Blackjack – un joc cu o istorie de peste 300 de ani

Vremurile timpurii ale jocului 21Nici pana in ziua de astazi nu se cunoaste cu exactitate cand si unde s-a dezvoltat pentru prima oara jocul. Unii istorici fac referiri la Grecia antica, altii la Roma, unde se juca un joc asemanator, numai ca se foloseau blocuri de lemn pictate cu numere, insa primele insemnari in literatura au fost in 1600, in cartea “Ronconete y Cortadillo”, scrisa de catre faimosul Miguel de Cervantes, autorul binecunoscutului roman “Don Quixote”. Autorul face referire la jocul spaniol 21 “ventiuna”, jucat fara zecari si asul poate avea valori diferite 1 sau 11, exact ca si in versiunea actuala a jocului Spanish 21.

Urmatoarele referiri ne duc in Franta anului 1700, unde un joc similar, numit “Vingt-et-Un” (21), a devenit foarte popular in cazinouri. Multi istorici au cazut de acord ca “Vingt-et-Un” este precursorul blackjack-lui si a fost derivat din jocurile “Chemin de Fer” si “French Ferme”, jocuri in voga in lumea aristocratica de la acea vreme. In 1800 jocul 21 a fost introdus si in America, insa nu a avut prea mult succes. Abia in 1931, cand Nevada a legalizat jocurile de noroc in cazinouri, regulile si payout-ul jocului au fost modificate, pentru a atrage mai multi pariori. Cazinourile ofereau un payout de 10:1 jucatorilor care reuseau un 21 natural, un as de pica + un jack de pica/carou, de aici si numele de Blackjack.

Jocuri similare cu Blackjack

Una dintre cele mai plauzibile teorii este ca blackjackul isi are radacinile infipte adanc, pana undeva in secolul al 15-lea si ca precursorul lui este Trente-Un, o variatie timpurie a jocurilor Bone Ace si French Quize.

Trente-Un
Trente Un
Scopul jocului este sa ajungi cat mai aproape de cifra 31. Regina are valoare de 12; Regele are valoare de 13 si Valetul are valoarea 11.
Bone Ace
Bone ace
Scopul jocului este sa faci 31 si daca depasesti, pierzi. Se juca pe aceleasi reguli ca blackjackul de azi.

French Quinze (15) este o variatie tarzie a jocului Trente Un, aparuta in secolul al 16-lea, dar nu se stie sigur daca este precursorul jocului Bone Ace, sau viceversa. Structura jocului este similara cu cea a blackjack-lui: cartile cu poze au valoarea 10, asul are valoarea 1 si toate celelalte carti isi pastreaza valoarea. Jocul era impotriva dealarului si scopul era de a insuma cifra 15, sau cat mai aproape, dar fara sa se depaseasca. In schimb, jocul avea unele strategii care nu se regasesc in blackjack: daca jucatorul facea bust, el nu era obligat sa declare si putea sa astepte sa se termine runda, daca si dealerul facea bust, atunci jucatorul nu pierdea pariul; o alta diferenta este libertatea dealerului de a lua propriile decizii, hit sau stand, nefiind legat de regulile cazinoului – jocul nu era mizat de catre cazinouri, ci de catre dealer, ele avand doar un procent din castigurile aferente.

Sette e Mezzo sau Sapte si Jumatate este derivatia jocului Quinze, din secolul al 17-lea. Scopul jocului este de a insuma 7 si jumatate, fara a face bust. Optarii, nouarii si zecarii au fost inlaturati, iar cartile cu poze aveau valoarea de jumatate, doar regele de carou era considerat – wild si putea sa aiba orice valoare, pachetul de carti numarand doar 40. Spre deosebire de Quinze, daca jucatorul facea bust, el era obligat sa declare, pierzand automat pariul. Sette e Mezzo era considerat, ca si precursorul lui, un joc particular si nu era mizat de catre cazinouri, ci de catre dealer sau un bancher.

De unde pariul Asigurare?

Trente et Quarante 1780Caracteristica “Asigurare” la jocul blackjack a aparut cu mult mai tarziu si se crede ca ea a fost introdusa undeva intre anii 1950 si 1962, in cazinourile din Nevada. “Asigurarea” a aparut prima oara in 1780, in cazinourile din Belgia, la jocul francez Trente et Quarante. Cartile aveau aceeasi valoare ca si la Quinze, dar similar jocului baccarat, jucatorul putea sa parieze pe doua maini simultan.

