Taxe și impozite pentru jocuri de noroc 2024

Taxe și impozite pentru jocuri de noroc 2022, care se aplică începând cu 1 August. Cu toate că mărirea impozitelor era așteptată doar de anul viitor, taxarea câștigurilor din jocurile de noroc online a intrat deja în vigoare. Taxarea crește progresiv în funcție de câștigurile retrase. Retragerea sumelor mai mici este taxată mai puțin. Dacă scoți sume mari, suma datorată la stat va fi mai mare.

Taxe noi la păcănele

Taxe noi aplicate la jocurile de păcănele

Taxe aparate jocuri de noroc

Cele mai bune cazinouri licențiate din România vor trebui să oprească la sursă taxele pentru câștigurile jucătorilor. Ordonanța de urgență 16/2022 afectează nu doar sălile de jocuri, ci toate platformele din lista cazinourilor online licențiate pentru jucătorii români. Până acum, cota de impozitare a acestor câștiguri era de 1% până la 66.750 RON, 16% până la 445.000 RON și 25% peste acest prag.

De la 1 august, jucătorii plăteasc o taxă, reținută de operatorul online pe venitul lor din jocuri de noroc. Rata este de 3% pentru sume de până la 10.000 RON. Pentru câștigurile până la 66.750 RON se impozitează 20% + 300 RON. Orice mai sus înseamnă predarea a 40% din câștig + 11.650 RON.

Guvernanții ar fi dorit să impoziteze cu 40% veniturile din jocurile de noroc

Prima propunere de impozitare se referea la aplicarea unei taxe și impozite pentru jocuri de noroc 2022 de 40% a veniturilor din jocurile de noroc. Acest lucru ar fi fost dezastruos, pentru că ar fi omorât din fașă o industrie în continuă dezvoltare în România. S-a păstrat în cele din urmă o taxare pe cote progresive.

Se va taxa la sursă, deci în funcție de câți bani se retrag. Dacă jucătorul a câștigat 5.000 RON va plăti la stat 150 RON. Până acum, la acest câștig, jucătorul ar fi plătit 50 de RON, deci de trei ori mai puțin. Jucătorul român este în general un jucător de păcănele online pe bani reali, iar la aceste aparate câștigurile sunt de obicei mici. Așadar, taxele și impozitele pentru jocuri de noroc sunt de trei ori mai mari, dar aplicate la aceleași sume mici.

Jucătorii de blackjack online pe bani reali sau ruletă online, care câștigă sume mai mari, de peste 10.000 RON, adică începând cu 10.001 RON impozitul va fi de 20%. Adică, la un câștig de 12.000 RON vor lăsa la stat 2.400 RON, iar înainte de mărirea taxelor plăteau doar 120 RON.

Jocurile de noroc nu sunt o sursă de venit, sunt o distracție

Măsura guvernului aplicată în grabă pentru a acoperi golul din visteria statului a fost contestată de AOJND, care amintește oficialilor din guvern în primul rând că asemenea măsuri forțează migrarea jucătorilor către piața neagră a jocurilor de noroc. În plus, jucătorii din cazinourile online nu joacă pentru a se îmbogăți, ci doar de distracție, pentru reducerea stresului cotidian, deci impozitarea este ca o taxă pe distracție.

“Înainte de a adopta o astfel de măsură fiscal, trebuie luați în considerare o serie de factori. În primul rând, jocurile de noroc online sunt în principal o industrie a divertismentului, nicidecum o sursă de venituri pentru jucători. Conform datelor AOJND, peste 80% din cei care retrag bani în urma participării la jocuri de noroc, retrag sume de până la maxim 1.000 de lei, majoritatea fiind însă mult mai mici, de ordinul a câtorva sute de lei.

Practic, vorbim majoritar de cazuri în care jucătorul nu urmărește câștigul cu orice preț ci plăcerea de a concura, în acest fel gambling online fiind mai degrabă o sursă de reducere a stresului cotidian”, a declarat Odeta Nestor, președinte AOJND, pe platforma asociației care reunește principalii operatori de jocuri de noroc la distanță, care au obținut licențe în România.

Creșterea de taxe pe aparate jocuri de noroc crește riscul jocului la negru?

Piața jocurilor de noroc din România este una foarte bine reglementată. Datorită faptului că era taxată puțin, încasările la bugetul de stat erau mari. După reglementatarea pariurilor în România, colectarea din taxe a crescut cu 100% în domeniul jocurilor de noroc. Din acest motiv, suprataxarea imediată, fără dialog sau o analiză reală a impactului asupra industriei nu este percepută pozitiv. Sigur, veniturile pe termen scurt vor crește pentru stat, dar pe termen lung impactul poate fi negativ.

Taxe noi aplicate câștigurilor din pariuri sportive.

Taxe pariuri sportive online

Dacă plasezi un pariu la casele de pariuri pe internet parierea este gratuită. La agențiile de cartier se plătește o taxă de depunere de 5%. Toate retragerile de la case pariuri online implică aplicare de taxe câștig pariuri. Pragurile de impozitare sunt aceleași ca la toate jocurile de noroc online. Se plătește 3% din suma retrasă mai mică de 10.000 de RON. Retragere între 10.001 RON – 66.750 RON este impoxitată cu 300 RON + 20%. Retragere peste 66.750 RON se impozitează cu 11.650 RON + 40%. Aceste taxe pariuri online sunt valabile începând cu 1 august 2022.

