Blackjack – un joc cu o istorie de peste 300 de ani

Vremurile timpurii ale jocului 21Nici până în ziua de astăzi nu se cunoaște cu exactitate când și unde s-a dezvoltat pentru primă oară jocul. Unii istorici fac referiri la Grecia antică, alții la Roma, unde se juca un joc asemănător, numai că se foloseau blocuri de lemn pictate cu numere, însă primele însemnări în literatura au fost în 1600, în cartea “Ronconete y Cortadillo”, scrisă de către faimosul Miguel de Cervantes, autorul binecunoscutului roman “Don Quixote”. Autorul face referire la jocul spaniol 21 “ventiuna”, jucat fără zecari și asul poate avea valori diferite 1 sau 11, exact ca și în versiunea actuală a jocului Spanish 21.

Următoarele referiri ne duc în Franța, anul 1700, unde un joc similar, numit “Vingt-et-Un” (21), a devenit foarte popular în cazinouri. Mulți istorici au căzut de acord că “Vingt-et-Un” este precursorul blackjack-lui și a fost derivat din jocurile “Chemin de Fer” și “French Ferme”, jocuri în voga în lumea aristocratică de la acea vreme. În 1800 jocul 21 a fost introdus și în America, însă nu a avut prea mult succes. Abia în 1931, când Nevada a legalizat jocurile de noroc în cazinouri, regulile și payout-ul jocului au fost modificate, pentru a atrage mai mulți pariori. Cazinourile ofereau un payout de 10:1 jucătorilor care reușeau un 21 natural, un as de pica + un jack de pica/carou, de aici și numele de Blackjack.

Jocuri similare cu Blackjack

Una dintre cele mai plauzibile teorii este că blackjackul își are rădăcinile înfipte adânc, până undeva în secolul al 15-lea și că precursorul lui este Trente-Un, o variație timpurie a jocurilor Bone Ace și French Quize.

Trente-Un
Trente Un
Scopul jocului este să ajungi cât mai aproape de cifra 31. Regina are valoare de 12; Regele are valoare de 13 și Valetul are valoarea 11.
Bone Ace
Bone ace
Scopul jocului este să faci 31 și dacă depășești, pierzi. Se juca pe aceleași reguli ca blackjackul de azi.

French Quinze (15) este o variație târzie a jocului Trente Un, apărută în secolul al 16-lea, dar nu se știe sigur dacă este precursorul jocului Bone Ace, sau viceversa. Structura jocului este similară cu cea a blackjack-lui: cărțile cu poze au valoarea 10, asul are valoarea 1 și toate celelalte cărți își păstrează valoarea. Jocul era împotrivă dealarului și scopul era de a însuma cifra 15, sau cât mai aproape, dar fără să se depășească. În schimb, jocul avea unele strategii care nu se regăsesc în blackjack: dacă jucatorul făcea bust, el nu era obligat să declare și putea să aștepte să se termine runda, dacă și dealerul făcea bust, atunci jucătorul nu pierdea pariul; o altă diferență este libertatea dealerului de a lua propriile decizii, hit sau stand, nefiind legat de regulile cazinoului – jocul nu era mizat de către cazinouri, ci de către dealer, ele având doar un procent din câștigurile aferente.

Sette e Mezzo sau Sapte și Jumatate este derivația jocului Quinze, din secolul al 17-lea. Scopul jocului este de a însuma 7 și jumatate, fără a face bust. Optarii, nouarii și zecarii au fost înlăturați, iar cărțile cu poze aveau valoarea de jumătate, doar regele de carou era considerat – wild și putea să aibă orice valoare, pachetul de cărți numărând doar 40. Spre deosebire de Quinze, dacă jucătorul făcea bust, el era obligat să declare, pierzând automat pariul. Sette e Mezzo era considerat, ca și precursorul lui, un joc particular și nu era mizat de către cazinouri, ci de către dealer sau un bancher.

De unde pariul Asigurare?

Trente et Quarante 1780Caracteristica “Asigurare” la jocul blackjack a apărut cu mult mai târziu și se crede că ea a fost introdusă undeva între anii 1950 și 1962, în cazinourile din Nevada. “Asigurarea” a apărut primă oară în 1780, în cazinourile din Belgia, la jocul francez Trente et Quarante. Cărțile aveau aceeași valoare ca și la Quinze, dar similar jocului baccarat, jucătorul putea să parieze pe două mâini simultan.

