Derren Brown a jucat cu adevărat ruleta rusească sau a fost un truc?

Derren Brown, un mag, iluzionist și mentalist cunoscut de un public larg de telespectatori englezi, a finalizat o serie de experimente pe 11 noiembrie 2011 (11.11.11), dedicate particularităților psihologiei comportamentului și gândirii umane. Rezultatele experimentelor, efectuate pe parcursul a 3 luni, au fost prezentate pe canalul 4 al televiziunii britanice și au trezit un interes public considerabil. Devine din ce in ce mai interesant. Citiți în continuare!

Particularităților psihologiei comportamentului și gândirii umane

Particularităților psihologiei comportamentului și gândirii umane

Ultimul dintre cele patru experimente s-a concentrat pe psihologia norocului. Unul dintre asistenții lui Derren a răspândit un zvon printre locuitorii unui mic oraș britanic de provincie că statuia unui câine, care stătea într-un parc al orașului de zeci de ani, potrivit legendei, se dovedește a aduce noroc. Cu cât s-a răspândit zvonul, cu atât mai mulți locuitori ai orașului au apărut lângă statuie ca să o mângâie și să atragă astfel noroc.

În mod surprinzător, unii rezidenți s-au simțit mai târziu cu adevărat mai norocoși, mulți dintre ei au început să joace și să câștige la loterie și mai des. Cu toate acestea, au fost unii care nu au reușit să atragă norocul. Mai mult, pentru acești oameni nefericiți, această stare de lucruri era destul de firească, întrucât în orice coincidență a circumstanțelor nu se considerau „norocoși” sau se simțeau pierzători pentru cea mai mare parte a vieții lor.

Pentru a testa această parte a populației orașului pentru “noroc”, Derren Brown a împins cărți de zgârieturi (cărți de loterie cu suma câștigătoare sub un strat protector) prin spațiul sub ușă și chiar a aruncat bancnote de 50 de lire sterline. S-a dovedit că „ghinioniștii” nu s-au arătat interesați de cărți de zgârieturi, nu au șters stratul protector pentru a vedea ce era scris sub el și au scăpat bancnotele situate chiar sub picioarele lor.

Psihologia norocului

Psihologia norocului

Experimentul a fost conceput pentru a arăta că doar faptul că oamenii încep să creadă că pot avea noroc îi face așa. În plus, Derren Brown a demonstrat că oamenii care au fost cei mai norocoși și, ca rezultat, mai de succes, au fost deschiși la tot ceea ce este nou și au folosit în mod activ orice oportunitate, oriunde ar apărea. Dimpotrivă, participanții „ghinioniști” la experiment, fie nu au arătat dorința de a profita de oportunități neașteptate, fie pur și simplu nu le-au observat.

În general, deschizându-se către mai multe oportunități, așa-numiții oameni fericiți cresc pur și simplu probabilitatea de a fi într-o situație câștigătoare. În acest sens, își creează propriul noroc, folosind numărul maxim de șanse și previziunea lor intuitivă. Brown este, așa cum îl descrie el, un „mentalist” – un iluzionist care se bazează pe manipularea psihologică pentru a-și masca trucurile.

Pentru următoarea cascadorie de ruletă rusească, psihologii cred că ar fi putut folosi una dintre mai multe modalități de a-i ghida pe spectatori să se îndepărteze de ceea ce se întâmpla de fapt. În timp ce selecta persoana care să încarce arma, de exemplu, el le-a spus în mod repetat telespectatorilor că are nevoie de cineva sugerabil. În Marea Britanie, Derren Brown a realizat un experiment psihologic. Dacă acest risc nu vi se potrivește, puteți încerca ceva mai relaxant, fără să vă riscați viața – ruletă online – și chiar, există posibilitatea să vă măriți suma din cont, cu puțin noroc.

A folosit un revolver cu calibre în care unul dintre spectatorii din sală a pus numai un glonț în caseta. Spectacolul nu a fost difuzat direct, ci cu câteva minute de întârziere în caz de o tragedie să se poate opri difuzarea. Și-a pus revolverul în cap și a tras – ruletă rusească. Din fericire, nu au existat victime. A tras încă de două ori, dar toate au eșuat. Poliția Britanică a încercat să anuleze acest spectacol pentru că poate atrage imitatori.

