Cand jocurile de noroc devin o problema?

Cum putem sa ne dam seama ca depasim limita? Cand pariurile devin foarte mari sau foarte dese? Suma care ne putem permite sa folosim pentru jocuri de noroc depinde de veniturile noastre lunare. Trebuie sa reusiti sa va raspundeti la intrebarea, care este suma care o puteti pierde fara ca aceasta sa influenteze in mod negativ cheltuielile dumneavoastra lunare – chirie, intretinere, mancare, transport si altele. Pentru unii o suma de 500 RON inseamna ca trebuie sa renunte la anumite lucruri, iar altii isi pot permite sa piarda sume mult mai mari, fara ca acestea sa duca la neajunsuri. Cand pierderile incep sa vina una dupa alta atunci jocurile de noroc nu mai sunt o placere si se transforma intr-o povara si o continua incercare sa se recastige pagubele. De cele mai multe ori acest lucru se transforma intr-un cerc vicios.

Jucati cu masura

Cand jocurile de noroc devin o problema

Jocurile de noroc devin nocive cand incep sa creeze probleme. Aceste probleme nu sunt legate numai de dumneavoastra, ci si de cei din jur. Indiferent daca pariati la sport, ruleta, pacanele, problemele cu jocurile de noroc pot afecta relatiile dumneavoastra cu cei apropiati, va pot crea probleme la munca si va pot duce catre probleme financiare grave. Puteti sa incepeti sa faceti lucruri la care nici nu v-ati gandit vreodata, de exemplu sa furati bani sau sa vindeti anumite lucruri din casa. Dependenta de jocuri de noroc se numeste pariu compulsiv si reprezinta o tulburare de comportament in care nu va mai puteti controla impulsurile sa pariati. Aceasta boala consta in pariere repetabila, care incepe sa controleze viata persoanei respective si duce la comportament antisocial. Pariorul nu mai este interesat de viata, de familie, de munca. Cei care sunt dependenti nu mai gandesc rational. Ei considera ca pot avea control si sunt convinsi ca victoriile lor se datoreaza abilitatilor lor, iar pierderile sunt pur si simplu un ghinion. Pariorii dependenti cred ca exista logica acolo unde de fapt aceasta este o pura intamplare. De exemplu, daca joaca la ruleta si de 3 ori bila cade pe negru ei sunt convinsi ca urmatoarea invartire va arunca bila in buzunarul de culoare rosie. Aceasta iluzie se numeste “efectul Monte Carlo”.

Este foarte greu sa spunem cine este mai vulnerabil la aceasta dependenta, deoarece jocurile de noroc sunt legale in foarte multe tari. De aceea nu se poate spune ca toti care pariaza sunt dependenti. Jocurile de noroc trebuie sa aduca placere si distractie si nu trebuie sa se ajunga la cazuri patologice. Foarte multi oameni pariaza rar si de placere. Ei foarte rar se pot transforma in persoane dependente. Exista alti oameni care pariaza zilnic, sume mici, dar nici ei nu sunt dependenti, deoarece pariaza moderat si numai atat cat isi pot permite sa piarda. Atunci cand pariurile incep sa va controleze viata, deja vorbim de dependenta. Nu are nici o importanta daca sunteti barbat, femeie sau adolescent. Dependenta de jocuri de noroc este o forma de depresie care va provoaca sa jucati cu scopul de a uita, pentru moment, cauzele acestei stari depresive. Oamenii de stiinta au reusit sa dovedeasca faptul ca foarte multe persoane care au avut stari depresive in trecut pot deveni dependenti de jocuri de noroc, alcool, droguri. Un alt fapt, care nu trebuie sa fie neglijat este existenta unei persoane din familie, care este dependenta. In acest caz copii au probabilitatea mai mare sa dezvolte aceste stari depresive. Jucatorii profesionisti pariaza si joaca zilnic, dar ei nu sunt dependenti. Scopul lor este sa castige si dupa aceea sa se opreasca, iar in cazul in care pierd ei nu intra in acest cerc vicios sa-si recastige pierderile.

Problema legata de dependenta de jocuri de noroc poate fi rezolvata. Cel mai important pas este pariorul sa-si dea seama si sa recunoasca aceste probleme. Stalpul cel mai important in drumul spre vindecare este sustinerea din partea familiei. Obligatoriu trebuie sa fie cautat ajutorul unui profesionist psiholog, care sa va indrume pe calea corecta. Persoana dependenta trebuie sa-si recapete viata sociala, sa comunice cu alte persoane care au o problema asemanatoare. Foarte important este, in timpul tratamentului, pacientul sa stea departe de pariuri si cazinouri. Are nevoie de vointa foarte puternica care il va duce catre vindecare. Exista foare multe organizatii non-profit, care se ocupa cu aceasta problema si ofera sprijinul necesar jucatorilor dependenti. Una dintre aceste institutii este Gamcare. Gamcare este principalul furnizor de informatii, sfaturi, asistenta si consiliere gratuita pentru prevenirea si tratarea problemelor legate de jocurile de noroc. Misiunea lor este sa sustina persoanele afectate prin toate modalitatile posibile. Gambling Therapy este o alta organizatie care vine in sprijinul dependentilor. Aceasta ofera un serviciu online cu sfaturi psihologice si practice pentru persoane afectate de pariere. Gambling Therapy ofera sustinere, informatii si sfaturi in 28 de limbi.

Este un mit ca trebuie sa jucati zilnic ca sa deveniti dependent. Adevarul este ca un jucator cu probleme poate juca frecvent sau rar, dar jocurile de noroc devin o problema atunci cand genereaza probleme. Jocurile de noroc trebuie sa va aduca placere si nu trebuie sa va controleze viata sub nici o forma. Trebuie sa va puteti ridica oricand de la masa de joc, fara sa simtiti durerea cauzata de pierderi si fara sa incercati sa va recastigati suma pierduta. Controlati-va bugetul alocat pentru joc si niciodata nu depasiti aceasta valoare. Bucurati-va de viata si profitati de toate ocaziile si nu permiteti ceva sa va contoleze viata si destinul.

Articole Similare