Masa de Blackjack in 1962Spre deosebire de Sette e Mezzo si Quinze, acest joc nu era considerat particular si era mizat de catre cazinouri, ele retinand jumatate din pariuri, atunci cand ambele maini insumau 31. Jucatorul avea optiunea de asigurare impotriva casei si pariul era platit cu 2:1. Primele mentiuni despre aceasta caracteristica “Asigurare” la jocul 21, au fost in 1962, in cartea scrisa de Ed Thorp – “Beat the dealer”. Quinze, Sette e Mezzo, Chemin de fer, Trente et Quarante, toate jocurilor au fost defavorizate de introducerea jocului Vingt Un in cazinourile europene. In anii timpurii ai lui 1800, jocul era mizat doar de catre un dealer sau bancher, cazinourilor avand doar un procent din castiguri, insa popularitatea jocului a crescut spre sfarsitul secolului – jucatorii aveau posibilitatea la hit/stand – si Vingt Un a devenit cel mai popular joc de carti din Europa. In anii 1900 jocul s-a extins si in America de Nord, insa datorita payout-urilor mici, jocul nu a fidelizat multi pariori. Jocul avea cateva reguli diferite de pariere, numai dealer-ul avea voie sa dubleze si se permiteau mai multe pariuri la o mana jucata, insa regulile s-au schimbat in 1931, cand patronii cazinourilor din Nevada au inceput sa ofere o plata de 10:1 pentru un 21 natural, de unde si numele de Blackjack.

Evolutia jocului Blackjack

Odata cu cresterea popularitatii blackjackului a avut loc si renasterea capitalei jocurilor de noroc, Las Vegas. In timp ce jocul fideliza milioane de jucatori, atentia oamenilor de stiinta s-a indreptat catre elementele matematice ale jocului, incercand sa studieze strategii ce puteau avantaja jucatorii. Intre timp, cazinourile Las Vegas-ului se bucurau de vremuri stralucitoare si erau invadate cu jucatori profesinoisti care foloseau diferite strategii de joc, in speranta de a invinge banca. Insa prima lucrare scrisa a fost in 1957 “Playing Blackjack to win”. Lucrarea a fost scrisa de catre patru jucatori, Bladwin, Cantey, Maisel, McDermott si evidentiaza strategiile de baza ale jocului si numararea cartilor, insa cartea nu a avut succes.

Renasterea cazinourilor in Las Vegas
Cazinouri Las Vegas

Teoria matematicianului Dr. Thorp schimba jocul

Dupa publicarea primului articol din istorie despre numaratul cartilor la jocul blackjack, Edward O. Thorp a continuat munca celor patru jucatori cunoscuti ca si Four Horsemen, si in 1962 publica “Beat The Dealer”, o carte cu un succes imens si care a adus schimbari jocului. Teoria pe care a mers matematicianul a fost ca orice mana impartita are un efect puternic asupra celei care urmeaza, daca sunt mai putine carti de valoarea 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, in pachet, jucatorul are sanse mari de castig, in schimb, daca se imputineaza cartile de valoare 9, 10, creste avantajul casei. De asemenea, matematicianul a dezvoltat si binecunoscutul tabel strategic, care dezvaluie jucatorului actiunile optime in functie de cartile primite (cand sa dubleze/sa stea, cand sa faca split si cand nu trebuie sa divizeze cartile primite). Cartea a fost vanduta in milioane de exemplare si ca urmare, cazinourile au fost inundate cu jucatorii noi, cu dorinta de a invinge casa. Insa strategia nu era foarte folositoare jucatorilor ocazionali, care nici macar nu intelegeau cum lucreaza sistemul, iar publicarea cartii a adus cazinourilor un profit imens.

In 1966, Dr. Thorp publica cea de a doua editie a cartii Beat the Dealer, care contine si sistemul de numarat Hi-Lo, introdus de catre Harvey Dubner. Cazinourile au inceput sa implementeze masuri impotriva jucatorilor care numarau cartile, schimband regulile jocului. Din acel moment, blackjack se juca cu doua sau mai multe pachete de carti. Numaratul cartilor este perfect legal, dar cum cazinourile sunt institutii particulare, ele isi rezerva dreptul la propriile reguli, din momentul in care alegi sa joci la un cazinou terestru, te supui regulilor casei. De-a lungul anilor, proprietarii acestor institutii au dezvoltat mult mai multe strategii impotriva numaratorilor de carti si au inceput sa foloseasca metode mult mai rezonabile pentru a-i descuraja.

