Reglementări jocuri de noroc – influențele UE

Fiecare țară europeană are propria legislație cu privire la funcționarea jocurilor de noroc, la fel se întâmplă și în România. Legislația actuală este însă realizată în baza unui set de reglementări jocuri de noroc emise de Uniunea Europeană, publicate pentru prima dată în 2014, în Cartea Verde. Află cum au influențat acestea legislația românească.

Recomandări Comisia Europeană

Recomandări Comisia Europeană

Legea nr. 246/2010 a reglementat stric piața jocurilor de noroc din România. Până ce aceasta a intrat în vigoare, cazinourile și sălile de joc funcționau în baza Legii nr. 77/1991 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, care era foarte permisivă și ineficientă. Următoarea mare modificare a avut loc în urma intrării în vigoare a Legii nr. 270/2018 privind stabilirea unor măsuri de reglementare a jocurilor de noroc.

Evoluția legislației jocurilor de noroc din România a fost influențată de recomandările Uniunii Europene, publicate în Cartea Verde privind jocurile de noroc online pe piața internă europeană. Cartea Verde, sau Green Paper, a fost publicată în anul 2014, după o serie de câțiva ani de consultări, culegere de informații și analiza statisticilor. Toate recomandările UE se regăsesc acum în legislație jocuri de noroc România, supervizate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.

De ce nu poți să joci la cazinoul online dintr-o altă țară?

Din 2008 industria jocurilor de noroc a început o ascensiune greu de explicat, inclusiv de specialiștii din domeniu. Și nu vorbim doar de sălile de jocuri, ci de cazinourile online. În 2008, veniturile anuale ale pieței globale a jocurilor de noroc au crescut cu 7,5%, cu încasări de până la 6,16 miliarde de euro, iar până în 2013 s-au dublat. Însă, ca orice produs, și jocurile de noroc, trebuie să se supună directivelor financiare europene.

Directiva nr. 56/2014 privind auditul legal al situațiilor financiare anuale și al situațiilor financiare consolidate, care servește scopul dezvoltării unei piețe unice în care să bunurile și serviciile să poată circula în mod liber și fără niciun fel de restricții. Deci investițiile companiilor în jocurile de noroc să poată fi protejată, la fel și acumularea impozitelor la buget din vânzarea acestor servicii.

Legislația jocurilor de noroc

Legislația jocurilor de noroc

În conformitate cu dispoziţiile Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), piaţa internă reprezintă un spaţiu fără frontiere interne în care este asigurată libera circulaţie a mărfurilor şi a serviciilor. În cazul reglementărilor pentru jocurile de noroc, în anul 1992, statele membre au discutat pentru prima dată chestiunea jocurilor de noroc în contextul pieței unice.

Atunci s-a stabilit să nu se adopte niciun fel de măsură pozitivă cu privire la sectorul jocurilor de noroc, și așa a rămas până astăzi, de aceea nu este permis accesul jocurilor de noroc dintr-o piață a unui stat membru în piața unui alt stat membru. În momentul de față, și în cazul cazinourilor online, poți să joci și să-ți faci un cont doar cu IP românesc.

În anul 2017, Comisia Europeană a decis, în urma hotărârilor Curții de Justiție UE, să închidă toate procedurile de infrigement în acest domeniu iar problema jocurilor de noroc să se reglementeze la nivel național. Cu toate acestea, noile reglementări jocuri de noroc din țară în cont în detaliu de recomandările din Cartea Verde.

Ce este și cum a apărut Cartea Verde?

În iulie 2014 a apărut Cartea Verde care conținea noi reglementări jocuri de noroc pentru toate statele membre, după trei ani de consultări. În 2011, când Uniunea Europeană a realizat ascensiune pieței jocurilor de noroc a realizat că are nevoie de norme clare de funcționare, care să elimine fraudele și abuzul.

În momentul respectiv existau două modele de cadru național de reglementare jocuri de noroc care se aplicau: unul bazat pe operatori licențiați care furnizau servicii într-un cadru strict reglementat și celălalt bazat pe un monopol strict controlat. Aceste două modele au coexistat în cadrul pieței interne din cauza posibilităților limitate, de vânzare transfrontalieră a serviciilor de jocuri de noroc.

Cartea verde UE

Dar, ca urmare a dezvoltării internetului și a ofertei de jocuri de noroc online, coexistența celor două modele naționale de reglementare a devenit problematică. Statele membre, Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și toate celelalte părți interesate au fost invitate să-și prezinte opiniile privind legislația jocurilor de noroc online.

Primul scop era să diminueze activitatea pe piața neagră de jocuri și pariuri clandestine, fără licență, cât și dintr-o piața gri adică furnizarea jocurilor de noroc cetățenilor din alte state membre fără să fi obținut în țările respective o autorizație specifică. Exemplu de bună practică erau piețele jocurilor de noroc din Marea Britanie, Franța, Italia, Germania și Suedia, unde legislația era restrictivă, cu toate acestea industria era înfloritoare.

