Psihologia jocurilor de noroc

Jocurile de noroc sunt pariuri pe bani, care se fac cu privire la rezultatul unui eveniment cu un final vag pentru profit. Acestea reprezinta o afacere la nivel mondial cu un profit de miliarde. Cel mai vechi joc de noroc este jocul cu zaruri. Potrivit lui Sofocle, zarurile au fost inventate de greci in timpul asediului Troiei. In zilele noastre jocurile de noroc sunt o sursa de divertisment foarte populara. De fapt ele reprezinta un comportament destul de paradoxal. Toata lumea stie – “Casa intotdeauna castiga”.

Indiferent ce joc o sa alegeti, calculele sunt facute in asa fel incat Casa intotdeauna va avea un profit. Unele jocuri au marginea Casei mai mica, altele mai mare, dar obligatoriu totul este in favoarea cazinoului. Acest lucru nu este un secret. Iar singura metoda ca sa se realizeze acest lucru este pierderea constanta a jucatorilor. Atunci, de ce pariorii continua sa parieze, chiar daca sunt constienti ca vor pierde? S-au facut mai multe cercetari in aceasta privinta, dar concluzia este ca jucatorii isi supra-estimeaza sansele de castig si asa se promoveaza o iluzie de control asupa unor evenimente intamplatoare.

Depenedenta de jocuri de noroc

Jucati responsabil!

Aceasta iluzie devine mai accentuata atunci cand rezultatul este foarte aproape de castigarea unui jackpot. Daca jucatorul realizeaza o frecventa moderata de pierderi atunci este stimulat sa joace pe o perioada de timp mai lunga. Problema jucatorilor apare in urma convingerilor sale ca o perioada, asociata cu multe pierdere, obligatoriu va fi urmata de o perioada de castiguri substantiale. Jucatorii accepta pierderile ca o parte din acest joc si sunt siguri ca victoriile sunt pe drum spre ei. Ei nu pot fi niciodata siguri care pariu va fi cel castigator, dar sunt convinsi ca daca joaca destul de mult, rabdarea lor va fi rasplatita.

Zilnic cazinourile intretin credinta oamneilor ca vor castiga. Acest lucru se intampla prin reclame, care apar foarte des. Operatorii evidentiaza in permanenta persoane, care au realizat castiguri enorme. In mintea oamenilor ramane senzatia ca acest lucru se intampla foarte des si pe o scara larga. Pariorul supra-estimeaza sansa de castig, avand amintirii vii despre povesti de succese. In realitate, aceste victorii sunt foarte rare. Chiar si atunci, cand toate sansele sunt impotriva lor, rationamentul lor gresit ii impinge sa creada ca snasa lor de succes este foarte mare.

Sentimentul pierderilor se refera la faptul ca oamenii sunt mai sensibili la pierderi decat la castiguri de aceeasi valoare. Cu alte cuvinte, durerea pe care o simte o persoana, atunci cand pierde 100 euro este mai mare decat placerea pe care o va avea, cand va castiga aceeasi suma de bani. Concluzia este ca un parior va face mai multe incercari si va trece prin probleme mai grele ca sa-si recastige suma pierduta, decat sa incerce sa castige un premiu de valoare egala. Dupa ce a avut mai multe pierderi consecutive, un parior continua sa investeasca timp si bani, exact din cauza acestei dureri, datorate pierderilor. Ei fac incercari disperate cu scopul de a-si recupera chiar o parte mica din aceste pierderi, fara sa fie constienti ca in acest mod pierd in continuare.

In trecut, psihiatrii considerau jocurile de noroc patologice ca fiind mai mult o compulsie decat o dependenta. In anii 1980, Asociatia Americana de Psihiatrie a clasificat oficial jocurile de noroc patologice, ca o tulburare de control al impulsurilor, care sta la baza dependentei. Tehnologiile recente, legate de studierea creierului ii ajuta pe specialistii sa inteleaga, de ce jocurile de noroc provoaca dependenta. Prin metoda de rezonanta magnetica functionala, specialistii masuara activitatea creierului la diferiti stimuli. In special, o regiune numita striatum este componenta care raspunde la diferiti agenti, cum ar fi alimente, stimuli sexuali, cocaina. Exact aceasta secventa a creiuerului este stimulata si in timpul jocurilor de noroc.

Stimularea cerebrala la jocuri de noroc

Spuneti nu dependentei de jocuri de noroc

Robert Custer a determinat 6 tipuri de jucatori:

1. Jucatorii profesionisti traiesc prin jocurile de noroc. Ei le considera o profesie. Ei sunt in stare sa controleze atat timpul petrecut la joc cat si suma de bani cheltuita. Prin urmare ei nu sunt dependenti de jocuri de noroc.

2. Jucatorii antisociali folosesc jocurile ca sa obtina bani prin mijloace ilegale.

3. Jucatorii cazuali joaca pentru placere. Pentru ei jocurile de noroc sunt o forma de divertisment si relaxare.

4. Jucatorii sociali seriosi investesc mai mult timp in jocurile de noroc, dar reusesc sa-si pastreze controlul.

5. Jucatorii care joaca pentru a gasi scuze si scapare. Ei folosesc jocurile de noroc pentru a scapa de o criza sau alte probleme. Acestea le ofera un efect calmant. Ei pot fi identificati cu cei care consuma alcool.

6. Jucatorii compulsivi sunt cei care nu se mai pot controla. Jocurile de noroc sunt cel mai important lucru din viata lor.

Exista mai multe semne care pot indica dependenta de jocuri de noroc. Cei dependenti sunt preocupati numai de jocuri de noroc. Ei se gandesc constant la acestea si viata lor este concentrata in jurul lor. Exact cum se intampla si in cazul dependentilor de droguri, un simptom foarte clar este toleranta – au nevoie sa joace din ce in ce mai mult. Des se intampla aceste persoane sa devina mai putin sociali sau pot folosi jocurile de noroc ca o cale de evadare din lumea reala. Minciuna este un alt semn de dependenta si arata foarte clar ca pariorul a pierdut controlul asupra activitatii sale. Psihologii determina si alte semne de dependenta si ofera diferite modalitati de tratament.

Ca sa ne pierdem controlul si sa trecem dincolo de limita care ne-am propus sa nu-o depasim este foarte simplu si de cele mai multe ori nici nu ne dam seama cand acest lucru se intampla. Este foarte important sa retinem, ca jocurile de noroc sunt o forma de divertisment si relaxare. Nu putem invinge Casa! Poate ca o sa existe momente cand o sa ne bucuram de castiguri mai mici sau mai mari, dar in final cazinoul va castiga. Acest lucru este sigur!

Articole Similare