De ce creierul nostru adoră jocurile de noroc?

Timpul trece, dar unele lucruri nu se schimbă. Pasiunea pentru jocuri de noroc nu a părăsit omenirea din 2300 î.Hr. chiar dacă jocurile de astăzi s-au schimbat semnificativ. Unii, au fost uitați de mult și nu mai sunt jucați. Alții, precum sloturile, se află încă în top. Cu toate acestea, atitudinea noastră față de jocurile de noroc rămâne neschimbată: încă ne place să riscăm banii, la fel ca un mileniu mai devreme.

Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii iubesc jocurile de noroc atât de mult? Putem presupune că este din cauza atmosferei speciale din cazinouri și a simțului rivalității care se simte acolo. Dar chiar și după apariția cazinourilor online, jocurile de noroc continuă să fie căutate. Oamenii joacă chiar și mai mult din cauza promoțiilor și reducerilor atractive oferite de cazinourile online. Jocurile de noroc atrag mai mulți jucători, oferindu-le mai multe oportunități de a câștiga fără investiții mari. De exemplu, există jucători care se numesc “vânători de bonusuri” deoarece folosesc bonusuri gratuite de cazinou, precum bonus de bun-venit, pentru a câștiga bani reali. Această strategie nu funcționează cu ușurință, dar jucătorii nu renunță în ciuda câștigurilor rare provenite din aceste promoții.

“Vânătorii de bonus” sunt o minoritate în lumea jocurilor de noroc. Cei mai mulți oameni joacă numai jocuri care le plac și în cele mai multe cazuri pierd, dar ce îi face să revină?

Jocurile de noroc există de mii de ani

Jocurile de noroc există de mii de ani

Când apar jocurile de noroc?

Pentru a înțelege de ce jucăm, este extrem de important să fim conștienți de originea jocurilor de noroc. Apariția jocurilor de noroc nu este legată de o anumită dată din istoria omenirii, dar în conformitate cu vechile manuscrise, jocurile de noroc au fost jucate la începutul civilizației umane. De fapt, cercetările arată că oamenii au jucat înainte de epoca scrisului, adică prin paleolitic. Culturile timpurii, cum ar fi Mesopotamian și Chineză, includ elemente de jocuri de noroc. În Mesopotamia, de exemplu, a fost descoperit cel mai vechi zar, care probabil a fost făcut 3000 de ani înainte de Hristos. La rândul său, China a fost un fel de “leagăn” pentru jocurile de noroc cu câțiva mii de ani înainte de era noastră.

Și grecii antici sunt cunoscuți cu dragostea lor de a juca. Potrivit grecilor chiar și zeii lor iubeau jocurile de noroc. O legendă greacă populară spune că Zeus, Hades și Poseidon aruncau zaruri pentru a determina cine va domni peste o anumită parte a universului. În epoca romană a fost foarte popular joc și chiar și în Biblia se spune că soldații au aruncat zaruri pentru hainele lui Isus, care leagă în mod direct, jocurile de noroc cu păcatul. Jocurile de noroc a fost interzis aproape în întregime în Europa medievală, dar au reînviat în timpul Iluminismului, atunci când în 1638 primul cazinou (Il Ridotto) își deschide porțile pentru vizitatori în Veneția.

Il Ridotto – primul cazinou din lume

Il Ridotto – primul cazinou din lume

De ce oamenii joacă?

Un joc care există de mii de ani și care ne-a învățat ca să câștigam de la jocuri de noroc este foarte puțin probabil. Chiar dacă uneori mai apare câte un norocos care pleacă acasă cu jackpotul mare, de cele mai multe ori vom pierde. Atunci, de ce continuăm să jucăm?