Masa de Blackjack în 1962Spre deosebire de Sette e Mezzo și Quinze, acest joc nu era considerat particular și era mizat de către cazinouri, ele reținând jumătate din pariuri, atunci când ambele mâini însumau 31. Jucătorul avea opțiunea de asigurare împotrivă casei și pariul era plătit cu 2:1. Primele mențiuni despre această caracteristică “Asigurare” la jocul 21, au fost în 1962, în cartea scrisă de Ed Thorp – “Beat the dealer”. Quinze, Sette e Mezzo, Chemin de fer, Trente et Quarante, toate jocurile au fost defavorizate de introducerea jocului Vingt Un în cazinourile europene. În anii timpurii ai lui 1800, jocul era mizat doar de către un dealer sau bancher, cazinourilor având doar un procent din câștiguri, însă popularitatea jocului a crescut spre sfârsitul secolului – jucătorii aveau posibilitatea la hit/stand – și Vingt Un a devenit cel mai popular joc de cărți din Europa. În anii 1900 jocul s-a extins și în America de Nord, însă datorită payout-urilor mici, jocul nu a fidelizat mulți pariori. Jocul avea câteva reguli diferite de pariere, numai dealer-ul avea voie să dubleze și se permiteau mai multe pariuri la o mână jucată, însă regulile s-au schimbat în 1931, când patronii cazinourilor din Nevada au început să ofere o plată de 10:1 pentru un 21 natural, de unde și numele de Blackjack.

Evoluția jocului Blackjack

Odată cu creșterea popularității blackjackului a avut loc și renașterea capitalei jocurilor de noroc, Las Vegas. În timp ce jocul fideliza milioane de jucători, atenția oamenilor de știință s-a îndreptat către elementele matematice ale jocului, încercând să studieze strategii ce puteau avantaja jucătorii. Între timp, cazinourile Las Vegas-ului se bucurau de vremuri strălucitoare și erau invadate cu jucători profesinoiști care foloseau diferite strategii de joc, în speranțas de a învinge banca. Însă prima lucrare scrisă a fost în 1957 “Playing Blackjack to win”. Lucrarea a fost scrisă de către patru jucători, Bladwin, Cantey, Maisel, McDermott și evidențiază strategiile de bază ale jocului și numărarea cărților, însă cartea nu a avut succes.

Renasterea cazinourilor in Las Vegas
Cazinouri Las Vegas

Teoria matematicianului Dr.Thorp schimbă jocul

După publicarea primului articol din istorie despre număratul cărților la jocul blackjack, Edward O. Thorp a continuat munca celor patru jucători cunoscuți ca și Four Horsemen, și în 1962 a publicat “Beat The Dealer”, o carte cu un succes imens și care a adus schimbări jocului. Teoria pe care a mers matematicianul a fost că orice mână împărțită are un efect puternic asupra celei care urmează, dacă sunt mai puține cărți de valoarea 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, în pachet, jucătorul are șanse mari de câștig, în schimb, dacă se împuținează cărțile de valoare 9, 10, crește avantajul casei. De asemenea, matematicianul a dezvoltat și binecunoscutul tabel strategic, care dezvăluie jucătorului acțiunile optime în funcție de cărțile primite (când să dubleze/să stea, când să facă split și când nu trebuie să divizeze cărțile primite). Cartea a fost vândută în milioane de exemplare și ca urmare, cazinourile au fost inundate cu jucătorii noi, cu dorința de a iîvinge casa. Însă strategia nu era foarte folositoare jucătorilor ocazionali, care nici măcar nu înțelegeau cum lucrează sistemul, iar publicarea cărții a adus cazinourilor un profit imens.

În 1966, Dr.Thorp a publicat cea de a două ediție a cărții Beat the Dealer, care conține și sistemul de numărat Hi-Lo, introdus de către Harvey Dubner. Cazinourile au început să implementeze măsuri împotrivă jucătorilor care numărau cărțile, schimbând regulile jocului. Din acel moment, blackjack se juca cu două sau mai multe pachete de cărți. Număratul cărților este perfect legal, dar cum cazinourile sunt instituții particulare, ele își rezervă dreptul la propriile reguli, din momentul în care alegi să joci la un cazinou terestru, te supui regulilor casei. De-a lungul anilor, proprietarii acestor instituții au dezvoltat mult mai multe strategii împotrivă număratorilor de cărți și au început să folosească metode mult mai rezonabile pentru a-i descuraja.

