Green Bay Packers – 4 trofee
  • Kansas City Chief – 4 trofee
  • Denver Broncos – 3 trofee
  • Washington Comanders – 3 trofee
  • Los Angeles/Oakland Raiders – 3 trofee

La polul opus, cu câte 6 victorii în meciul pentru trofeul Vince Lombardi, se situează New England Patriots și Pittsburgh Steelers, echipe pentru care întâmplător a jucat și singurul român în NFL. San Francisco 49ers și Dallas Cowboys au câte 5 trofee cucerite și anual au ca obiectiv să egaleze echipele aflate pe primul loc în acest top.

Întrebări frecvente

Încheiem acest articol cu o scurtă secțiune de întrebări, unde o să răspundem la cele mai frecvente dileme referitoare cum a ajuns trofeul Super Bowl în România, istoria acestuia, dar și diverse alte curiozități legate de acest subiect interesant.

1️⃣ Cine primește trofeul Super Bowl?

În fiecare an, trofeul Super Bowl este acordat echipei care câștigă finala NFL. Acesta este creat de Tiffany, cântărește 3,2 kilograme și este făcut în totalitate din argint. Pentru a afla care este denumirea sa oficială, dar și o scurtă istorie a sa, citește articolul de mai sus.

2️⃣ A fost trofeul Super Bowl în România?

Da, pentru o perioadă de 3 zile, Muzeul Fotbalului din București a găzduit trofeul Super Bowl în România. Pe lângă acesta, la locație au fost prezente și alte obiecte legate de fotbalul american, precum o minge semnată de legendarul jucător Tom Brady.

3️⃣ Cine este marea câștigătoare Super Bowl 2024?

La scurt timp după ce a fost în capitală României, trofeul Vince Lombardi a ajuns în Las Vegas pentru marea finală NFL. Ulterior, acesta a ajuns în vitrina celor de la Kansas City Chief, formația care se afla deja pe lista echipelor câștigătoare de Super Bowl.

Articole Similare