Cazinoul din Constanța renovare

În ianuarie 2020 a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța. Clădirea emblematică a României va fi restaurată după decenii în care a rămas abandonată. Este un edificiu care a trecut prin numeroase schimbări arhitecturale de-a lungul timpului, dar care promite ca în 2024, anul finalizării lucrărilor, să fie mai spectaculos decât oricare altul dintre cazinouri România. Cazinoul din Constanța renovare a avut mai multe etape, iar noi le trecem pe toate în revistă.

Cazinoul din Constanța reabilitat

Cazinoul din Constanța după reabilitare

Cazinoul din Constanța – lucrările de restaurare

În data de 13 ianuarie 2020, Ministerul Dezvoltării a eliberat ordinul privind începerea lucrărilor la Cazinoul din Constanța, iar la două zile distanță lucrările de restaurare demarau. Durata de realizare a investiției este de 30 luni. Recepția lucrărilor va fi realizată în anul 2024.

Lucrările interioare de reabilitare cuprind subsolul, parterul, primul etaj și mansarda. Cazinoul din Constanța interior va avea parte de reabilitarea parțială a podului și a rampei de acces către subsol. Lucrările exterioare includ reabilitarea platformei de terase, rețele de utilitati, zidul de apărare și balustrada.

Costul investiției a fost evaluat la 84.556.061 lei. Evaluările după începerea lucrărilor au adus o suplimentare de 15.053.446 lei, cam cât este un Jackpot bun la unul dintre Top casino online România.

Sunt în derulare mai multe categorii de lucrări, printre care înlocuirea învelitorii acoperişului, refacerea şi repararea pereților exteriori şi interiori. Va fi păstrat specificul arhitectural şi decorativ al clădirii. Toate componentele artistice vor fi restaurate, la fel şi ale celor arhitecturale. Va fi restaurată parțial și pe alocuri înlocuită tâmplăria deteriorată.

Consolidarea şi lucrări de reparaţii structurale ale clădirii s-au dovedit a fi complicate, dar constructorii au găsit soluțiile necesare pentru a asigura structura. Se va înlocui complet partea de instalațiilor termice, electrice şi de ventilaţie. În cele ce urmează vom trece prin istoria realizării clădirii și a schimbărilor prin care a trecut. Cazinoul din Constanța renovare nu este atât de complicată cum ar fi cea a celor mai vechi cazinouri din lume.

Cazinoul din Constanța - reabilitare

Cazinoul din Constanța – reabilitare

Cazinoul din Constanța – istoria apariției clădirii

În zilele noastre, designul și grafica cazinourilor online sunt colorate, pline de forme și pop-up-uri care să atragă atenția. Nici cazinourile reale nu mai au din strălucirea și grandoarea celor de altădată. Primele cazinouri din lume au fost realizate în clădirile teatrelor sau a operelor. Mai apoi, datorită popularității lor, cazinourile au fost construite ca instituții separate în care se desfășoară jocuri de noroc și de societate. Astăzi cele mai mari cazinouri din lume au sute de mii de metri pătrați.

Cazinoul din Constanța a fost ridicat în locul unei cazine, un loc în care se jucau spectacole de teatru și se țineau baluri. Acesta a fost distrus de o furtună, iar în locul renovării cazinei s-a preferat construirea unui cazino. În primăvara anului 1902, primarul Constanței de atunci, Alexandru Belcic, decide construirea unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene. În anul 1904 a început construcția acestuia.

Schimbările arhitecturale prin care a trecut cazinoul

Dacă arhitectura site-ului oricăruia dintre cazinouri online poate fi schimbată în câteva zile de o echipă de IT-iști, arhitectura clădirii care se dorea a fi cea mai frumoasă dintre cazinouri România trebuia stabilită cu precizie de la început. Primul design arhitectural a fost conceput de arhitectul Petre Antonescu. Acesta proiectează o clădire al cărei stil arhitectonic inspirată din tradițiile artei românești. Dar această propunere a stat în picioare doar până la terminarea fundațiilor.

Lucrările sunt preluate de un arhitect de origine franceză Daniel Renard, care adoptă stilul Art Nouveau, folosit pentru cazinourile din toată lumea. Motivul principal al construcției este un fel de demiroza în formă de scoică. Dacă ar fi să comparăm cu unele cazinouri cu aspect ciudat, la Constanța aspectul cazinoului respecta arhitectura Art Nouveau, și în plus împrumuta din aspectul maritim.