Riscurile sunt incitante

Imaginați-vă două urne. În prima am pus 50 roșii și 50 de bile negre. În a doua am pus 100 de bile – negre și roșii, dar nu se știe în ce proporție. Vă oferim 10 RON dacă nimeriți o minge roșie cu prima lovitură. Ei bine, în ce urnă veți încerca? Majoritatea oamenilor, fără să gândească, aleg prima urnă, unde raportul este de 50/50. Acum să repetăm jocul. De data asta, însă, vă oferim 100 de RON dacă scoateți o minge neagră. Și din nou, fără să vă dați seamă de ce, veți alege prima urnă, așa cum fac majoritatea oamenilor.

Acum, dacă vă gândiți un pic nu vi se pare puțin lipsit de logică? Prima dată ați decis să pariați pe șansa de 50%. A doua oară, din nou alegeți urna unde știți proporția exactă a bilelor. Nu v-ați gândit ca poate procentul bilelor roșii este mai mare in a doua urna? Nu vă faceți griji, majoritatea oamenilor comit aceeași greșeală logică. Și știi de ce? Deoarece preferă să se cunoască o anumită probabilitate (în acest caz – 50%) și nu condiții de bază absolut necunoscute. Acesta este exact paradoxul lui Elsberg.

Aceasta este diferența dintre risc și incertitudine. Risc – aceasta înseamnă că sunteți conștienți de probabilitățile și depinde de voi dacă merită sau nu. Cu alte cuvinte, preferați sa acceptați un risc calculat fata incertitudinea condițiilor inițiale necunoscute, chiar dacă exisă posibilitatea acestea sa fie mai avantajoase. Acesta este unul dintre motivele cele mai convingătoare – oamenilor le place sa riște, văzând o posibilă șansă de câștig, deoarece banii sunt opiat pentru creierul nostru. Gândul la bani acționează asupra creierului ca și cum am fi fost sub influența unui narcotic. În mintea noastră decurg aceleași procese ca și în cazul utilizării de cocaină, dacă suntem tentați să riscăm o anumită sumă și să avem șansa de a câștiga.

Banii sunt opiat pentru creierul nostru

Banii sunt opiat pentru creierul nostru

Imprevizibilitate

Oare există ceva mai incitant decât speranța, șansa să obținem un premiu, să câștigam niște bani. Exact momentul acela, în care sperăm, ne oferă acea emoție care nu poate fi comparată cu nimic altceva.

Acesta este un sentiment interesant care ne face să jucăm la cazinouri. În viața oamenilor se întâmpla multe lucruri imprevizibile. Speranța, ca unul dintre acesta să fie un câștig bun la cazinou ne face să tot încercam. Endorfinele stimulează creierul nostru, devenim mai entuziasmați, mai vii, mai fericiți. De ce să nu ne oferim aceste emoții și…….. cine știe cum se va termina noaptea la cazinou?!

Divertisment și socializare

Avem nevoie să scăpam de problemele noastre, să ne scuturăm creierul de stresul zilnic. Nu există o metodă mai bună decât niște adrenalină. Dacă vă plac sporturile extreme puteți încerca o săritura cu parașuta sau bungее jumping. Dar dacă doriți totuși, să rămâneți cu picioarele pe pământ, câteva ore la casino o să vă ofere exact această relaxare de care aveți nevoie. Oamenii se simt bine la cazinou chiar dacă pierd, deoarece creierul lor în continuare speră că va veni momentul marelui câștig.

Oamenii din întreaga lume au jucat jocuri de noroc de milenii. De atâta timp, nimeni nu bănuia nici măcar similitudinea dintre jocurile de noroc și abuzul de alcool sau droguri. Astăzi suntem conștienți de ambele motive psihologice și de procesele chimice care au loc în creier în timpul jocului. În acest mod, putem argumenta cu siguranță că jocurile de noroc pot crește foarte rapid în funcție de utilizarea narcoticelor. Svatul nostru este să jucați responsabil, deoarece jocurile de noroc sunt pentru divertisment ci nu pentru a ne rezolva problemele financiare într-o clipa.

Articole Similare