Cei mai bogați oameni din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cei mai bogați oameni din lume, câți bani au, unde locuiesc, cu ce se ocupă și de unde au făcut această avere? În fiecare an lista averilor colosale ale lumii se schimbă. Găsești mai jos lista cu top 10 cei mai bogați oameni din lume întocmită în decembrie 2023.

Cei mai bogați oameni din lume

Cei mai bogați oameni din lume

Publicația Forbes este reperul celui mai important top cei mai bogați oameni din lume, pentru că are o tradiție de 36 de ani în monitorizarea averilor oamenilor de afaceri de pe întreg globul pământesc. Din 1987 urmărește miliardarii lumii, iar lista crește de la un an la altul. La începutul acestui an, Forbs a identificat 2.640 miliardari, iar cei mai mulți locuiesc în SUA.

Monitorizarea averilor pentru top cei mai bogați oameni din lume se actualizează zilnic. Pe lângă numărul mare de miliardari din SUA, în top apar cel mai adesea nume din China, Rusia, Germania și Franța. Monitorizarea se efectuează cu ajutorul colaboratorilor din întreaga lume, revista având ediție licențiată și în România.

Ce înseamnă efectiv să ai bani mulți?

În total, primii 10 cei mai bogați oameni ai lumii au împreună aproape 1,44 trilioane de dolari, iar averea lor a crescut impresionant în luna noiembrie a anului 2023. Miliardarii lumii nu au acești bani grămadă, în conturi, ci investită în afacerile pe care le dețin. O mare parte din valoarea netă este concentrată în acțiunile companiei pe care au fondat-o sau la care sunt co-fondatori.

Din acest motiv, averea lor crește sau se diminuează în funcție de prețul acțiunilor și de modul în care prosperă business-ul. America este raiul capitaliștilor, în care se construiesc averi fabuloase. Cu toate că nu este cea mai dezvoltată națiune din lume, are 23 de miliardari în primii 100 de bogați ai lumii. În schimb, din Japonia, una dintre cele mai dezvoltate țări sunt doar 3 miliardari în primii 100.

Cei mai bogați români din lume

În topul miliardarilor din întreaga lume se află și trei români. Aceștia au afaceri de tip expansiv, nu investesc doar într-o singură afacere, investesc în mai multe domenii. Sunt foarte cunoscuți în mediul privat și au uimit cu iscusința lor managerială. Au ajuns în acest top după ani de zile de muncă și investiții.

  • 1. Ion Țiriac se află printre miliardarii lumii, și este situat pe locul 1516, cu peste două miliarde de dolari. Când spui miliardar cu siguranță gândul ți se duce la antreprenorul român, pentru că este un personaj emblematic. Grupul Țiriac investește în domenii diverse, recent a cumpărat direct şi indirect 5% din Hidroelectrica în oferta publică.
  • 2. Următorul pe listă este Dragos Pavăl, pe locul 1725, cu 1,7 miliarde de dolari, bani realizați în industria de modă și retail. Dragoș Pavăl este cofondator Dedeman, și lucrează alături de fratele său Adrian. Au investit expansiv în companii cum ar fi Promateris, Alro Slatina, Transelectrica, Purcari, Cemacon sau Farmacia Tei.
  • 3. Daniel Dineș are o avere de 1,6 miliarde de dolari avere făcut în domeniu de software. Este cofondator al companiei UiPath, alături de Marius Tîrcă. În 2000 a lucrat în SUA la Microsoft, iar după 5 ani s-a întors în țară. Primul client al UiPath a fost în 2014. Recomandă celor care au o idee de business să se ducă la un accelerator și să găsească finanțare.

Forbes are în România publicații cu cei mai bogați români, indiferent dacă au ajuns să depășească sau nu miliardul de dolari, dar și topul celor mai bogate femei. Sumele de bani nu sunt impresionante raportat la topul mondial, dar tipul de business și felul în care au reușit pe piața românească este o lecție pentru orice afacerist.

Miliardarii lumii s-au îmbogățit de la o lună la alta

Miliardarii aflați în fruntea listei Forbes au fost foarte prosperi în noiembrie anul acesta, pentru că toate companiile lor au avut creștere a valorii acțiunilor la bursă. Toți cei 10 sunt mai bogați decât erau acum o lună. Averile lor au crescut cu aproape 115 miliarde de dolari – o creștere de 9%.

Oamenii cu cei mai mulți bani

Oamenii cu cei mai mulți bani

Cel mai mult în ultima lună a câștigat Elon Musk, pentru că prețul acțiunilor Tesla a crescut cu aproape 17% în luna noiembrie. Astfel, averea lui Musk a crescut cu 28 de miliarde de dolari, până la 245 de miliarde de dolari. În prima parte a anului 2023, magnatul francez Bernard Arnault a fost cea mai bogată persoană din lume.

