7 Fapte despre programele de calculator care joacă poker

Printre numeroasele realizări ale inteligentei artificiale din ultimii ani, unele dintre cele mai izbitoare sunt victoriile mașinii împotriva jucătorilor umani în jocuri strategice, precum șah. În astfel de repere, cercetătorii sunt adesea ghidați de matematica teoretică care spune că poate fi găsită o strategie optimă, având în vedere un algoritm bun și un calcul suficient.

Bot-uri de Poker

Bot-uri de Poker

Dar ce faci atunci când teoria se strică? Doi cercetători de la Universitatea Carnegie Mellon au dezvoltat un program inteligent care îi poate învinge pe cei mai buni jucători de Poker Texas Hold’em. Teoria nu este calculabilă pentru această formă a jocului de cărți, așa că au conceput câteva strategii elegante de căutare pentru programul lor de computer, „Pluribus”, pentru a învinge cei mai buni jucători umani în 10.000 de mâini de poker. În loc să calculeze soluții optime între jucători, programul Pluribus caută soluții suficient de bune care se dovedesc a avea o performanță surprinzător de bună. Iată, câteva fapte interesante despre aceste programe de poker:

Etapele timpurii ale computerelor interactive

Matematicianul Alan M. Turing a fost unul dintre primii care a introdus ideea unei mașini matematice universale. Căutarea unei proceduri algoritmice comune pentru rezolvarea problemelor matematice a început la începutul secolului al XX-lea – în principal cu căutarea lui Hilbert. Dar ideea unei mașini universale și realizarea sa teoretică sunt opera lui Alan Turing însuși.

Începutul a fost stabilit cu articolul lui Turing din 1936 „On computable numbers, with an application to the Entscheidungsproblem”. Scopul a fost de a crea o mașină universală care să poată rezolva toate problemele matematice algoritmic. La baza acestei idei se află ideea că totul ar putea fi redus la o procedură algoritmică.

Jocul vine mai aproape de public

Progresele au început la nivel de consumator în anii ’70. Apoi, au apărut venit ’80, iar industria jocurilor a luat o schimbare diferită cu jocurile interactive. În anii ’90, computerele au început să se dezvolte, iar grafica a permis unei persoane să se angajeze într-o bătălie cu mașina. Jucătorul putea sa joace nu numai împotriva adversarilor, ci și interactiv împotriva computerului prin internet.

Jocul vine mai aproape de public

Jocul vine mai aproape de public

În anii 2000, progresele grafice din anii ’90, combinate cu accesul comun la internet, au dezvoltat competitivitatea pe internet. A apărut nevoia de Wi-Fi, iar securitatea a început să devina din ce în ce mai importanta. Transferuri de fonduri pe internet a devenit posibilă la nivel de consumator, ceea ce a deschis multe noi posibilități de jocuri de noroc.

Până în 2006, 80% din băncile din America au oferit servicii bancare online, iar veniturile generate de cazinouri online au crescut exponențial în aceeași perioadă. Aceste oportunități au condus la primele competiții fără limite de bot de poker. În 2004, Conferința internațională despre turneul de modelare cognitivă a făcut din computerele online de poker o posibilitate reală.

Poker-ul din perspectiva umană

Jocul de poker este de natură umană și depășește simpla probabilitate. Factorul uman intră în scenă cu o voință absolută de a câștiga. Acest joc poate face pe oricine să facă cele mai ciudate pariuri.

Poker – joc strategic

Poker – joc strategic

Mentalitatea unei persoane pentru acest tip de comportament poate face pe oricine care folosește probabilități specifice să devină nebun. Computerele nu au putut înțelege cu adevărat factorul uman în poker folosind scheme logice de luare a deciziilor și, până de curând, erau destul de ușor de învins.

Inteligența artificială AI apare pe scena

Apariția învățării automate a revoluționat societatea noastră, iar poker-ul nu a fost lăsat deoparte. Oamenii de știință ai datelor – o combinație de programator și matematician – vorbesc despre teorema lui Bayes, suportul mașinilor vectoriale, rețelele neuronale care formează creierele de lucru în interiorul computerului.

