Top 10 eSporturi din întreagă lume, anul 2018

Ce înseamnă eSport? Acestea sunt jocuri competitive la nivel profesional. Din această categorie fac parte numai jocurile video. De fapt, fiecare joc care are un câștigător și un pierzător se poate juca ca eSport. Majoritatea jocurilor populare se bazează pe o echipă de participanți care sunt organizați în ligi și turnee, pe tot parcursul anului. Evenimentul culminat are loc la sfârșitul anului respectiv. Industria eSporturilor se bucură de o creștere foarte mare în întreagă lume și a devenit unul dintre segmentele cu cea mai rapidă dezvoltare din industria globală a gamblingului. Opțiunile jucătorilor profesioniști sunt nenumărate, începând de la primele jocuri cu o singură persoană (first-person shooter games) și ajungând la arenele online multiplayer (MOBA). Iată care sunt cele mai populare 10 eSport jocuri pentru anul 2018:

Dota 2

Este un joc considerat pioner în industria de eSporturi. Acesta a arătat că jocurile de eSport pot deveni o carieră pentru jucătorii. Acesta este un joc online multiplayer de luptă. A fost lansat de compania lider în acest domeniu – Valve. Încă de la apariția sa, în anul 2013, jocul a desfășurat cele mai mari evenimente cu cele mai mari premii din lume. La Turneul Internațional din anul 2018, organizat la Vancouver, Canada, Dota 2 a oferit cel mai mare fond de premiere, în valoare de 25,53 milioane de dolari.

Fortnite: The Battle Royale

Acesta este probabil unul dintre cele mai mari jocuri din lume la momentul actual. A fost lansat în iulie, anul 2017, de către compania Epic Games. Jocul are un concept simplu – intră 100 de jucători, dar numai unul este încoronat ca învingător. Recent, compania Epic a anunțat că va oferi un fond de premiere în valoare de 100 de milioane de dolari. Deși, nu s-a bucurat de o critică pozitivă, cei mai mulți considerând ca un joc de luptă regală nu va avea succes în eSporturi, jucătorii profesioniști s-au bucurat de acest joc și acesta a fost acceptat cu mare succes.

League of Legends

Numit pe scurt LoL, estu un joc online multiplayer (MOBA) care a devenit unul dintre cele mai populare jocuri din industria eSport. Popularitatea lui a crescut de la 70 de milioane de utilizatori activi lunar, în anul 2013, până la peste 100 de milioane de utilizatori activi în anul 2018. Jocul a fost lansat de către Riot Games în anul 2009. Jocul are foarte mult în comun cu jocurile tradiționale MOBA, cum ar fi accentul pe distrugerea bazei inamice, munca împreuna cu echipă. Jocul este de multe ori comparat cu Dota 2 sau Heroes of the Storm dar este mult mai popular datorită gameplay-ului mai simplu.

League of Legends

League of Legends

Heores of the storm

Heroes of the Storm este un alt joc MOBA, dezvoltat de Blizzard Entertainment, care a atras atenția imensă a jucătorilor și a publicului din întreaga lume. Jocul conține personaje folosite la jocurile anterioare de la Blizzard, inclusiv Diablo, StarCraft, WarCraft și Overwatch IP. Lansat complet în 2016, Heroes of the Storm a fost denumit inițial ca “Blizzard Dota”, care mai târziu a fost redenumit ca “Blizzard All-Stars” înainte de a fi lansat cu actualul nume. Deși, titlul este relativ nou în domeniul esporturilor, a devenit rapid unul dintre cele mai căutate jocuri de către echipele profesioniste de esporturi.

Call of Duty: Black Ops 4

Un joc cu o excelentă combinație între inovații inteligente atât pentru Zombi cât și pentru jucătorii. Acesta completează perfect seria Black Ops. Jocul multiplayer al lui Black Ops 4 permite jucătorilor să devină mai tactici și strategici. Sistemul de sănătate este redactat și sunt adăugate instrumente noi excelente, care permit jocuri mai creative și se adresează echipelor strategice și luptătorilor singuri. Aproximativ fiecare clasă de arme din arsenalul jocului Black Ops 4 se simte ca o opțiune viabilă, deși armele automate sunt de așteptat la fel de populare ca și în trecut. Call of Duty a avut întotdeauna un potențial imens ca esport și viitorul lui arată promițător.

