Norocul la români, tradiție și mitologie

Pentru fiecare dintre noi, norocul este un element esențial pentru o viață împlinită. Faptul că ești sau nu norocos se crede că este influențat de puterea divină, astre, mediu în care trăiești, talismanele și simbolurile norocoase, inclusiv oamenii din viața noastră. Dar să nu uităm o vorbă din bătrâni, ”norocul ți-l mai faci și cu mâna ta”.

Norocul la români

Norocul la români

Tocmai tradițiile și vorbele din bătrâni ne influențează modul în care ne raportăm la noroc. Unii dintre noi păstrăm practicile transmise de predecesorii noștri pentru a avea noroc, convinși că aceste practici au o parte magică, care aduce norocul sau ține ghinionul la distanță. De exemplu, purtăm roșu pentru a nu fii deocheați sau mâncăm struguri în noaptea de Revelion pentru a avea bani în anul viitor.

Tradițiile românești au mereu o componentă magică, care s-a transmis generațiilor următoare. Preluăm aceste obiceiuri nu neapărat din convingerea că este singurul mod în care avem noroc, ci din dorința de a spori șansele de reușită. Păstrarea acestor tradiții crează un mediu confortabil pentru sinele fiecăruia și adaugă un pic de încredere.

Chiar dacă știm că o ață roșie prinsă la mâna copilului nu va ține o potențială boală la distanță, recurgem la această practică pentru că așa ne dictează datina. Respectarea unei practici de acest fel creează confortul psihic, devenim mai încrezători și optimiști. Acesta este, de fapt, efectul magic al practicilor tradiționale românești.

Ce este norocul?

De fapt, ce este norocul? La ce ne referim când spunem că cineva este norocos? În tradiția românească, norocul este asociat cu un destin favorabil, ursit de la naștere sau atras prin diferite conjuncturi. Un concurs de împrejurări favorabile care asigură reușita sau îndeplinirea unei dorințe. Norocul este mereu asociat cu împlinirea, fericirea și succesul, deci doar cu lucrurile pozitive.

Încă de la naștere se fac demersuri pentru a atrage norocul asupra copilului. Ursitoarele urau copilului o viață norocoasă, împlinită. Tradiția s-a păstrat, inclusiv în zilele noastre se recurge la intervenția ursitoarelor la botez, chiar dacă acum are mai mult rol artistic. Urarea, ”Să fie norocos!” este una dintre cele mai utilizate, alături de urarea ”Să fie sănătos!” sau ”Să-ți trăiască!”, în esență toate trei făcând referire la același lucru.

Să nu uităm de credința din bătrâni conform căreia norocul este împărțit. Practic, te naști cu noroc, mai mult sai mai puțin, în funcție de cum a decis divinitatea sau astrele. Știm deja celebrele versuri din cântecul românesc ”Când s-o-mpărțit norocul”, interperetat de Ducu Bertzi, care exprimă plastic cum de au unii noroc cu carul, o altă zicală românească celebră.

Când s-o împărțit norocul/ Fosta-m eu dus la lucru, măi dorule,/ Și la tăți le-o dat cu carul/ Numai mie cu paharul/ Ducu Berti, interpret, Citat

Urarea ”Noroc!”, atunci când strănuți este foarte des întâlnită. Este un mod prin care dorești binele cuiva. Când închini un pahar în cinstea unei persoane, spui din nou ”Noroc!” semn că norocul este unul dintre elementele importante pentru o viață frumoasă și îndestulătoare. Când ai trecut cu bine peste încercare remarca cea mai frecventă este ”Ce noroc am avut!”. Norocul este mereu asociat cu binele.

Simboluri de noroc și talismane

Importanța simbolismului pentru gândirea arhaică are rol fundamental în viața oricărei societăți tradiționale. Pentru poporul român simbolurile norocoase sunt înzestrate cu putere magică, care atrage norocul. Magia în tradiția românească se definește prin practici și descântece, și are ca rol principal îndepărtarea ghinionului, a situațiilor nefaste și bolilor. Talismanul norocos are rol de protecție.

Simboluri norocoase

Simboluri norocoase

Cele mai reprezentative simboluri de noroc sunt cele legate de tradiția Mărțișorului, sărbătorit odată cu trecerea în noul an nou, conform tradiției geto-dacice. Trifoiul, potcoava, hornarul, ghiocelul, monedele de aur, legate cu șnurul alb-roșu, sunt toate amulete norocoase, care atrag bunăstarea în anul nou. În tradiția românească, un alt simbol norocos puternic este crucea, pe care o purtăm adesea, cu rol de protecție, la bijuterii.

