Poker-ul este euristică ci nu matematică

Euristica nu este o înțelegere mentală a unei mâini de poker ci este numai o regulă prefabricată, care vă ajută să ajungeți la un răspuns, la nivel inconștient, despre o mână de cărți pe care nu o cunoșteați. De fapt, creierul nostru nu reușește să evalueze riscul sau să calculeze probabilitățile și, prin urmare, utilizează o schemă simplificată, bazată pe experiență. Oamenii de știință, precum psihologii, economiștii, sociologii, antropologii etc, studiază comportamentul uman de mai multe secole.

Matematica nu stă în baza jocului de Poker

Matematica nu stă în baza jocului de Poker

Un domeniu comun al acestor cercetări sunt banii și cum aceștia îi influențează pe oamenii. Când vine vorbă de bani în numerar toți tindem să gândim la fel, chiar dacă gândim ilogic. Aceasta este o afirmație foarte curajoasă, nu? Mai ales când ne referim la jucători de poker, deoarece aceștia ar trebui să fie imunizați de această gândire primitivă. Chiar este așa? Să știți cum cineva, care se află la marginea opusa a mesei, va reacționa sau posibilitatea să vă vedeți greșelile proprii în modul de gândire vă poate economisi multe jetoane. La Poker, când vine rândul nostru să acționați trebuie să luați o decizie. Această decizie e simplă – verificare, miză, renunțare, dar procesul ca să se ajungă la această decizie nu întotdeauna e simplu. Chiar dacă apar două condiții care să răstoarnă valabilitatea alegerii nosatre noi în continuare ne bazăm pe euristica, deoarece economisește timp, gândire și stres. Aceasta este o gheață foarte subțire pe care merge fiecare jucător de poker.

La jocul de Poker folosim euristică aproape tot timpul, fără să ne dăm seamă. Dacă nu ne bazăm pe această metodă, vom avea nevoie de foarte mult timp ca să analizăm fiecare mișcare și să găsim cea mai bună variantă de joc. Euristică înseamnă metode pregătite, reguli simple, care ne ajută să analizăm și prelucrăm foarte repede multe dintre aceste situații și să aplicăm cea mai bună alegere. Acestea funcționează foarte bine în cea mai mare parte a timpului. Să vă consultați cu o metodă euristică este un drum mental mai scurt, care simplifică înțelegerea mâinii de joc, păstrând energia noastră mentală, care este limitată, atunci când jucați o sesiune lungă sau când aveți un adversar puternic. Dar această lipsă de gândire poate să vă ducă și în eroare, deoarece se pot crea reguli euristice greșite pe care să continuați să le aplicați inconștient.

Jucătorii începători, care sunt obsedați de regulile jocului, foarte des ajung în capcana teoriei, ignorând valoarea practică a jocului. Cei fără experiență trec de aspectul psihologic al jocului și intră în capcana matematicii și nu mai reușesc să iasă de acolo. Acesta este un caz clasic de paraliză al analizei. Putem folosi matematica ca să îmbunătățim strategia noastră dar timpul pierdut analizând, foarte des nu este de un folos mare. Cei mai buni jucători de poker nu sunt matematicieni. Matematica face un lucru bun când trebuie să explicăm jocul propriu-zis, dar elimină toți factorii externi care influențează decizia. Aceasta ucide aspectul uman al jocului. Logica strictă, care provine din gândirea matematică este foarte importanta pentru jocul de poker cu 5 cărți, dar această logică nu este rezervată numai pentru matematicienii. Dacă matematica nu este cea care determină câștigul sau pierderea atunci disciplina emoțională, toleranța la risc și controlul psihic sunt cei care au un rol esențial în cazul jucătorilor profesionali. Analiza matematică este foarte utilă ca să înțelegeți cum să jucați, dar nu vă acordă toate abilitățile de care aveți nevoie ca să deveniți un jucător de poker reușit. Cunoștințele teoretice pot aduce mult divertisment după finalul jocului, dar când sunteți la masa de joc cu cărțile în față nu aveți timp de matematică. Atunci jucați cu ajutorul intuiției!

Din păcate jocul este destul de complex ca să putem ține minte exact strategia potrivită. Există 1326 de combinații cu mâini de joc inițiale și există 117 600 posibilități de flop. Cum vă puteți descurca cu aceste calcule? Jucătorii profesioniști folosesc euristică. Euristica este un set de reguli care ne ajută să creștem probabilitatea să rezolvăm o problemă corect. Cei mai mari jucători au învățat să folosească euristica foarte bine. Jucând online, sunteți foarte presați de timp, și nu aveți posibilitatea să analizați fiecare mișcare. Aici, analiza în afară tabelului strategic devine foarte folositoare. Analiza vă ajută să înțelegeți jocul la un nivel mult mai adânc și să creați euristici avansate. Dacă sunteți un cunoscător al poker-ului, rețineți că orice descoperire pe care o faceți este de folos numai utilizată ca euristică și folosirea ei trebuie să fie extrem de simplă.

Articole Similare