Counter – Strike: Global Offensive

Counter-Strike este o serie populară de jocuri video de tip shooter pentru mai mulți jucători, furnizat de Valve Corporation, lansat în anul 1999. CSGO a fost lansat în anul 2012 și de atunci a devenit unul dintre cele mai populare jocuri esport, care continuă să crească. Jucătorii CSGO concurează într-un număr de turnee de jocuri single și multiple, de exemplu, Intel Extreme Masters, ESL One și DreamHack. Popularitatea Counter-Strike Global Offensive se datorează naturii sale principale și dezvoltării conduse de comunitate.

Overwatch

Overwatch este un shooter lider o persoană, furnizat de către Blizzard, lansat în anul 2016, special pentru esporturi. Jocul are șase jucători care concurează pentru a proteja zonele selectate de capturarea inamicului. Blizzard are multă istorie în industria de e-sport, cu StarCraft și alte titluri de pionierat în acest domeniu. Cu toate acestea, principalul dezvoltator de jocuri de la esports a făcut ceva cu adevărat diferit cu Overwatch. Deși acest nou joc este cel mai tânăr jucător din industria de esporturi, Overwatch are deja un număr mare de ligi profesionale, jucători și echipe.

Esporturi populare Overwatch

Overwatch joc esport

Rocket League

Psyonix se străduiește să stimuleze creșterea acestui joc, ca joc esport, investind milioane în dezvoltarea. De la lansarea sa, în anul 2015, compania a adăugat noi funcționalități în joc, s-a extins la noi regiuni, a adăugat noi turnee și a semnat un acord cu Dreamhack, Gfinity, ESL, NBC și multe altele. Seria campionatelor Rocket League (RLCS) este una dintre cele mai vizionate turnee de esporturi din întreaga lume.

Star Craft II

StarCraft II a fost lansat în anul 2010, după aproape un deceniu de succes al StarCraft, care a dezvoltat un rezultat fără precedent în Coreea de Sud. Starcraft II a avut o recepție perfectă când a fost lansat în anul 2010 și a devenit rapid un esport de succes, reprezentând jocul cu cele mai mari premii din jocurile profesionale. Deși jocul s-a confruntat cu multiple provocări pe drumul său pentru a deveni unul dintre cele mai importante jocuri esport, StarCraft II pare să fie în creștere, numărul de spectatori crescând enorm. Astăzi, competiția se concentrează în jurul Circuitului Mondial al Campionatului Mondial și al Ligii Global StarCraft II din Coreea.

FIFA 18

FIFA a fost unul dintre cele mai mari jocuri esport din lume de ani de zile și jocurile sale competitive au înregistrat o creștere imensă atât a participării, cât și a spectatorilor în ultimii ani. FIFA a început în 2004 ca un mediu pentru fanii virtuali de fotbal, numai dupa cțiva ani, în 2013, popularitatea FIFA ca eveniment esportst a crescut și au participat milioane de jucători. În seria recentă a Cupei FIFA eWorld, mai mult de 20 de milioane de jucători din întreaga lume au concurat pentru a se califica la evenimentul live FIFA.

În timp ce lumea esporturilor a asistat la creșterea interesului bărbaților din întreaga lume pentru turneele de esporturi, industria a observat lipsa participării active a femeilor la jocurile online. Având în vedere acest fapt, mai multe companii de top esports au dezvoltat și proiectat jocuri care sunt interesante pentru jucătorii de sex feminin și aceste jocuri prezintă personajul feminin la fel de important și mai puternic ca și personajele de sex masculin. În plus, au apărut campionate de femei în ultimii ani, care se așteaptă să sporească popularitatea esporturilor mai mult decât înainte. În afară de aceasta, creșterea investițiilor în esporturi de la sponsori generali precum American Express și Coca-Cola influențează piața globală a esporturilor.

Articole Similare