Întâmplări de peste zi care-ți schimbă norocul

Din Apuseni vine credința că persoanele sau animalele întâlnite în drum, adică ceea ce-ți iese în cale, au o semnificație importantă pentru norocul din acea zi. Dacă îți iese cineva în cale cu vase goale n-ai noroc, îți merge rău. Nu e bine să întâlneşti iepure sau să te întorci înapoi din drum. Pescarii spun că atunci când mergi la pescuit, nu trebuie să te întrebe nimeni unde te duci.

Prin faptul că te întorci înapoi, sau te întreabă cineva unde te duci, pierzi norocul pe care l-ai fi avut. Vrăjitorii din mediul rural de pe vremuri aveau practici bine definite referitoare la poziționarea față de natură și astre. Multe vrăji se executau numai cu fața întoarsă spre apus sau spre alte puncte cardinale. Din aceste practici vine și povața să nu-ți faci nevoile contra vântului sau a soarelui.

Numere care-ți schimbă norocul

Mereu auzim vorbindu-se de numere norocoase. În industria jocurilor de cazinou online cel mai norocos este cu siguranță numărul 7. Jucătorii de cazinou caută mereu jocuri sau aparate 7777, pentru că ele deja conțin această cifră magică. Și în mitologia românească numerele au o foarte mare importanță. Percepțiile trecute și actuale asupra norocului și numerelor sunt puțin diferite.

Azi dacă 7 este un număr norocos, pentru că este reprezentativ, mai ales în industria jocurilor de noroc, în trecut norocul era determinat de procesul repetițiilor. De exemplu, dacă repetai o vrajă sau o dorință de trei ori, doar atunci aveai șanse să se îndeplinească. Paralela dintre cele două lumi arată că omul a rămas cu convingerea că numerele au încărcătură norocoasă.

Numerologie și astre

Numerologie și astre

Unele descântătoare din sate spuneau că vindecarea vine, cumulat, de la toate cele trei, șase sau nouă descântece. Alte vrăjitoare, pe timpuri, spuneau că din cele nouă repetări de descântece numai una este cu leac. Conform tradițiilor și obiceiurilor românești, trebuia să respecți o repețiție pentru a avea noroc. Cifra 7 este o cifră cu puteri magice în tradiția românească.

”În Mentalitatea popoarelor primitive credința în valoarea magică a numerelor este mult mai puternică. Cabala orientală, știința sacră a numerelor, nu e decât înflorirea acestei credințe. Nici chiar oamenii de înaltă cultură din zilele noastre nu sunt scutiți, după cum se ştie, întru totul de superstiția anumitor numere”, Gheorghe Pavelescu, Magia la români,

Valoarea magică a numerelor este dată și de numărul persoanelor care trebuie să îndeplinească un descânt, de exemplu. Ca să funcționeze, trebuie îndeplinit de şapte femei bătrâne sau şapte popi, de exemplu. În poveștile tradiționale românești, regatele erau peste 7 mări și țări. Și numărul obiectelor întrebuințate în ritual era cu noroc: șapte obiecte sau plante de nouă feluri.

De ce ai ghinion dacă duci gunoiul seara?

Cred că oricare dintre noi se întreabă de unde vine vorba asta. Această practică se mai păstrează și acum, mulți dintre noi nu duc gunoiul seara, pentru că nu este bine, așa știu de la bunici. Dar de ce este cu ghinion să duci gunoiul seara? Bătrânii spuneau că după asfințitul soarelui, începe timpul rău al nopții. Atunci umblă demonii și au putere vrăjile vătămătoare.

Talismane norocoase

Talismane norocoase

Nu doar că nu este bine să duci gunoiul, pe timpuri se zicea că după asfințitul soarelui nu se împrumută nimic din nicio casă, pentru a nu avea pagubă în vite. Dacă duci gunoiul seara se duce norocul din casă. Nici de afară nu trebuiesc introduse lucruri în casă. Cine aducea noaptea apă de la ciutură trebuia să sufle de trei ori peste ea.

Care sunt demonii din mitologia românească?