Clasament cei mai bogați oameni din lume

Mai jos poți vedea clasamentul celor mai bogați oameni din lume. Topul se poate schimba inclusiv de la o lună la alta, dar este cert, Elon Musk a terminat anul 2023 pe primul loc. În afară de un francez, restul miliardarilor din acest top sunt americani, și cei mai mulți își datorează averea investițiilor în internet și tehnologie.

    ·

  1. Elon Musk (Cel mai bogat om din lume în 2023)
  2. ·

  3. Bernard Arnault (A făcut avere din brand-uri de lux)
  4. ·

  5. Jeff Bezos (Este președintele retail-ului online Amazon)
  6. ·

  7. Larry Ellison (A înființat compania de software Oracle)
  8. ·

  9. Warren Buffett (Promite că va dona 99% din averea sa)
  10. ·

  11. Bill Gates (Cel mai bogat om din din 1995 până în 2017)
  12. ·

  13. Mark Zuckerberg (Direcționează 99% din venituri către cercetare)
  14. ·

  15. Steve Ballmer (Partener la Microsoft cu Bill Gates)
  16. ·

  17. Larry Page (Fondator al companiei de minerit de asteroizi)
  18. ·

  19. Sergey Brin (Cofondator Google, alături de Larry Page)

Mai jos avem o descriere succintă a tipului de business care a adus prosperitate fiecărui miliardar, dar și valoare averii fiecăruia dintre ei. Află cum au debutat în afaceri, cum au ajuns să ocupe locul în topul miliardarilor dar și cu ce se ocupă acum fiecare dintre ei. Un lucru este cert, fiecare dintre ei a avut, pe lângă interes și cunoștințe în domeniul de activitate, și foarte mult curaj.

1. Elon Musk

Elon Musk, în vârstă de 52 de ani, are o avere netă de 245,3 miliarde de dolari. Musk deține 23% din Tesla între acțiuni și opțiuni. O parte din acțiuni sunt garanție pentru împrumuturi. A cumpărat Twitter, pentru 44 de miliarde de dolari în 2022. Deține aproximativ 74% din compania de social media, pe care a redenumit-o X. Însă această companie este mult mai puțin valoroasă decât era la achiziție.

A fondat o bancă online, X.com, pe care a fuzionat-o cu aplicație de plată online, apoi a vândut produsul pentru 1,4 miliarde către eBay. Cu banii a fondat SpaceX în 2002 în El Segundo, iar în 2004 s-a alăturat Tesla ca investitor și președinte. Capitalizarea sa de piață Testa a crescut în 2020 și 2021, astfel a devenit Musk cea mai bogată persoană din lume în 2021.

2. Bernard Arnault

Bernard Arnault are 74 de ani și o avere netă de 191,3 miliarde de dolari, iar sursa principală a veniturilor este compania de produse lux LVMH, adică produse Louis Vuitton, Christian Dior, Moet & Chandon și Sephora. Compania deține aproximativ 70 de mărci de modă și cosmetice. În ianuarie 2021, LVMH a achiziționat inclusiv compania Tiffany & Co. pentru 15,8 miliarde de dolari.

3. Jeff Bezos

Jeff Bezos, președintele Amazon, are o avere netă de 168,4 miliarde de dolari. Are 59 de ani și este fascinat de spațiu. A zburat inclusiv într-un zbor privat, în spațiu, cu o rachetă construită de compania privată de rachete Blue Origin. Compania este fondată și finanțată de el cu miliarde de dolari. În ultima lună averea sa a crescut cu 12,5 miliarde de dolari, datorită creșterii acțiunilor Amazon.

Oamenii cu cea mai mare avere

Oamenii cu cea mai mare avere

Miliardarul a fondat amazon.com în garajul său din Seattle în 1994. Amazon a început ca vânzător de cărți online, apoi, odată cu dezvoltarea internetului, a explodat. Compania a abordat inclusiv producția de filme și seriale pentru a alimenta Amazon Prime Video. Bezos a fost în top cei mai bogați oameni din lume în 2017.

4. Larry Ellison

Larry Ellison are 79 de ani și o avere netă de 146,5 miliarde de dolari, iar majoritatea veniturilor sunt din compania de software Oracle, care datează din 1977. A fost directorul companiei până în 2014. De-a lungul anilor, Oracle a achiziționat Sun Microsystems în 2010. În 2012, Ellison a cumpărat insula hawaiană Lanai pentru 300 de milioane de dolari, iar acum locuiește acolo. Miliardarul a investit inclusiv în Tesla.

5. Warren Buffett

Warren Buffett are acum 93 de ani și a ajuns la o avere netă de 119,3 miliarde de dolari, din conglomeratul de investiții Berkshire Hathaway. Sunt zeci de companii în acest conglomerat, inclusiv Geico, Duracell și lanțul de restaurante Dairy Queen. Buffett este fiul unui fost congresman american, iar primii bani i-a făcut după ce a cumpărat acțiuni la vârsta de 11 ani.