Impozitul pe câștiguri din pariuri online va fi oprit la sursă, de către agenție, și va fi plătit către ANAF. Jucătorul nu are vreo obligație atunci când retrage un câștig obținut pe site-urile de jocuri de noroc online. Taxa se plătește la fiecare retagere, deci dacă ai un câștig mai mare de 10.000 RON este recomandat să efectuezi retragerile în mai multe tranșe. Aceste impozite jocuri de noroc 2022 și pariuri sportive se plătesc pentru fiecare retragere în parte, nu cumulat, chiar dacă vorbim despre același operator. Acest lucru înseamnă că dacă retragi 1.000 RON vei primi în contul în care ai retras 970 RON.

Taxe jocuri de noroc, și pokerul este taxat

Nici turneele de poker nu scapă majorărilor impuse din data de 1 august. Jucătorii vor plăti pentru câștigurile retrase exact cum s-a menționat și în cazul pariurilor sportive și a jocurilor de noroc. Este posibil totuși să apară taxe adiacente pentru turneele organizate, pe care jucătorii să le plătească la înscriere, pentru că și statul cere mai mult de la organizatori. Noile taxe anuale aferente licenței de organizare a jocurilor de noroc pentru jocurile caracteristice clubului de poker sunt majorate la 17.500 euro, iar pentru Festivalul de poker se va plăti o taxă de 10.000 euro.

Taxe turnee poker

Taxe noi aplicate pentru turneele de poker.

Taxele și pentru operatorii de jocuri de noroc

Pentru a se asigura că va avea o colectare eficientă, statul obligă firmele de jocuri de noroc să constituie un fond de garanție în favoarea organului fiscal teritorial. Astfel, se elimină riscul de neplată a obligațiilor față de bugetul general consolidat. Garanția va fi de 100.000 euro pentru jocurile tip tombolă la distanță – online.

Aceeași ordonanță introduce o taxă de 5% pe reclama și publicitatea TV sau prin panouri stradale, pentru jocurile de noroc autorizate. Producătorii de software de jocuri de noroc la distanță vor plăti, licențe anuale de 46.900 RON, în creștere importantă față de 29.621 RON cât era până acum. Vor plăti și o taxă variabilă pentru jocurile de noroc de 23% din veniturile brute din jocuri de noroc.

La solicitarea licenței de jocuri de noroc la distanță, operatorii vor plăti pentru taxe jocuri de noroc pentru analiza documentației 14.810 RON, iar anterior plăteau 12.342 RON, iar pentru a primi licența în sine, taxa crește de la 41.963 RON la 46.900 RON. Guvernul român proiectează că toate modificările fiscale vor avea un impact pozitiv asupra bugetului fiscal al țării, cu un adaos aproximativ de 40% anual. Bugetul ar trebui să se majoreze cu 530,4 milioane RON.

Nu a luat nimeni în considerare scăderea care va apărea pe măsură ce mai mulți jucători caută alternative offshore mai ieftine. Să nu uităm faptul că în România, este taxată și depunerea de bani în contul de jucător. Se percep 2% din suma totală depusă în contul de jucător, iar acești bani ajung tot la bugetul de stat. În plus, sunt instituții bancare ce comisionează la rândul lor tranzacțiile de bani.

Întrebări frecvente despre taxe și impozite pentru jocuri de noroc 2022

Din august 2022 se aplică noi taxe la aparate jocuri de noroc. Taxele sunt mult majorate, cu intenția de a strânge mai mulți bani la bugetul de stat. Nu uitați, taxele se aplică la suma retrasă din cont, nu la suma câștigată. Așadar, dacă ați câștigat mult, peste pragul de 10.000 RON la jocurile de nororc, se recomandă retragerea în tranșe. Iată, pe scurt, informații despre noile taxe.

1️⃣ Care este noul impozit pe câștigurile la jocurile de cazinou?

De la 1 august, jucătorii plăteasc noul impozit pe câștigurile la jocurile de cazinou. Rata este de 3% pentru sume de până la 10.000 RON. Pentru câștigurile până la 66.750 RON se impozitează 20% + 300 RON. Orice mai sus înseamnă predarea a 40% din câștig + 11.650 RON.

2️⃣ Care este impozitul pe câștigurile la pariurile sportive?

De la 1 august noul impozit pe câștigurile la pariurile sportive este aceleași ca la toate jocurile de noroc online. Se plătește 3% din suma retrasă mai mică de 10.000 de RON. Retragere între 10.001 RON – 66.750 RON este impozitată cu 300 RON + 20%. Retragere peste 66.750 RON se impozitează cu 11.650 RON + 40%.

3️⃣ Sunt taxele pe câștiguri reținute la sursă sau trebuie plătite la ANAF?

Impozitul pe câștiguri din pariuri online va fi oprit de către agenție și va fi plătit către ANAF. Jucătorul nu are obligație să depună declarații la ANAF atunci când retrage un câștig obținut pe site-urile de jocuri de noroc online. Din acest motiv, impozitele pe câștigurile jucătorilor reținute la sursă.

4️⃣ Sunt impozitate câștigurile de la turneele de poker?

Sunt impozitate și câștigurile la turneele de poker. Jucătorii vor plăti pentru câștigurile retrase exact cum s-a menționat și în cazul pariurilor sportive și a jocurilor de noroc. Este posibil totuși să apară taxe adiacente pentru turneele organizate, pe care jucătorii să le plătească la înscriere, pentru că și statul cere mai mult și de la organizatori.

5️⃣ Sunt sancționat dacă joc la cazinouri online care nu dețin licența ONJN ?

Cazinourile online care nu sunt licențiate funcționează ilegal. Ele nu plătesc taxe la stat, dar nefiind reglementate, este foarte posibil să folosească și jocuri care nu sunt acreditate, deci sunt în defavoarea jucătorului. Alege un cazinou care plătește taxe, pentru a evita să fii sancționat conform reglementărilor în vigoare.

Articole Similare