Spuneam mai sus că în tradiția românească se credea că noaptea poți fii atacat de demoni. Dar cum arată și ce sunt demonii în mitologia românească ?Se zice că noaptea circulă toate ființele demonice: zmei, iele, mama pădurii, pricolici, vrăjitori, strigoi. Aceștia sunt alungați doar de ivirea zorilor sau cântatul cocoşilor.

Zmeii

Cu toate că strigoii au devenit foarte cunoscuți în ultimii ani, datorită asocierii cu povestea lui Dracula, ei nu au fost cele mai des menționate personaje demonice în mitologia românească. Cea mai populară ființă mitologică a fost zmeul, este și prezent în aproape toate basmele românești.

Se credea că zmeii au și un loc preferat de locuit, în munții stâncoși și în pădurile foarte întunecoase. În Apuseni sunt descriși ca având formă de flacără, „pară de foc”, plutind în aer. Aceștia sunt identificați și printr-un sunet sau o cântare specifică, denumită glasul zmeilor. În alte zone, se spune că iau forma oamenilor, vin la hore și fură cele mai frumoase fete.

Ielele

Ielele sunt alte personaje mitologice foarte cunoscute în tradiția românească. Acestea se presupune că sunt frumoase, dar niciodată nu se lasă vazute. Unii le asociază cu suflul vântului, numindu-le vântoasele, alții spun că ele merg vâjâind şi fluturând, şi se prefac în curcubeu, uneori sunt descrise ca vârtejuri.

Ielele

Ielele

Ielele sunt precizate nu doar în povești, ci și în cântele și descântecele românești. Se spune că ele fură mințile oamenilor. Unii spun că au văzut oameni care au înebunit după ce au văzut Ielele, de aceea nu este bine să te uiți la ele dacă ți se arată. Cântecul Ielelor se spune că este ademenior și că te vrăjește.

Pricolicii, vârcolacii sau strigoii

Despre pricolici, cunoscuți și sub numele de strigoi, se crede că sunt spirite rele ale celor decedați, și pot să ia formă de om. Pot chiar să ducă viață omenească şi numai uneori, pentru perioade scurte de timp, să părăsească individualitatea umană. Au puteri sau forme supranaturale, unii pot să se transforme în animale, alții sunt obiecte, sau pot să ia înfățișarea altcuiva.

Şolomonarii

Şolomonarii sunt, după credința generală, persoane care merg călare pe balauri şi aduc ploile sau furtunile după bunul lor plac. Se crede că locuiesc sub pământ, sau în peșteri, timp de 7 ani, până ce dobândesc puterile acestea. Umblă adesea prin sate în formă de cerşetori şi dacă li se refuză ceva pleacă amenințând. La scurt timp se abate o mare furtună peste sat.

Se spune că ai noroc dacă ți cont de următoarele lucruri

Sunt multe superstiții legate de noroc, iar noi le vom aminti pe cele care încă dăinuie și pe care încă le păstrăm și astăzi. Primele de acest fel sunt obiceiurile legate de noroc din noaptea de Anul Nou, probabil cele mai răspândite. Le auzi repetate an de an, inslusiv în social media.

Superstiții de Anul Nou care aduc noroc, prosperitate și bani:

  • În noaptea de anul nou se mănâncă pește.
  • Este bine să mănânci imediat după miezul nopții.
  • Să porți roșu în noaptea dintre ani.
  • Primul în casă să intre un bărbat.
  • Cel ce vede în noaptea Ajunului deschizându-se cerul este norocos.

Urmează superstițiile de primăvară, marcate de mărțișor. Cu toate că femeile mai mult primesc mărțișoare, dar poartă mai rar în piept, tradiția încă se păstrează. Este una dintre cele mai frumoase tradiții românești, încărcată de simboluri de noroc. Sărbătoarea mărțișoarelor stă sub semnul talismanelor. Să nu uităm de Baba Dochia și cele 7 cojoace, pe care le dă jos, influențând încălzirea vremii.

Superstiții de mărțișor care aduc noroc:

  • Alege-ți baba, anul tău va fi la fel ca una dintre cele 9 babe
  • Simbolul norocos al mărțișorului este bine să-l porți în piept
  • Nu uita de firul roșu pe care, după 9 martie, este bine să-l legi de o creangă
  • Caută simbolurile norocoase ale coșarului, potcoava și vestitorii primăverii

Tradiția alegerii Babelor este, de asemenea, o tradiție care îți influențează norocul. Din data de 1 martie până în 9 martie sunt Babele. Trebuie să-ți alegi o zi, care va fi desemnată baba ta, iar cum va fi vremea în acea zi va fi și anul tău. În zilele noastre și numerologia influențează norocul. Unii nu-și aleg babele, ci calculează ziua Babei în funcție de ziua de naștere, adunând cifrele zilei între ele.