Ca să răspundem la întrebarea ”Când a fost construit Cazinoul din Constanța?”, Aceta este finalizat în 1910, și inaugurat în 1912. Elogiile nu au fost pe măsura așteptărilor din parte presei, care era de părere că arhitectura este încărcată, iar stilurile se amestecă. Critica este neașteptată, deoarece lucrările inițiale fuseseră îmbunătățite în 1909 prin intervenția inginerului Elie Radu și arhitecților Ion Mincu si D. Maimarolu.

Cazino Constanta - rabilitare interior

Reabilitare interior Cazinou Constanța

Cazinoul din Constanța renovare interior – amenajare și recondiționare

Cazinoul din Constanța interior era format dintr-o sală cu pereții interiori căptușiti cu scânduri vopsite în ulei folosită. Aici aveau loc serile de dans, balurile de societate și evenimentele caritabile ale vremii, premieri ori aniversări. Era formată și dintr-o sală de dans, două săli de lectură, și, bineînțeles din două săli de jocuri. Clădirea de 3100 mp era estimată la valoarea de 10 milioane de euro, în stare de degradare.

După cum se observă, din numărul redus al sălilor de joc, scopul principal al cazinoului nu era un loc pentru jocurile de noroc. Totuși jocurile de noroc erau una din marile distracții ale societății din acele timpuri. Erau jucate mai ales de bărbați, cărora le plăcea să joace poker pe bani sau să joace la ruletă. Femeilor le plăceau în deosebi jocurile de cărți cum ar fi tabinet ori trombon. În zilele noastre cel mai adesea se pariază la Poker online, inclusiv turneele au loc tot online.

Să nu uităm de celebra terasă cu vedere la malul mării care se extindea înspre mare. Cazinoul din Constanța interior ar fi urmat să aibă o sală de teatru cu scenă, cabine și loje pe ambele laturi dar aceasta a fost exclusă împreună cu o sală de bal și o galerie. În 1909, după inspecția comisiei, s-a stabilit adăugarea unei săli pentru restaurant, cu bucătărie și dependințele necesare, care ar fi trebuit să aibă ieșire pe terasă.

În august 2022 a fost dezvăluit frontispiciul fațadei de nord a Cazinoului

În luna august 2022 au fost finalizate primele lucrări la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci. Ornamentele restaurate au fost dezvăluite pentru a putea fii admirate de turiștii care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanța.

”Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Cazinoul are nevoie de lucrări ample de consolidare

Asocierea Aedificia Carpați SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL au preluat proiectul de consolidare și restaurare a clădirii principale dar și a zonelor exterioare. Expertizele întreprinse de Aedificia Carpați, au scos la iveală că structura de rezistență compromisă. Elementele care asigură stabilitatea clădirii vor trebui înlocuite sau remediate complet.

Inginerul Petre Badea a declarat pentru cotidianul Ziua de Constanța că expertiza care a stat la baza documentației a fost inexactă. „Se cunoaște faptul că după preluarea contractului de proiectare și execuție lucrări la Cazino am constatat că, de fapt, Cazinoul era o ruină. Apariția atâtor lucrări imprevizibile este consecința inițierii unei proceduri de achiziție bazată pe o documentație mai mult beletristică, fără o expertiză reală a structurii de rezistență“, a declarat inginerul.

Un exemplu dat de inginerul Petre Badea, se referă la faptul că expertiza nu a ținut cont de vechimea construcției. Materialele folosite la construcția cazinoului sunt cărămida, metalul și mortarul de var stins cu nisip. Aceste materiale sunt mult mai degradabile decât cele de astăzi, în niciun caz la fel de rezistente. Supuse condițiilor de mediu specifice zonei, au fost grav afectate în timp. Grizile și planșeele vor trebui înlocuite, pentru că întreaga structură de rezistență a clădirii a fost compromisă în cei 100 de ani de existență.

Lucrările suplimentare amână finalizarea restarării pentru finalul anului 2013

Inspectoratului de Stat în Construcții, împreună cu o echipă de specialiști, stabileau în mai 2021, soluțiile tehnice adoptate, astfel încât calitatea lucrărilor să fie în acord cu cerințele fundamentale aplicabile, iar după renovare construcția să poată fi folosită potrivit destinației pentru care a fost creată – centru cultural şi de divertisment de anvergură internaţională.