Cartea Verde – noi reglementări jocuri de noroc

Prin Cartea Verde publicată în 2014 s-au emis un set de recomandări UE jocuri de noroc privind protecția consumatorilor, inclusiv protecția minorilor, și reclama responsabilă pentru jocurile de noroc online. Comisia a recomandat interoperabilitatea între registrele naționale de autoexcludere, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile dependenței de jocuri de noroc. A cerut, de asemenea, menționarea obligatorie a autorității de reglementare și avertismentele adresate minorilor și utilizarea auto-restricțiilor.

Informații obligatorii pe site

Comisia Europeană a cerut ca operatorii de jocuri de noroc online să fie obligați să furnizeze informații pe site-ul de jocuri de noroc și avertismente clare cu privire la consecințele jocurilor de noroc compulsive și la riscul dependenței de jocuri de noroc. Reclama nu ar trebui să fie excesivă. Următoarele informații trebuie să fie afișate vizibil pe pagina site-ului, conform recomandărilor UE pentru jocuri de noroc:

  • Detaliile companiei sau alte mijloace care asigură că operatorul este identificabil și poate fi contactat.
  • Un semn „interzicerea jocurilor de noroc pentru minori”, care indică vârsta minimă sub care jocurile de noroc nu sunt permise.
  • Un mesaj pentru jocul responsabil.
  • O legătură către cel puțin o organizație care furnizează informații și asistență cu privire la tulburările legate de jocurile de noroc.

Legislația jocurilor de noroc din România a ținut cont de recomandările Uniunii Europene și în momentul de față, operatorii care au cazinouri online au menționate pe site toate aceste detalii. Legislația jocurilor de noroc online nu s-a rezumat doar la aceste recomandări, mai jos am exemplificat și alte recomandări care astăzi sunt respectate de operatorii de cazinou din țara noastră.

Înregistrarea și verificarea datelor personale

O altă recomandare a comisiei se referă la procesul de înregistrare pentru deschiderea unui cont de jucător. Este esențial ca o astfel de înregistrare să fie concepută în așa fel încât jucătorii să nu renunțe la procesul de înregistrare și să apeleze la site-uri de jocuri de noroc ilegale. Comisia a menționat că este important ca conturile de jucători să devină permanente numai după ce detaliile de identitate furnizate de jucători sunt confirmate și validate.

Condiții în care se acceptă jocul online conform recomandărilor UE pentru jocuri de noroc:

  • Aceesul la jocurile de noroc online se face numai atunci când jucătorul se înregistrează și deține un cont la operatorul online.
  • Procesul de înregistrare pentru a deschide un cont de jucător trebuie să conțină: nume, adresă, data nașterii, e-mail sau numărul de telefon mobil.
  • Adresa de e-mail sau numărul de telefon mobil furnizate trebuie validate sau verificate de către operator.
  • Detaliile de identitate ale jucătorului trebuie să fie verificate.
  • Ori de câte ori identitatea sau vârsta persoanei nu poate fi verificată cu succes, procesul de înregistrare pentru a deschide un cont de jucător, inclusiv contul temporar, ar trebui anulat.
  • Procesul de înregistrare permite finalizarea verificării identității într-o perioadă rezonabilă, se face cu număr național de identificare al statului.
  • Se permite accesul la un cont temporar la operatorul la care este deținut contul până la verificarea identității.
  • Fondurile jucătorilor trebuie să fie protejate și pot fi plătite numai jucătorului și sunt păstrate separate din fondurile proprii ale operatorului. Transferul între conturile jucătorilor este considerat fraudă.

Tot comisia a avut ideea ca un cont să devină unul permanent, după ce li se permite jucătorilor folosirea temporară a contului. Conturile temporare trebuie să aibă o valoare nominală fixă, iar jucătorii să nu poată retrage depozite sau câștiguri. Dacă procedurile de verificare a conturilor de jucător care nu au fost active pentru o perioadă determinată se recurge la închiderea sau suspendarea unui cont de jucător. Află detalii despre cum gestionezi corect contul de jucător.

Depunerea și retragerea banilor din contul de jucător

În ceea ce privește asistența jucătorilor, pe lângă stabilirea limitelor de depunere, jucătorilor li se poate oferi suplimentar detalii despre soldul din contul jucătorului, accesul la chat live sau telefon, informații despre câștigurile și pierderile în timpul unui joc sau pariu și cât timp joacă jucătorul. Jucătorului trebuie să i se ofere posibilitatea să participe la jocuri de noroc doar dacă are fondurile necesare pentru a acoperi jocul sau pariul.

Depunere în contul de cazinou

Depunere în contul de cazinou

Una dintre recomandările Comisiei, de care s-a ținut cont, este aceea ca autoritățile să nu permită operatorilor să acorde credite jucătorului. Jucătorul trebuie să aibă posibilitatea de a crește sau diminua limita de depozitare, dar și să aibă posibilitatea setării limitelor de cheltuială sau auto-excluderii. Să nu uităm, toate metodele de plată din cazinouri trebuie să fie licențiate ONJN.