Pana in 1980 cazinourile luau masuri aspre, chiar brutale impotriva “trisorilor” si in cel mai nefericit caz, acestia ajungeau in binecunoscutele “dark room” din spatele locatiei, iar in situatiile pasnice, acestia erau aruncati afara si nu li se mai permiteau intrarea in locatie. In timp, aceste institutii au schimbat tactica de abordare si au inceput sa-i semnaleze jucatorului “trisor”, prin metode diferite, ca sunt constienti de strategia folosita si este rugat sa se supuna regulilor casei. In vremurile noastre, prima masura este complimentarea jucatorului cu o gratuitate, o bautura, o cina sau o camera la hotel. Aceasta metoda da rezultate de cele mai multe ori, jucatorii fiind ispititi sa incaseze si sa se retraga. O alta masura este schimbarea crupierului, aceasta bazandu-se mai mult pe psihologie. In general, pariorii sunt superstitiosi si cred ca orice schimbare ii poate aduce ghinion. Din momentul in care se cere amestecarea cartilor fortata, atmosfera devine tensionata, cazinoul avand dovezi clare ca exista un “trisor” la masa de blackjack, iar daca jucatorul nu este descurajat nici in acest fel, atunci se va mari miza minima la masa de joc.

Edward O. Thorp – Inceputul strategiei
Edward O. Thorp

Desi aceasta strategie este perfect legala, nu este ingaduita in nici unul dintre cazinourile terestre. In momentul in care “trisorul” este identificat, el este semnalat prin diferite metode docile sa se opreasca. In general, aceste metode dau rezultate, jucatorii sunt descurajati si de cele mai multe ori se retrag sa beneficieze de pe urma gratuitatilor. Insa sunt si multi jucatori care nu respecta regulile casei, avand ca rezultat interzicerea intrarii lor in localul respectiv.

Al Francesco – primul VIP

Frank Schipani, Frank Salerno, Frank Fisano, “The Godfather of Blackjack” sau “Big Player” sunt etichetele sub care a fost cunoscut primul jucator profesionist de blackjack, Al Francesco. Cariera lui de parior a inceput in anii tineretii, cand juca Rummy si alte jocuri de masa, si pana la varsta de 20 ani, datorita abilitatilor sale, el reusea sa aiba un venit de 5000 $ pe an, suficient cat sa-i asigure un trai decent. Abia cand s-a mutat in California, in 1963, Al a devenit pasionat de blackjack si a inceput sa investeasca mai mult timp in a invata jocul si strategiile folositoare. Folosind strategiile Dr-lui Thorp, din cartea ” Beat the dealer”, Al a reusit sa invete cum sa numere cartile si in scurt timp a inceput sa aiba castiguri consistente, insa acest lucru i-a adus si interzicerea in cele mai multe dintre cazinouri. Francesco a revenit la jocul de blackjack dupa o pauza de 8 ani, folosind strategia lui Lawrence Revere, dar si aceasta a functionat doar pentru o perioada scurta de timp si a avut acelasi rezultat, interzicerea lui in cazinouri.

Al Francesco – The Godfather of BlackjackO alta strategie folosita de catre Franceso a fost parierea din spate, el facand echipa cu fratele sau. Acesta din urma folosea numaratul cartilor si atunci cand avantajul jucatorului crestea, ridica si el miza la 5$, acesta fiind si modul de semnalizare pentru Francesco. La randul sau, Al paria din spate pe mana jucatorului cu 100 $, aducandu-le castiguri masive si multiple. Vazand ca aceasta strategie merge si cazinourile nu-l considerau altceva decat un simplu jucator norocos, Al a facut echipa cu alti sase jucatori, pe care i-a invatat strategiile de baza ale lui Lawrance Revere. Echipa era formata din 6 jucatori, numaratori de carti, si un “Big Player”, cel care paria din spate, atunci cand avantajul era la jucator. Unul dintre membrii echipei a fost chiar Ken Uston, autorul cartii The Big Player, din 1977. Odata cu publicarea acestei carti, au fost expuse si strategiile de joc folosite de catre echipa lui Francesco, ceea ce a dus la sfarsitul carierei de jucator profesionist a lui Al Francesco. In 1990, Al a revenit la mesele de blackjack pentru o scurta perioda de timp, unde alaturi de echipa Craps, a incercat sa bata crupierul folosind metoda “ace Sequencing”.