Fiind o lucrare ridicată înainte de 1910, a fost nevoie de intervenții suplimentare, mai ales pe partea de consolidare a clădirii, dar și pe partea de ornamente. La evaluare s-a constatat că una din lateralele Cazinoului era în pericol de prăbușire. Au fost necesare intervenții ce nu fuseseră cuprinse în expertizele tehnice inițiale. În august 2022, lucrările de restaurare ajunseseră la 57%, iar data realistă de finalizare este finalul lui 2023.

Renovări ale cazinoului

În decursul anilor, atât cât a funcționat, cazinoul a trecut printr-o serie de lucrări de restaurare și modernizare. Primele au fost efectuate în anul 1934de către proiectantul Daniel Renard. Acestea au fost de mică amploare, mai mult estetice.

Cea mai mare Cazinoul din Constanța renovare a durat un an a avut loc în anul 1986 de către un colectiv de artiști plastici. Au fost executate restaurări de pictură baroc pentru frescă, stucatură, vitralii. Vitraliile Art Nouveau din zona scărilor principale care au dat culoare și eleganță interiorului, au fost realizate de artistul Ioan Cadar. Acestea aveau o suprafață de 50 de mp.

Imediat după Revoluție, edificiul este repartizat Ministerului Culturii. La sugestia profesorului Mihai C. Băcescu se propune o atribuirea cazinoului pentru sediul „Institutului Oceanografic Român” conform planurilor lui Grigore Antipa. Instituția ar fi trebuit să grupeze Institutul Român de Cercetări Marine, Stațiunea Zoologică Marină creată de Pr. Dr. Ioan Borcea și Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. În acest sens ar fi trebuit realizate alte renovări și transformări. Ideea moare în fașă din cauza restructurărilor din guvern și neînțelegerilor dintre instituții. Cazinoul revine la funcția anterioară: restaurant și local de distracție.

Curiozități despre Cazinoul din Constanța renovare

Cazinoul din Constanța a fost abandonat, lăsat de izbeliște, imaginea lui a avut mult de suferit. Este adevărat, arăta uneori ca o clădire dintr-un film de groază. Însă, ideea că ar fi Cazinoul din Constanța bântuit este departe de adevăr. Este adevărat că, abandonat fiind au fost furate și distruse părți din interior, însă nu de fantome ci de oameni. Până să fi fost interzis complet accesul în cazinou din cauza stării avansate de decradare, în cazinou a fost turnate în 2007 câteva scene din filmul Tinerețe fără tinerețe, regizat de Francis Ford Coppola. Filmul are la bază nuvela cu același nume, scrisă de Mircea Eliade.

Întrebări Frecvente despre Cazinoul din Constanța

Cazinoul din Constanța este clădire emblematică nu doar pentru Constanța ci și pentru România. Cei mai mulți oameni se întreabă când și dacă va fi restaurat dar și care este istoria lui. Detalii despre acest edificiu găsiți în articolul nostru, dar avem și câteva răspunsuri pe scurt, la obiect.

1️⃣ Când va fi finalizată restaurarea Cazinoului din Constanța?

Restaurarea Cazinoului din constanța a început în 2020 și va dura cel puțin 30 de luni. Conform estimărilor, se așteaptă ca finalizarea lucrărilor de restaurare derulate în prezent să aibă loc în anul 2024. Pe parcursul anului 2022 se lucrează atât la interior cât și la exterior.

2️⃣ Când au fost construit Cazinoul din Constanța?

Construcția Cazinoului din Constanța a început în anul 1904. Cazinoul trebuia să ia locul fostei cazinei distruse. Conform istoricului Cazinoului, noua clădire trebuia să poată găzdui atât evenimente sociale cât și săli de jocuri de noroc. Au fost prevăzute spli interioare dar și o terasă cu vedere la mare.

3️⃣ Au mei existat lucrări de renovare a Cazinoului din Constanța?

Până în acest moment al restaurării complete, au mai existat renovări parțiale la interior și la exterior. În 1934 a avut loc prima serie de renovări la Cazinou, urmată de o serie de amploare în 1986, când s-a lucrat mai mult la interior. De atunci până în 2020 nu s-au mai executat lucrări de restaurare.

Articole Similare