Nu mai vorbim despre algoritmul de bază al probabilităților folosit de computer, care pariază orbește la poker, fără niciun interes personal. Aceste noi procese utilizează probabilități care sunt bine integrate în date istorice generale și specifice. Da, aceste bot-uri pot aduna datele istorice pe măsură ce jucăm, pe care apoi le pune într-un cadru de date.

Apariția Inteligenței Artificiale

Apariția Inteligenței Artificiale

Acest cadru de date știe acum tipurile de pariuri pe care le-am făcut, ce cărți erau pe tablă atunci când am făcut acel pariu, ce aveam în joc, dacă a fost o mărire, dacă a fost un fold și ce cărți și joc are botul făcută în raport cu acțiunile mele. După cum puteți vedea, roboții sunt de neînvins atunci când vine vorbă de colectarea datelor.

Calculatoarele încep să câștige

Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, computerele de astăzi nu contează fiecare mână posibilă pe baza probabilităților în timp ce învață acțiunile noastre pe baza cadrului lor de date. Acum am fost clasificați într-o anumită clasă de jucători în cadrul algoritmului său. Cu o capacitate de memorie cu mult superioară a noastră, cum un jucător poate avea o șansă împotriva robotului?

Acești roboți învață simulând miliarde de mâini și stocându-le într-o bancă de memorie de 10 terabyte care este folosită pentru joc. Aceste date conțin date din echivalentul a 5.000 de mâini ale jocurilor de poker, pe care le folosește pentru a crea clasificări. Aceste clasificări se bazează pe date detaliate de la mai multe mâini decât ne putem și, dacă am fi în măsură să ni-le imaginam, le-am fi uitat.

Rezistența computerului

Gândul care probabil va trece prin minte este „Pot să-mi dau seama dacă văd ce face computerul într-o anumita situație, apoi știu ce va face data viitoare”.

Joc de Poker cu bot

Joc de Poker cu bot

Din păcate, creierul computerului face același lucru, cu excepția faptului că el nu obosește niciodată. Are un flux constant de electricitate care reușește tot timpul sa-i alimenteze calculele. Noi, pe de altă parte, trebuie să mâncăm, să dormim și să limităm substanțele care ne afectează negativ creierul sau judecata. Trebuie să ne confruntam cu faptul că, pe termen lung, o sa obosim si vom face greșeli. Apoi botul va câștiga.

Deci, dacă alegeți să jucați împotriva unui bot de poker, cum puteți câștiga? Totuși, există modalități de a câștiga împotriva roboților. Când jucam cu mai mulți oameni în același timp, computerul are o perioadă dificilă înțelegând strategia tuturor. Algoritmii nu pot înțelege oamenii. Cei mai mulți dintre noi suntem provocați în același mod. Deci, trucul este să nu jucăm niciodată cu un bot unu la unu.

Identificarea botului de poker

Când jucați într-un grup, este important să fiți atenți la identificarea botului, mai ales la început. De obicei, se joacă în mod constant dintr-o perspectivă temporală, fără întârzieri reale. Roboții nu sunt vorbareți și nu comentează. Încercați să inițiați un chat cu o întrebare ușor de înțeles pentru fiecare jucător. Verificați și alte chat-uri pe grup și vedeți dacă comunică cu alți jucători. Acesta este un mod de localizare a botului.

Jucător real sau bot?

Jucător real sau bot?

După cum am menționat mai devreme, ei nu obosesc niciodată. Când jucați pe un anumit site de poker online, trebuie să acordați atenție jucătorilor care sunt tot timpul online. Dacă sunt acolo ore în șir sau poate zile în șir, probabil că este vorba de un robot. În cele din urmă, acest utilizator joacă simultan un număr nerezonabil de mese? Nu sunt sigur de tine, dar in general, a juca 10 mese la un moment dat este o tragere, dacă nu chiar imposibil.

Articole Similare