Blackjack online – o experienta binevenita

Odata cu aparitia internetului, s-a dezvoltat si industria jocurilor de noroc online si cum blackjack-ul este favoritul nr 1, dezvoltatorii de jocuri au creat software cu mult mai competitiv, pentru a face jocul cat mai atractiv. Tot de aici au plecat si variatiile de joc, cu reguli si caracteristici diferite.

Pentru a face oferta cat mai atractiva, operatorii de jocuri online expun un mediu perfect pentru a juca blackjack online, cu multe variatii de joc, unde ai posibilitatea si la pariuri laterale: 21+3, Perechea perfecta sau super 7’S, chiar si blackjack progresiv. In plus, gasesti diferite ghiduri despre regulile jocurilor, tabele strategice, care iti inmultesc sansele de castig si sa nu uitam de bonusurile generoase, oferite de bun-venit, dar si de ofertele dedicate jucatorilor fideli.

Variatii de Blackjack la cazinourile online

Una dintre cele mai populare variatii de Blackjack, atat online, cat si offline, este Switch. Jocul ofera elemente noi si este dezvoltat in special pentru iubitorii de video poker. Blackjack Switch se joaca cu doua maini simultan, implicit doua pariuri separate, si ceea ce este interesant la aceasta varianta este ca poti schimba ultima carte impartita pentru fiecare mana, pentru a avea rezultate mai bune. Pentru a compensa avantajul jucatorului, cazinourile au adaugat reguli noi jocului, ridicand avantajul casei, chiar si mare, decat la varianta traditionala: Una dintre reguli este ca Blackjack natural A + 10 plateste 1:1 si nu 3:2, cum este la jocul original.

Double Exposure Blackjack este o varianta cu multa mai interesanta decat Switch, unde jucatorii profesionisti pot aplica si strategiile de baza, dublandu-si astfel sansele de castig. Jocul si-a capatat numele de la regulile expuse si anume: crupierul are ambele carti cu fata in sus, inca de la prima mana. Pentru a reduce din profitul jucatorilor bancile aduc si aici reguli noi, anume: un blackjack natural plateste 1:1 si fiecare “tie” merge la dealer.

Experienta Las Vegas la tine acasa

Nu cu mult timp in urma, in incercarea de a capta si de a fideliza cat mai multi clienti, operatorii au inceput sa ofere jocurile live. In primii ani de functionare, oferta a fost limitata doar la cateva mese, unde nu exista conexiune audio iar cea video era de slaba calitate. Conexiunea era transmisa din cazinourile terestre, unde erau montate camere video deasupra meselor de joc si de obicei vederea jucatorului online era blocata de catre jucatorii din cazinou. Experienta nu era de top si multi dintre clienti nu au fost satisfacuti, intorcandu-se la jocurile RNG. Schimbarile au venit abia in 2006, cand au fost construite studiouri speciale pentru platforma live, cu software dezvoltat special, de catre gigantii cu renume mondial in industria jocurilor de noroc: Evolution Gaming, Playtech si Microgaming.

Primele mese de joc Live
Cazino Live
Transmisia video, direct din cazinourile terestre.
Cazino Live modern
Cazino Live modern
Transmisie din studiouri speciale. Calitate video/audio exceptionale.

Cu multi ani de experinta in aceasta industrie, companiile au dezvoltat aceste platforme live, tocmai pentru ca jucatorii iubitori de atmosfera cazinourilor terestre sa se poata bucura de acest lucru, chiar din confortul caselor. Calitatea video/audio sunt exceptionale si in plus, acum pot interactiona direct, in timp real, cu dealer-ul sau chiar si cu pit boss-ul. Inca un plus pe care il aduce jocul live, este modul de a juca cu alti jucatori – multiplayer, insa poti interactiona doar cu dealarul, nu si cu ceilalti parteneri. Singurul dezavantaj la platforma live este ca poti juca doar blackjack traditional si nu ai optiunea la mai multe variatii, in schimb poti alege intre mese cu diferite mize de pariere. Fiind un joc in timp real, puteti aplica o serie de strategii, printre care si numaratul cartilor.

Blackjack Party Live si in Romania

Blackjack Party live este jocul dumneavoastra, daca sunteti in cautare de joc interactiv, cu mize mici. Conceptul acestui joc este simplu de inteles, fiind o variatia clasica a blackjack-lui, insa cu un extra dealer in ecuatie. In timp ce un dealer imparte jocul, celalalt este pe pozitie de prezentator si incurajeaza conversatia, mentinand o atmosfera pozitiva, gen party vibe. Jocul include mai multe tipuri de pariere, 21+3, Perechi Perfecte si parierea din spate, care largeste potentialul de castiguri.