Ce este valoarea preconizată la Poker și cum o analogie cu baschetul o va clarifica?

Azi o să vorbim despre valoarea preconizată la poker – ce înseamnă, de ce este atât de importantă și cum o putem folosi? Această valoare este una dintre cele mai importante valori la poker și este un termen de bază.

Ce este o valoare preconizată?

O să încercam să explicăm acest termen, folosind un exemplu din lumea sportului. Imaginați-vă ca un jucător profesionist de baschet vă propune să pariați 100 RON pe următoarea aruncare. Probabil că veți avea îndoieli, știind ca în fața voastră stă un jucător profesionist, cunoscut cu scoruri foarte bune. Trebuie să acceptați acest pariu? Probabil că veți accepta! 100 Ron ai voștri împotriva 100 Ron ai jucătorului profesionist. În acest caz, cu mize egale, acest pariu are valoare preconizată negativă. Dacă verificați un pic statisticile jucătorului de clasa mare veți vedea că probabilitatea să rateze este abia de 9,9%, respectiv șansa că mingea să intre în coș este de 90.1%. Dacă vă uitați la aceste statistici vă veți dă seama imediat că posibilitatea să pierdeți este mult mai mare decât să câștigați.

Valoarea preconizată la sport

Valoarea preconizată la sport

Cum să calculăm valoarea preconizată?

Ca să facem acest calcul este necesar să transformăm procentele într-un număr cu zecimale și să înmulțim cu pariul respectiv apoi adunăm ambele valori:

PIERDE: ( 0.099) X (100 RON) = 9.9 RON

CÂȘTIGĂ: (0.901) X (- 100 RON) = – 90.1 RON

PIERDE + CÂȘTIGĂ: – 90.1 RON + 9.9 RON = – 80,2 RON

Valoarea preconizată (VP) = – 80.2 RON

Rezultatul ne arată clar că această miză nu trebuie acceptată.

Acum să privim un pariu cu un coeficient diferit. Jucătorul profesionist vă oferă 2000 RON împotriva pariului vostru de 100 RON. Coeficientul este de 20:1. Ce facem în acest caz? Să recalculăm:

PIERDE: (0.099) X (2000 RON) = 198 RON

CÂȘTIGĂ: ( 0.901) X (– 100 RON) = – 9.1 RON

PIERDE + CÂȘTIGĂ = – 9.1 RON + 198 RON = + 188.9 RON

Valoarea preconizată (VP) = 188.9 RON

În acest caz ar fi nebunie să nu acceptați, nu?! Jucătorul aruncă și câștiga, voi ați pierdut 100 RON. Dar acest pariu a fost cu VP + așa ca dacă aveți posibilitatea trebuie să-l repetați. Valoarea preconizată pozitivă nu înseamnă neapărat ca întotdeauna veți câștiga. Concluzia este că trebuie să faceți acest pariu suficient de des ca să se poate realiza valoarea așteptată.

Care este valoarea preconizata la poker

A fi un jucător de poker de succes depinde de a face în mod constant jocuri profitabile (+ EV), multe dintre ele fiind mai dificil de identificat decât altele, și de a oferi suficient volum pentru a depăși variația negativă (cazuri în care faceți jocul corect + EV, dar totuși pierdeți), ceea ce este inevitabil. Din păcate, chiar dacă luați toate deciziile corecte pentru o întreagă sesiune de poker, asta nu vă asigură că veți avea câștig. Puteți juca poker excelent și puteți pierde în continuare, deoarece poker-ul este puternic influențat de noroc – dar mai ales pe termen scurt. Dacă înțelegeți și implementați conceptul de valoare preconizată (EV), veți vedea că vă puteți controla profiturile pe termen lung. Fiecare decizie pe care o luați la masă poate fi clasificată în EV (Plus (+) EV sau Negativ (-). Pur și simplu, + EV este o alegere bună – una care vă va face bani pe termen lung. Negativ (-) EV este o mișcare proastă – una care îți va pierde banii pe termen lung. Valoarea preconizată este suma de bani pe care ai câștiga sau pierde, în medie, la pariul tău. În poker, asta înseamnă că vrei doar să faci pariuri care să arate o așteptare pozitivă și să le eviți pe cele cu așteptări negative. De aici provin banii tăi – realizarea de pariuri care arată doar o așteptare pozitivă.

Valoarea preconizata la Poker

Valoarea preconizata la Poker

De ce valoarea preconizată este crucială în poker

Valoarea preconizata este crucială în poker, deoarece jocul va avea fluctuații. Pe termen scurt, indiferent dacă joci poker bun sau poker rău, vei câștiga și vei pierde. Jucătorii buni, însă, vor câștiga bani pe termen lung. Jucătorii răi vor pierde. Acest lucru se datorează faptului că jucătorii buni au disciplina pentru a face numai pariuri cu + VP, în timp ce jucătorii răi joacă indiferent de această valoare. Faceți-vă o favoare și deveniți un jucător bun: căutați pariuri care arată un rezultat pozitiv. Dacă luați decizii + EV, câștigați pe termen lung. Gândiți-vă la poker ca la un joc continuu, pe tot parcursul vieții. Scopul tău în acest joc este să câștigi bani pe termen lung. Este posibil să aveți zile rele, săptămâni sau chiar luni, dar atâta timp cât luați decizii + EV veți câștiga pe termen lung. Majoritatea începătorilor tind să se uite la o mână sau la o singură sesiune și să tragă concluzii ridicole din aceasta. Este o greșeală să reacționezi în acest fel.

Caută întotdeauna mișcarea + EV!

Ceea ce ar trebuie întotdeauna să facă un jucător de poker este să caute cea mai bună mișcare, adică mutarea cu cea mai mare așteptare. Dacă faceți întotdeauna cea mai bună mișcare posibilă, veți câștiga bani pe termen lung. Desigur, vor fi momente când chiar dacă faci cea mai bună mișcare vei pierde. Acest lucru nu poate fi evitat, deoarece poker-ul este un joc în care norocul are o influență foarte mare.

Joacă poker pe termen lung

Deci, asta este „termenul lung” în poker. Dacă faceți același joc pe un număr infinit de încercări, cantitatea rezultată de jetoane pe care le câștigați în timp va fi fie pozitivă, fie negativă. Deoarece distribuirea cărților este aleatorie, există rareori garanția că vei avea mâna câștigătoare tot timpul. Deci, în orice mână dată, există întotdeauna probabilitatea ca cea mai bună mână să fie pierduta, iar rezultatele reale să se abată de la modul în care șansele spun că ar trebui. În hold’em, o pereche de ași este un favorit cu aproximativ 80% față de o pereche de pre-flop. Asta înseamnă că 20% din cazuri va câștiga perechea de regi. Însă, pe termen lung, Așii au o așteptare pozitivă.

Articole Similare