Alte superstiții legate de noroc

Mai sunt și alte superstiții pe care s-ar putea să le fi auzit măcar odată în viață. Unele ne fac să zâmbim, altele ni se par interesante. Alegerea de a ține cont de ele aparține fiecăruia dintre noi. Chiar dacă îți schimbă sau nu norocul, aceste superstiții spun câte ceva despre tradițiile românești.

Superstiții de zi cu zi:

  • Trifoiul cu patru foi găsit în iarbă este cu siguranță semn de noroc.
  • Dacă-ți tale pisica neagră calea, fă trei pași în spate, sau vei avea ghinion.
  • Oglinda spartă aduce 7 ani de ghinion.
  • Când scârțâie ușa casei este semn bun, atunci intră norocul în casa voastră.
  • Nu este bine să iei împrumut lunea bani, dar este bine să dai.
  • Copiii născuți după miezul nopții sunt mai norocoși.
  • Când găsești un ban pe drum, aduce noroc, n-ar trebui să-l cheltuiești.
  • Dacă fuge pisica de la casa ta ia cu ea norocul casei.
  • Cine postește în ajunul Bobotezei, are noroc tot anul.
  • S-a dovedit că la casele la care se adună multe rândunele se va aduna și norocul.
  • Nu se aruncă gunoiul din casă seara.
  • În ziua de Sfântul Gheorghe să nu da nimic din casă, să nu-ți dai norocul.
  • Dacă într-o casă nouă, primul care intră este un bărbat sau un oaspete, acea casă va fi norocoasă.
  • Ai noroc dacă îți plouă la nuntă.
  • Cei care încărunțesc repede au noroc.

Care dintre superstițiile legate de noroc ți se par mai cunoscute? Oricât ai fii de sceptic, n-are cum să nu te bucure un trifoi cu patru foi sau dacă găsești bani pe jos. Poate faci trei pași în spate când vezi pisica, sau poate ploaia de la nuntă nu te va supăra chiar așa tare dacă vine cu puțin noroc. Nu contează cât de mult crezi în superstiții, dar este bine să știi cum de s-au păstrat în practica de zi cu zi și ce semnifică ele.

Concluzie – norocul în tradiții românești

Norocul este unul dintre cele mai de dorit lucruri sau stări, după sănătate, cu siguranță. Asociat cu bogăția sau câștigul, norocul a fost curtat de fiecare dintre noi măcar odată în viață. Știm că după perioade cu ghinion vor veni și vremuri mai norocoase. Mizăm mult pe noroc când pariem pe bani reali la cazinou, la un loto site sau la un bingo online casino.

Trifoi norocos

Trifoi norocos

Alegem numerele norocoase în funcție de datele de naștere, toate acestea sunt metode prin care vrem să atragem norocul asupra noastră. Ne bucurăm și dacă nimerim un câștig de câțiva lei la loz în plic, ne simțim norocoși, iar starea noastră se schimbă. Cum ziceam la începutul articolului ”norocul ți-l faci și cu mâna ta”, așadar, nu ezita să-ți mai pui norocul la încercare din când în când.

Întrebări despre noroc

Vrei să știi cum atragi norocul în viața ta? Prin optimism și înconjurându-te de oameni buni, asta cu siguranță. Dar nu strică nici un talisman norocos sau respectarea unei tradiții românești autentice, cum ar fi cele de Anul Nou sau de Mărțișor.

1️⃣ Ce este norocul?

Dacă te întrebi, în definitiv, ce este norocul, află că norocul este asociat cu starea de bine. Din acest motiv, cele mai multe superstiții și practici legate de noroc se rezumă atragerea lui în viața noastră. Citește și tu despre ce este norocul, în articolul nostru.

2️⃣ Cum s-a ajuns la credința că unele numere sunt norocoase?

Fiecare dintre noi are, cu siguranță, câteva numere norocoase. Citește în articolul nostru cum s-a ajuns la credința că unele numere sunt norocoase, asociaerea dintre practicile vrăjitorești de pe timpuri și numere norocoase din cazinourile de azi.

Articole Similare