Originea jocurilor de noroc – jocurile de noroc și civilizațiile antice

Evoluția omenirii este foarte strâns legată de evoluția și istoria jocurilor de noroc. Indiferent cât de departe ne uităm în trecut tot găsim diferite dovezi că această activitate a apărut odată cu noi și cel mai probabil va exista până când existăm și noi. În acest articol o să încercăm să găsim originea jocurilor de noroc, dovedită prin cele mai vechi artefacte și să parcurgem cei mai importanți pași ai jocurilor de noroc prin istoria omenirii.

Cele mai vechi dovezi concrete provin din China Antică, acum 2300 Î. H. Acolo au fost găsite niște plăci despre care se crede că au fost folosite la un joc de noroc rudimentar, probabil strămoșul jocului Pai Gow. “Biletul de cartonaș alb” a dat nașterea jocului keno, acum 2000 Î. H. Cu siguranță, civilizațiile antice nu au folosit jocurile de noroc numai pentru distracție. Cu ajutorul lor au fost luate decizii importante, au fost ghicite gândurile zeilor, au fost împărțite teritorii. Chiar și muncitorii cărora se datorează construcția Marelui Zid Chinezesc, au fost aleși pe același principiu. Înaintam în timp și ajungem în Grecia Antică, 500 de ani Î. H. Știm că o pereche de zaruri a fost descoperită într-un sarcofag egiptean, 3000 de ani Î. H., dar grecii și romanii antici au fost cunoscuți cu plăcerea lor de a juca, cu orice ocazie. Toate formele de jocuri de noroc, inclusiv zarurile, au fost interzise în orașele antice ale Romei, iar cei care erau prinși că joacă îi aștepta o pedeapsă egală cu de 4 ori miza pariată. Acest lucru nu i-a oprit pe cetățenii ingenioși și ei au inventat primele jetoane de jocuri de noroc. În acest mod, dacă erau prinși puteau să spună că joacă numai pentru distracție ci nu pentru bani reali.

Jocurile de noroc au fost interzise în Roma Antică

Jocurile de noroc au fost interzise în Roma Antică

Se consideră că în secolul al IX-lea, în China, au apărut primele cărți de joc. Nu cunoaștem regulile exacte ale jocurilor de atunci, dar se crede că acestea au fost folosite atât pentru joc cât și pentru miză, asemănător unor jocuri moderne cu cărți pentru copii. Desigur, pachetele de cărți folosite nu prea aveau vreo legătura cu cele de astăzi, dar au fost un punct de plecare pentru cele mai populare jocuri – Blackajck, Baccarat, Poker.

Oare Ventiuna (21) – un joc spaniol sau trente-un (31) – un joc din anul 1570, sau probabil chinze (15) – un joc care a apărut în Franța cu câteva decenii mai devreme, este unul dintre jocurile care a dat nașterea popularului joc 21, care în zilele noastre este Blackjack online? Un lucru știm cu siguranță! În secolul al XVII-lea a existat un joc care într-adevăr este strămoșul blackjack-ului modern. Exact acest joc a sosit în Statele Unite ale Americii. Numele propriu-zis al jocului a fost dat chiar de americanii și a fost o inovație legată de promoții speciale în cazinourile din Nevada. În anii 1400 a fost menționat un alt joc, foarte popular astăzi – Baccarat. Jocul a avut nevoie de mulți ani și multe modificări ca să ajungă la cel pe care îl știm astăzi. Totuși, versiunea standard care poate fi găsita la toate cazinourile, a venit din Cuba prin Marea Britaniei în America și a suferit câteva modificări ale regulilor.

Cele mai vechi case de jocuri de noroc au apărut în anul 1638 în Italia. Acestea pot fi considerate originea cazinourilor de astăzi. Ca un val, în secolul al XIX-lea cazinouri au început să apară în toată Europa, iar în USA erau deja în voga. În anul 1796, la Paris, a luat naștere Ruleta. Jocul a avut nevoie de 50 de ani ca să ajungă la noi în varianta actuală. Ruleta a devenit populară datorită renumitul cazinou Monte Carlo, când aceasta a fost instalată acolo pentru prima dată. Varianta ruletei europene este cu un singur zero dar versiunea americană și astăzi a păstrat un avantaj mai mare pentru Casa cu un buzunar cu 0 și unul cu 00.

Gambling cu moartea – Gillam Bernhard

Gambling cu moartea – Gillam Bernhard

La fel ca și în cazul Blackjack-ului și originea Poker-ului este greu de identificat. Jocul s-a dezvoltat de-a lungul secolelor, folosind ca bază diverse jocuri de cărți. Unii spun că Poker-ul provine din Persia, alții consideră că este inspirat de la un joc franțuzesc, numit Poque. Proveniența este învelită în mister dar un lucru sigur este că o formă a jocului a fost jucată în anul 1829 la New Orleans. Popularitatea lui a început să crească iar primul turneu de poker a avut loc în anul 1970 la Vegas. Îndrăgitele păcănele,……… bandiții cu o singură mână! Primele aparate de tip păcănele au fost inventate de Liberty Bell, în anul 1891. Chiar dacă astăzi sloturile video diferă mult de acest aparat, un simbol încă ne aduce aminte de acea vreme – clopotul.

Istoria jocurilor de noroc este lungă și plină cu suișuri și coborâșuri. Au fost interzise, au fost legalizate, au făcut parte din sectorul gri…. Astăzi acest mod de divertisment este accesibil, indiferent unde vă aflați. Jocurile de noroc pot fi găsite pe internet, pot fi jucate pe mobil sau tabletă. Cazinourile online au început să ia locul celor fizice. Chiar dacă schimbăm modul în care jucăm, evoluția noastră rămâne strâns legată de jocurile de noroc și acest lucru nu poate fi schimbat.

Articole Similare