Un revolver cu un glonț

Un revolver cu un glonț

Cei care doresc să creadă că ruleta rusească lui Brown a fost mai mult decât un truc de magie obișnuit, au sugerat că ar putea fi un expert în programare neurolingvistică (NLP), o tehnică dezvoltată în SUA la mijlocul anilor ’70. „PNL este o tehnologie a comunicațiilor bazată pe psihoterapia cognitivă și comportamentală”, spune Rachel Hott, codirector al centrului de formare PNL din New York. „Scopul este de a afecta schimbarea prin gânduri, sentimente și comportamente.”

Deci, dacă într-adevăr nu a existat nici o înșelătorie, poate Brown a reușit să-și convingă cumva concurentul să pună glonțul într-o cameră anume?

Norocul atrage noroc – acest lucru este dovedit!

Doctor în psihologie, profesorul britanic Richard Wiseman (Marea Britanie), care a dedicat o mare cantitate de timp cercetării psihologiei norocului, a ajuns la concluzia: oamenii care cred că sunt „ghinioniști” se concentrează asupra experiențelor care le confirmă credința în propriul lor ghinion. Ei așteaptă o repetare a experiențelor negative și din această cauză nu văd prea mult din binele care se întâmplă în jur.

Un fost magician, Richard Wiseman susține că norocul este în esență despre gândire și percepție. Prin teste ample, Richard a descoperit că oamenii ghinioniști au o trăsătură numită anxietate, care subminează capacitatea de a observa neașteptatul. Pierzătorii sunt mult mai stresați decât oamenii norocoși. Nu se concentrează asupra oportunității

Norocul atrage noroc – acest lucru este dovedit

Norocul atrage noroc – acest lucru este dovedit

Oamenii de succes „lovesc” constant de oportunități, observă-i, în timp ce pierzătorii nu. Pentru a confirma acest fapt, Richard a efectuat un experiment simplu. A dat ziare unui grup de învinși și unui grup de norocoși, a cerut să se uite prin ei și să indice câte fotografii au găsit. În medie, cei „ghinioniști” au durat aproximativ două minute pentru a calcula, în timp ce „cei norocoși” au durat câteva secunde pentru această sarcină. De ce? Pentru că pe a doua pagină a ziarului era un mesaj: „Nu mai conta. Sunt 43 de fotografii în acest ziar ”.

Acest mesaj a ocupat o jumătate de pagină și a fost tipărit cu o înălțime de peste doi centimetri. Dar „ghinioniștii”, de regulă, au ratat-o, în timp ce „norocoșii” au observat. Pentru distracție, Richard a postat un alt mesaj în mijlocul ziarului: „Nu mai conta. Spuneți experimentatorului că ați văzut acest mesaj și câștigați 250 USD. ” Din nou, cei ghinioniști au ratat ocazia, deoarece erau prea tensionați și se concentrau pe numărarea fotografiilor. În urma cercetărilor sale, Richard Wiseman a ajuns la concluzia că oamenii norocoși atrag noroc în viața lor folosind patru principii de bază.

– Ei creează în minte așa-numitele profeții pozitive de auto-împlinire.

– Arată rezistență în situații de eșec și transformă ghinionul în pozitiv, căutând să găsească cea mai bună cale de ieșire din situație.

– Știu cum să observe și să creeze oportunități pentru ei înșiși, în mare parte datorită cunoștințelor lor extinse și a rețelelor.

– Sunt calmi în privința vieții, deschiși la noi experiențe, ascultă de intuiția lor.

Concluziile noastre

Un ratat își pierde șansa pentru că este prea concentrat să caute altceva, poate ceva care să-l țină departe de necazuri. El încearcă să nu „se încurce” în necunoscut pentru a evita posibilele consecințe dureroase pentru el. O persoană de succes intră în situații diferite, indiferent de rezultatul final, dar în același timp este înclinat să vadă pozitivul chiar și cu un set nefavorabil de circumstanțe. Când se întâmplă ceva rău, își imaginează că ar fi putut fi mai rău. Unul dintre voluntarii lui Wiseman, care a ajuns pe cârje cu piciorul rupt într-o piesă, a descris cum a căzut pe scări.

Când a fost întrebat dacă se simte norocos, voluntarul a spus cu bucurie că se simte mult mai norocos decât înainte. La urma urmei, și-ar fi putut rupe gâtul. Poate putem folosi această tehnică și la jocurile de noroc, care nu depind de abilități speciale, precum păcănele online sau Bingo sau chiar putem avea încredere în noroc și vom câștiga marele jackpot. Nu avem cum să aflăm dacă nu încercăm acest lucru la un top cazinou online din România.

Articole Similare