Până în 1980 cazinourile luau măsuri aspre, chiar brutale împotrivă “trișorilor” și în cel mai nefericit caz, aceștia ajungeau în binecunoscutele “dark room” din spatele locației, iar în situațiile pasnice, aceștia erau aruncați afară și nu li se mai permiteau intrarea în locație. În timp, aceste instituții au schimbat tactica de abordare și au început să-i semnaleze jucătorului “trișor”, prin metode diferite, ca sunt conștienți de strategia folosită și este rugat să se supună regulilor casei. În vremurile noastre, prima măsură este complimentarea jucătorului cu o gratuitate, o băutură, o cină sau o cameră la hotel. Această metodă dă rezultate de cele mai multe ori, jucătorii fiind ispitiți să încaseze și să se retragă. O altă măsură este schimbarea crupierului, aceasta bazându-se mai mult pe psihologie. În general, pariorii sunt superstițioși și cred că orice schimbare îi poate aduce ghinion. Din momentul în care se cere amestecarea cărților forțată, atmosfera devine tensionată, cazinoul având dovezi clare că există un “trișor” la masa de blackjack, iar dacă jucătorul nu este descurajat nici în acest fel, atunci se va mări miza minimă la masă de joc.

Edward O. Thorp – Inceputul strategiei
Edward O. Thorp

Deși această strategie este perfect legală, nu este îngăduită în nici unul dintre cazinourile terestre. În momentul în care “trișorul” este identificat, el este semnalat prin diferite metode docile să se oprească. În general, aceste metode dau rezultate, jucătorii sunt descurajați și de cele mai multe ori se retrag să beneficieze de pe urma gratuităților. Însă sunt și mulți jucători care nu respectă regulile casei, având ca rezultat interzicerea intrării lor în localul respectiv.

Al Francesco – primul VIP

Frank Schipani, Frank Salerno, Frank Fisano, “The Godfather of Blackjack” sau “Big Player” sunt etichetele sub care a fost cunoscut primul jucător profesionist de blackjack, Al Francesco. Cariera lui de parior a început în anii tinereții, când juca Rummy și alte jocuri de masă, și până la vârsta de 20 ani, datorită abilităților sale, el reușea să aibă un venit de 5000 $ pe an, suficient cât să-i asigure un trai decent. Abia când s-a mutat în California, în 1963, Al a devenit pasionat de blackjack și a început să investească mai mult timp în a învăța jocul și strategiile folositoare. Folosind strategiile Dr-lui Thorp, din cartea “Beat the dealer”, Al a reușit să învețe cum să numere cărțile și în scurt timp a început să aibă câștiguri consistente, însă acest lucru i-a adus și interzicerea în cele mai multe dintre cazinouri. Francesco a revenit la jocul de blackjack după o pauză de 8 ani, folosind strategia lui Lawrence Revere, dar și aceasta a funcționat doar pentru o perioadă scurta de timp și a avut același rezultat, interzicerea lui în cazinouri.

Al Francesco – The Godfather of BlackjackO altă strategie folosită de către Franceso a fost parierea din spate, el facând echipă cu fratele sau. Acesta din urmă folosea număratul cărților și atunci când avantajul jucătorului creștea, ridica și el miza la 5$, acesta fiind și modul de semnalizare pentru Francesco. La rândul sau, Al paria din spate pe mână jucătorului cu 100 $, aducându-le câștiguri masive și multiple. Vazând că această strategie merge și cazinourile nu-l considerau altceva decât un simplu jucștor norocos, Al a făcut echipă cu alți șase jucători, pe care i-a învățat strategiile de bază ale lui Lawrance Revere. Echipa era formată din 6 jucători, numărători de cărți, și un “Big Player”, cel care paria din spate, atunci când avantajul era la jucător. Unul dintre membrii echipei a fost chiar Ken Uston, autorul cărții The Big Player, din 1977. Odată cu publicarea acestei cărți, au fost expuse și strategiile de joc folosite de către echipa lui Francesco, ceea ce a dus la sfârsitul carierei de jucător profesionist a lui Al Francesco. În 1990, Al a revenit la mesele de blackjack pentru o scurtă periodă de timp, unde alături de echipa Craps, a încercat să bată crupierul folosind metoda “ace Sequencing”.

Blackjack online – o experiență binevenită

Odată cu apariția internetului, s-a dezvoltat și industria jocurilor de noroc online și cum blackjack-ul este favoritul nr 1, dezvoltătorii de jocuri au creat software cu mult mai competitiv, pentru a face jocul cât mai atractiv. Tot de aici au plecat și variațiile de joc, cu reguli și caracteristici diferite.

