Ar putea jocurile de noroc să crească sentimentul de fericire la nivel științific?

Nu unul, ci mai multe studii științifice sau efectuat, în primul rând pentru a determina ce anume la jocurile de noroc influențează creierul uman și de ce unii jucători dezvolta adicție către această metodă de divertisment. Unul dintre cele mai recente studii a fost realizat de către cercetătorii din SUA și a avut ca subiecte, ocupanții unui  azil de bătrâni, subiecte cu predispunere mare către depresie.

Imagine cu un om si un creier uman

Jocurile de noroc și fericirea

Studiul a evaluat efectul participării la activitățile de jocuri de noroc simulate asupra fericirii rezidenților de la casele de îngrijire medicală, iar rezultatele au indicat că toți rezidenții au prezentat un procent mai mare de niveluri de fericire, în timp ce s-au angajat în activități de joc simulate. Este dovedit că implicarea în activitățile preferate îmbunătățește calitatea vieții și produce beneficii pozitive pentru sănătate. Jocurile de noroc de agrement au atins efecte psihologice și fiziologice pozitive asupra vârstnicilor.

După o evaluare mai îndelungată, s-a descoperit că personalele care jucau frecvent, fie la cazino online sau la săli de jocuri de noroc, aveau o stare generală de bine, predispuși mai puțin la depresie și aveau o implicare socială mult mai mare, față de personale care nu jucau deloc. De asemenea, studiul a dezvăluit că jocurile de noroc sunt benefice pentru sănătatea mintală a vârstnicilor, în primul rând datorită implicării sociale și în al doilea rând, pentru utilizarea abilitaților de concentrare, implicit memoria.

Jocurile de noroc sunt o formă de noroc distractivă și dacă sunt tratate ca atare, atunci nu există pericolul pentru dependență. În urma mai multor studii s-a dovedit științific că jocurile de noroc promovează o bunăstare mintală și emoțională, în special de vârstnici, care adoră să joace la păcănele. Si atunci ce de unii jucători dezvoltă probleme de adicție?

Psihologia jocurilor de noroc încă mai trebuie studiată dar putem spune un lucru, fiecare ființă umană este unică și răspunde diferit la anumite situații.  Persoanele care dezvoltă probleme de joc sunt predispuși adicției în general și dacă nu opresc jocul din timp, se ajunge la deznodăminte urâte. Cu toate acestea, știința ne-a demonstrat cum creierul uman este pre-programat biologic și chimic să reacționeze la activități plăcute.

Imagine cu diferite științe

Șiința umană

Oamenii nu sunt programați să piardă și totuși la jocurile de noroc o fac, mai ales pe termen lung și totuși, pariază în continuare. Să luăm de exemplu jucătorii cu probleme, care din cauza adicției ajungă să piardă conexiunea cu realitatea, să își piardă slujba, familia, să ajungă la faliment. Mark Griffiths, un renumit psiholog specializat în dependente de comportament, subliniază că jucătorii enumeră o gamă largă de motivații pentru obiceiul lor, și nu joacă doar pentru câștig.

Un alt studiu, realizat pe 5000 de subiecți, tineri de data aceasta, a dezvăluit că perspectiva de a câștiga bani este unul dintre cei mai puternici factori, deși era urmat îndeaproape și de factorii interesant și distractiv. Un studiu realizat in 2009 de cercetătorii de la Universitatea Stanford a descoperit că peste 92% din jucători au avut pierderi la cazinou, dar care nu au depășit niciodată bugetul alocat. Cu toate ca au pierdut mai mult decât au câștigat, jocurile de noroc nu au avut un impact neplăcut asupra experienței. Oamenii preferă distracția și câștiguri mici și au tendința de a fi conștienți că pe termen lung, cazinoul câștiga întotdeauna.

The Great Brain Experiment, o aplicație pentru smartphone a fost un alt studiu condus de neuroștiințificii de la Universitatea din Londra, cu 18 000 de subiecte. Inițial, Robb Rutledge și colegii săi au efectuat un experiment cu 26 de persoane, unde le-au scanat creierele în timp ce făceau selecții între două jocuri, unul cu rezultat sigur și unul cu rezultat incert iar aceștia trebuiau să își evalueze sentimentul de fericire după fiecare rundă.

Printre diverse constatări interesante , echipa a descoperit că atunci când participanții au o așteptare mai mică că vor câștiga, răspunsul lor la câștigarea unor recompense egale a fost crescut. Acest lucru a fost demonstrat atât de raportarea subiecților despre cât de fericiți s-au simțit și de datele de la scanările RMN. Aceste scanări au relevat o activitate crescută într-o zonă a creierului asociate cu neuronii dopaminici. Dopamina, un neurotransmițător complex , ar putea fi, în acest caz, legată de modificări ale stării emoționale. Cuvintele lui Rutldge exacte au fost „Dacă oamenii pierd o grămadă și asta le scade așteptările, asta va crește sentimentul de fericire atunci când în sfârșit câștigă”

, „Dacă vi se întâmplă câteva lucruri rele la rând și vă scad așteptările – dar după obțineți rezultate bune, probabil că veți fi mai fericiți”.

Toate studiile au contribuit la idea finală că în cea mai mare parte, jocurile de noroc nu înseamnă câștig, ci este nevoia de a paria și de modul distractiv. Comportamentul patologic încă nu poate fi explicat pe deplin, există mai multe motive pentru care o persona dezvoltă probleme la jocuri și chiar și la aceștia este vorba tot despre distracție, dar în mai mica parte decât despre câștig.

Articole Similare