Protejarea împotriva dependenței

Pentru a preveni apariția unei tulburări legate de jocurile de noroc, Comisia Europeană a recomandat autorităților statelor membre să se asigure că operatorii vor îndruma jucătorul să-și ia timp liber sau să-l excludă în cazul în care depășește un timp anume pe site. De aceea acum, după o oră petrecută la jocuri online, pe ecran apare avertizarea referitoare la timpul petrecut online și unde pot să ceară ajutor pentru dependența de jocuri.

Operatorul trebuie să activeze time-out sau autoexcluderea de la un anumit serviciu de jocuri de noroc online. Timeout servește la suspendarea jocurilor de noroc timp de cel puțin douăzeci și patru de ore și autoexcluderea cu un operator este posibilă pentru cel puțin șase luni.

Ar trebui să existe reguli cu privire la cererile de excludere a jucătorilor de la terți interesați către un operator de pe un site de jocuri de noroc și autoritățile române ar trebui să aibă un registru național al jucătorilor auto-excluși. Operatorii ar trebui să aibă acces la aceste registre pentru a împiedica jucătorii auto-excluși să continue să parieze la jocuri de noroc.

Promovarea jocurilor de noroc online

Alte recomandări UE pentru jocuri de noroc care au influențat întocmirea legislație aparate jocuri de noroc sew referă la reclama online și pe alte canale de comunicare. Reclamele trebuie să fie ușor identificabile, care să transmită cel puțin riscurile pentru sănătate ale jocurilor de noroc problematice, într-un mod practic și transparent.

Casino Jocuri

Casino Jocuri

Conform noilor reglementări jocuri de noroc reclamele la jocurile de noroc nu trebuie să facă declarații nefondate cu privire la șansele de câștig sau rentabilitatea la care se pot aștepta jucătorii de la jocurile de noroc. De asemenea, să nu exercite presiuni pentru a paria sau să prezinte jocurile de noroc ca fiind atractive din punct de vedere social.

O recomandare UE jocuri de noroc, care nu se respectă este că jocurile de noroc nu ar trebui să conțină susținerea unor personalități sau celebrități care sugerează că jocurile de noroc contribuie la succesul social. Reclamele sau promovarea jocurilor de noroc, de orice fel nu trebuie să transmită că că jocurile de noroc pot fi o soluție la probleme sociale, profesionale sau personale.

Pe scurt – cum a influențat UE legislația jocurilor de noroc

Urmărind cu atenție toate punctele detaliate mai sus, concluzionăm că recomandările Comisiei Europene sunt esențiale în constituirea legislație pentru jocurile de noroc din România. Cele mai multe dintre recomandări sunt acum respectate de toate cazinourile online licențiate din România referitoare la înregistrarea pe site, protecția datelor personale, protecția jucătorilor și excluderea minorilor. Un alt aspect care a rămas conform recomandărilor inițiale UE referitoare la jocurile de noroc este accesul jucătorilor din altă țară.

Întrebări și răspunsuri

Jocurile de noroc online au explodat în anul 2008, iar de atunci industria a tot crescut. Uniunea Europeană a înțeles că piața va trebui reglementată astfel încât să existe echitate între operatorii online și, mai ales, pentru a proteja jucătorii împotriva fraudelor ori a dependenței de jocuri de noroc. Iată cum au influențat recomandările UE jocuri de noroc legislația din România.

1️⃣ Recomandările UE au influențat legislația jocurilor de noroc în România?

Uniunea Europeană nu intervine în legislația statelor membre care reglementează jocurile de noroc, dar face recomandări în baza discuțiilor cu partenerii implicați, a statisticilor și informațiilor acumulate. Legislația care reglementează jocurile de noroc în România este puternic influențată de recomandările UE pentru jocurile de noroc.

2️⃣ De ce nu pot juca la cazinouri din alt stat?

Spre deosebire de alte domenii care nu îngrădesc libera circulație și accesul serviciilor și produselor la oricare dintre cetățenii UE, când vine vorba de jocurile de noroc, situația este specială. Conform TFUE și CJUE nu poți juca la cazinouri din alt stat. Citește în articol detaliile despre această decizie care a rămas neschimbată din 1992.

3️⃣ Ce este Cartea Verde?

În 2011 Comisia Europeană a început discuțiile despre reglementările în domeniul jocurilor de noroc având în vedere toate aspectele acestei industrii care luase amploare. După investigații și discuții cu toate părțile implicate Comisia a emis o serie de recomandări înscrise în Cartea Verde. Citește în articol ce presupun aceste recomandări.

4️⃣ Care sunt prevederile cuprinse în Cartea Verde?

Începând de la datele obligatorii ale companiei, până la modul în care se realizează contul de client și protecția împotriva dependenței de jocuri de noroc, totul este cuprins în Cartea Verde cu recomandările Comisiei Europene. Tot aici se vorbește despre la un cazinou online, modul în care se face promovarea cazinoului.

5️⃣ Care este poziția UE față de prevenirea dependenței de jocuri de noroc?

Comisia Europeană nu dictează reglementările din legislația jocurilor de noroc din România, dar face recomandări pe care le adresează tuturor statelor europene. Poziția UE față de prevenirea dependenței de jocuri de noroc se rezumă la recomandări de informare corectă și acces la ajutor specializat pentru jucătorii care devin dependenți.

Articole Similare