Pentru a face ofertă cât mai atractivă, operatorii de jocuri online expun un mediu perfect pentru a juca blackjack online, cu multe variații de joc, unde ai posibilitatea și la pariuri laterale: 21+3, Perechea perfectă sau super 7’S, chiar și blackjack progresiv. În plus, găsești diferite ghiduri despre regulile jocurilor, tabele strategice, care îți înmulțesc șansele de câștig și să nu uităm de bonusurile generoase, oferite de bun-venit, dar și de ofertele dedicate jucătorilor fideli.

Variații de Blackjack la cazinourile online

Una dintre cele mai populare variații de Blackjack, atât online, cât și offline, este Switch. Jocul oferă elemente noi și este dezvoltat în special pentru iubitorii de video poker. Blackjack Switch se joacă cu două mâini simultan, implicit două pariuri sepărate, și ceea ce este interesant la această variantă este că poți schimba ultima carte împîrțită pentru fiecare mână, pentru a avea rezultate mai bune. Pentru a compensa avantajul jucătorului, cazinourile au adăugat reguli noi jocului, ridicând avantajul casei, chiar și mare, decât la varianta tradițională: Una dintre reguli este că Blackjack natural A + 10 plătește 1:1 și nu 3:2, cum este la jocul original.

Double Exposure Blackjack este o variantă cu mult mai interesantă decât Switch, unde jucătorii profesioniști pot aplica și strategiile de bază, dublându-și astfel șansele de câștig. Jocul și-a capătat numele de la regulile expuse și anume: crupierul are ambele cșrți cu fața în sus, încă de la prima mână. Pentru a reduce din profitul jucătorilor bancile aduc și aici reguli noi, anume: un blackjack natural plătețte 1:1 si fiecare “tie” merge la dealer.

Experiența Las Vegas la tine acasă

Nu cu mult timp în urmă, în încercarea de a capta și de a fideliza cât mai mulți clienți, operatorii au început să ofere jocurile live. În primii ani de funcționare, ofertă a fost limitată doar la câteva mese, unde nu exista conexiune audio iar cea video era de slabă calitate. Conexiunea era transmisă din cazinourile terestre, unde erau montate camere video deasupra meselor de joc și de obicei vederea jucătorului online era blocată de către jucătorii din cazinou. Experiența nu era de top și mulți dintre clienti nu au fost satisfacuți, întorcându-se la jocurile RNG. Schimbările au venit abia în 2006, când au fost construite studiouri speciale pentru platforma live, cu software dezvoltat special, de către giganții cu renume mondial în industria jocurilor de noroc: Evolution Gaming, Playtech și Microgaming.

Primele mese de joc Live
Cazino Live
Transmisia video, direct din cazinourile terestre.
Cazino Live modern
Cazino Live modern
Transmisie din studiouri speciale. Calitate video/audio exceptionale.

Cu mulți ani de experință în această industrie, companiile au dezvoltat aceste platforme live, tocmai pentru că jucătorii iubitori de atmosfera cazinourilor terestre să se poată bucura de acest lucru, chiar din confortul caselor. Calitatea video/audio sunt excepționale și în plus, acum pot interacționa direct, în timp real, cu dealer-ul sau chiar și cu pit boss-ul. Încă un plus pe care îl aduce jocul live, este modul de a juca cu alți jucători – multiplayer, însă poți interacționa doar cu dealarul, nu și cu ceilalți parteneri. Singurul dezavantaj la platforma live este că poti juca doar blackjack tradițional și nu ai opțiunea la mai multe variații, în schimb poți alege între mese cu diferite mize de pariere. Fiind un joc în timp real, puteți aplica o serie de strategii, printre care și număratul cartilor.

Blackjack Party Live si in Romania

Blackjack Party live este jocul dumneavoastră, dacă sunteți în căutare de joc interactiv, cu mize mici. Conceptul acestui joc este simplu de înțeles, fiind o variațiă clasică a blackjack-lui, însă cu un extra dealer în ecuație. În timp ce un dealer împarte jocul, celălalt este pe pozitie de prezentător și încurajează conversația, menținând o atmosferă pozitivă, gen party vibe. Jocul include mai multe tipuri de pariere, 21+3, Perechi Perfecte și parierea din spate, care largește potențialul de câștiguri.