Buffett a creat Giving Pledge împreună cu Bill Gates și Melinda French Gates în 2010. El a cerut miliardarilor lumii să se angajeze că vor da cel puțin jumătate din avere în scopuri caritabile. El a promis că va dona 99% din averea sa. Până acum a donat cel puțin 51,5 miliarde de dolari în acțiunile Berkshire Hathaway Fundației Gates.

6. Bill Gates

Bill Gates are o avere netă de 117,6 miliarde de dolari, iar banii vin din acțiunile Microsoft și alte investiții. Acum în vârstă de 68 de ani, Gates a început să facă bani după ce a devenit pasionat de programarea computerelor. A renunțat la Harvard pentru a cofonda firma de software Microsoft, alături de prietenul său Paul Allen, în 1975.

A fost CEO al companiei timp de 25 de ani, dar a părăsit consiliul de administrație în 2020. În aceste zile, are investiții în zeci de companii, inclusiv în salubrizare și producția de echipamente agricole. Este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole. A fost cea mai bogată persoană din lume din 1995 până în 2017. Averea lui a crescut cu 7,3 miliarde USD în ultima lună.

7. Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, în vârstă de 39 de ani, are o avere netă de 115,9 miliarde de dolari, din companiile Facebook/Meta. A cofondat Facebook în 2004, când era student la Universitatea Harvard. Facebook a devenit cea mai mare rețea socială din lume, cu 3,88 miliarde de utilizatori lunari. Compania deține și Instagram și WhatsApp.

Averi în creștere

Averi în creștere

Meta este listată la bursă din 2012 și deține încă aproximativ 13% din ea. S-a angajat să direcționeze 99% din veniturile acțiunilor pe care le deține din companie către proiecte care promovează potențialul uman. Susține un obiectiv ambițios, dezvoltarea de instrumente care să ajute la vindecarea și prevenirea tuturor bolilor până la sfârșitul acestui secol. În luna noiembrie, averea sa a crescut cu 9 miliarde de dolari.

8. Steve Ballmer

Steve Ballmer, în vârstă de 67 de ani, are o avere netă de 112,8 miliarde de dolari, din Microsoft și alte investiții. A fost coleg de clasă cu Bill Gates la Universitatea Harvard, s-a alăturat Microsoft ca angajat în 1980, a fost CEO al acestuia din 2000 până în 2014. Ulterior, a cumpărat echipa Los Angeles Clippers. Averea lui a crescut cu 10 miliarde de dolari în ultima lună.

9. Larry Page

Larry Page are o avere netă de 111,7 miliarde de dolari din acționariatul Google. Este co-fondator împreună cu colegul Sergey Brin, din 1998. Acum este membru al consiliului de administrație al Alphabet, compania mamă a Google. A fost investitor fondator al companiei de minerit de asteroizi Planetary Resources. În ultima lună, averea lui Page a crescut cu aproximativ 6,6 miliarde de dolari.

10. Sergey Brin

Sergey Brin are la 50 de ani o avere netă de 107,3 miliarde de dolari, iar sursa principală este evident, Google. A demisionat din funcția de președinte al Alphabet, în decembrie 2019, dar rămâne acționar majoritar. Este cel mai bogat imigrant din America, familia lui fiind originară din Rusia. A donat peste 1,1 miliarde de dolari pentru promovarea cercetării în boala Parkinson, fiind predispus bolii.

Concluzie – cei mai bogați oameni din lume

În afara cazului în care ai foarte mare noroc să câștigi un premiu colosal la unul dintre cele mai bune cazinouri online, pentru a câștiga o avere impresionantă trebuie să ai cel puțin o idee inovativă, multă ambiție și determinare, susținere financiară sau puțin noroc.

Întrebări și răspunsuri

Este firesc să te întrebi care sunt oamenii cu cele mai mari averi, oricine este curios. De obicei sunt oameni ai căror business-uri ne influențează viața. Am publicat cel mai recent clasament cei mai bogați oameni din lume și scurte informații despre afacerile lor.

1️⃣ Care sunt cei mai bogați oameni din lume?

Forbes a realizat lista pentru finele anului 2023 cu cei mai bogați oameni din lume. Am preluat lista, a cărei ordine s-a modificat de la jumătatea anului, iar primele două locuri s-au inversat. Cei mai mulți dintre bogații lumii sunt americani.

2️⃣ Cine este cel mai bogat om din lume în 2023?

Cel mai bogat om din lume a mai ocupat acest loc și în 2021. În fruntea listei se află miliardarul Elon Musk. Cele mai importante afaceri ale magnatului sunt Tesla, SpaceX și Twitter, redenumită X. Are avere netă de 245,3 miliarde de dolari.

3️⃣ Cât valorează împreună primii 10 cei mai bogați oameni din lume?

Primii 10 oameni ai lumii au, adunat, mai mulți bani decât PIB-ul României. Doar creșterea averilor din luna noiembrie 2023 a depășit 115 miliarde de dolari. Primii 10 bogați ai lumii valorează împreună 1,44 trilioane de dolari.

Articole Similare